Home > Nieuws > Matige start groepsfase Europa League met 2-2 gelijkspel

Matige start groepsfase Europa League met 2-2 gelijkspel

Real Sociedad opgewassen tegen aanvalslustig PSV

16 sep 2021 - Door: Peter Vos & Noel Van de Laar

Een heet avondje Philips Stadion heeft PSV niet gebracht waar het op hoopte. De Europa League groepsfase blijkt qua niveau knap lastig voor de Eindhovenaren. Concurrent voor de groepswinst Real Sociedad uit Spanje neemt een punt mee naar huis.

Dat de Basken uit San Sebastian aan PSV gewaagd waren, wist iedere voetbalkenner. Sociedad is een degelijke subtopper in de Primera Division met een ervaren en solide verdediging. Het tweederde gevulde Philips Stadion wil deze verdediging zien zieltogen; platgewalst door PSV's aanvalsmachine.

Na een voorzichtige start ontspint zich echter een wedstrijd met twee zeer aan elkaar gewaagde teams. Eran Zahavi krijgt na tien minuten de eerste kans; uit de draai schiet hij knap in de rechtse hoek, alleen weet keeper Alejandro Remiro daar net nog een hand tegen te krijgen. Collega spits Alexander Isak mag na gepruts van Armando Obispo een minuut later ook een poging wagen; zijn schot wordt geblokt door André Ramalho.

Halverwege de eerste helft schiet namens PSV Noni Madueke net langs de verkeerde kan van de paal en namens Sociedad Adnan Januzaj op de lat. Na een half uur spelen opent PSV de score. Een lange aanval over veel schijven eindigt via een voorzet van Phillip Max bij Madueke. Zijn inzet wordt slecht verwerkt door Remiro en Mario Götze is er als de kippen bij om de rebound te verzilveren. Lang kan PSV niet genieten van de voorsprong; twee minuten later is het alweer gelijk. Een tegenstoot van Sociedad wordt meteen met succes binnengetikt omdat drie PSV-ers verzaken in te grijpen. Obispo laat Januzaj lopen, die rustig combineert met Josepa Zaldua die op zijn beurt alle ruimte krijgt van Max. De Belg kan diens voorzet eenvoudig binnentikken, omdat Joël Drommel verstijfd op de lijn blijft staan. Een paar minuten later is het weer raak voor Spanjaarden. Weer zit PSV niet kort op de tegenstander en weer is Januzaj betrokken bij een doelpunt. Dit keer bedient hij de inlopende Isak, die van dichtbij de Basken op een voorsprong schiet.

Na rust herpakt PSV zich weer. Ondanks de compact spelende verdediging van Sociedad weet Götze het gaatje te vinden. De Duitse spelmaker omspeelt knap twee verdedigers en bedient Cody Gakpo op maat die wel raad weet met deze assist: 2-2.

Na een uur begint het grote wisselen wat dit seizoen weer een vaste traditie lijkt te worden bij trainer Roger Schmidt. Madueke, Zahavi en aanvoerder Marco van Ginkel worden vervangen door Yorbe Vertessen, last minute aankoop Carlos Vinicius en Ryan Thomas. Ook Jordan Teze komt een paar minuten later voor Phillip Mwene.

PSV krijgt meer overwicht op Sociedad, maar dat komt ook doordat de Basken het gelijkspel in Eindhoven gaan koesteren als een goed resultaat. Het spel wordt vertraagd en er vallen een paar gele kaarten vanwegen het onreglementair afblokken van PSV spelers. Pas in de slotfase komen er voor beide ploegen nog een paar grote kansen. Teze raakt eerst een sublieme voorzet van Gakpo totaal verkeerd, om vervolgens een afvallende bal verwoestend vanaf 30 meter op de paal te rammen. Aanvoerder Mikel Oyarzabal kan zelfs de winst nog pakken als Olivier Boscagli in de zeven minuten durende blessuretijd zomaar de bal voor zijn voeten kopt. De Spaans international ziet vrij voor keeper Drommel zijn inzet door diens hand gekeerd worden.

Met de terechte puntendeling zal PSV ook in de uitwedstrijden van de groep moeten presteren. Het resultaat zal gemengde gevoelens opleveren in de kleedkamer, maar tijd voor reflectie is er niet. De focus moet meteen op zondag, waar Feyenoord te gast is in het Philips Stadion.