Home > Nieuws > PSV verliest thuis op pijnlijke wijze van AZ

PSV verliest thuis op pijnlijke wijze van AZ

Wondergoal Philipp Max en rentree Marco van Ginkel kleine lichtpuntjes

13 jan 2021 - Door: Noel Van de Laar

PSV heeft zich vandaag een slechte dienst bewezen door in eigen huis te verliezen van AZ. Na een gelijkopgaand eerste half uur, kregen de bezoekers vanuit het niets een strafschop, na te laat ingrijpen van Mvogo. Na de 0-1 van Teun Koopmeiners, stortte de gehele organisatie van PSV in elkaar en liep AZ via diezelfde Koopmeiners uit naar 0-2. Na rust leek PSV aanzienlijk veel sterker, maar verder dan 1-2 kwam de ploeg van Roger Schmidt niet. De wonderschone goal van Philipp Max, die een vrije trap binnenkrulde, is er een slechts voor de statistieken. AZ counterde zich in de slotfase nog naar 1-3, waardoor de punten meegingen naar de kaasstad.

Door: Noël van de Laar   Foto’s: John Claessens

Bij PSV ontbraken Noni Madueke, Cody Gakpo, Nick Viergever en Mario Götze in de selectie vanwege lichte blessures en begon de wedstrijd nog enigszins redelijk. Beide ploegen creëerden nagenoeg niets, maar toch oogde PSV de bovenliggende partij, ook omdat het defensief goed leek te staan. Dat veranderde compleet toen Boadu werd weggestoken door Stengs. Vanuit een kansloos lijkende positie kwam Mvogo uit zijn doel en de Zwitserse doelman timede daarbij volledig verkeerd. Boadu ging naar de grond en arbiter Gözübüyük kon weinig anders dan resoluut zijn hand uit te steken richting de penaltystip.

Nadat Koopmeiners de penalty verzilverde leek PSV volledig de weg kwijt te zijn. AZ bleef maar opkomen richting het Eindhovense doel en niet veel na de openingstreffer tekende de Alkmaarse aanvoerder ook voor de 0-2. Roger Schmidt zal blij geweest zijn dat met die stand de rust bereikt werd, want het had ook zo maar 0-4 kunnen staan bij de rust. Dat bleef de ploeg bespaard, maar een overwinning zat er niet in vanavond.

Na de rust mocht Ryan Thomas in de kleedkamer blijven. Hij werd vervangen door Mauro Junior. PSV trachtte met man en macht om de achterstand weg te werken. Na een klein uur spelen was het begin daar. Na een overtreding van Hatzidiakos op Donyell Malen aan de rand van de zestien, mocht Philipp Max, vrije trappenspecialist, aanleggen. Hij zag de ruimte goed, want hij krulde de bal zo over de muur in de verre hoek, 1-2.

PSV ging vervolgens wanhopig op zoek naar de gelijkmaker, kregen daartoe ook diverse mogelijkheden, maar mislukte het telkens in de laatste fase voor het doel. Dat de bezoekers uit Alkmaar in de slotminuten vervolgens nog naar 1-3 counterden was dan ook een hard gelag. Vlak voor de laatste treffer van de wedstrijd maakte Marco van Ginkel nog als invaller zijn eerste minuten sinds 6 mei 2018. Hoewel dit normaal met een staande ovatie plaats zou vinden bleef het nu bij een respectvolle aankondiging van de stadionspeaker. De rentree van Marco van Ginkel was zodoende een van de weinige lichtpuntjes op deze voor PSV slecht verlopen avond.

Voor PSV is er weinig tijd om de wonden te likken, zaterdag wacht immers alweer de uitwedstrijd op het Rotterdamse kasteel tegen Sparta, om vervolgens dinsdag af te trappen voor de KNVB-Beker als het uitduel in en tegen Volendam op de planning staat.