Home > Nieuws > Zorgeloze bekeravond voor ongeïnspireerd PSV

Zorgeloze bekeravond voor ongeïnspireerd PSV

Fortuna Sittard legt de thuisploeg geen strobreed in de weg

15 dec 2021 - Door: WJS & Noel Van de Laar

Door Willem-Jan Schampers

PSV is het bekertoernooi begonnen met een simpele overwinning op Fortuna Sittard. In een wederom kil en sfeerloos Philips Stadion werden de Limburgers met 2-0 verslagen. Het spel van PSV was verre van groots, maar de tegenstand was te miniem om echt in de problemen te komen. De Eindhovense doelpunten werden gemaakt door Ritsu Doan.

Ondanks alle grote woorden vooraf, over het belang van het bekertoernooi, komt Roger Schmidt toch met een sterk gewijzigde opstelling. Cody Gakpo, Olivier Boscagli, Jordan Teze, Mauro jr. en Bruma beginnen op de bank en ook Marco van Ginkel, zondag tegen NEC nog een basisplaats, start niet. Wél aan de aftrap Armando Obispo, Philipp Mwene, Erick Gutièrrez, Ritsu Doan, Philipp Max en Yorbe Vertessen. Ook Fortuna Sittard speelt met enkele invallers. Zo zijn Mats Seuntjens en Zian Flemming er niet vanaf het begin bij.

De beginfase levert nauwelijks spannende momenten op. PSV is – uiteraard – het meest in de aanval, maar verder dan een schot van Doan en twee kopballetjes van Vinicìus komt de thuisclub niet. Joël Drommel kijkt werkloos toe. In de 25ste minuut de eerste echte kans voor PSV. Vertessen meldt zich in het strafschop gebied van Fortuna Sittard, maar ziet zijn inzet geblokt door Vinicìus. De Braziliaan kan bijna zelf scoren, maar een verdediger brengt redding. Even later is het alsnog raak. Doan gaat op links goed door en verrast doelman Yannick van Osch in de korte hoek: 1-0.

Grabbelen

In de 35ste minuut vestigt Drommel de aandacht op zich. Jammer genoeg voor de PSV-doelman weer in negatieve zin. Eerst laat hij een simpele voorzet zomaar uit zijn handen vallen en nauwelijks een halve minuut later grabbelt hij opnieuw bij een ongevaarlijk schot. Het siert Schmidt dat hij vertrouwen blijft houden in zijn doelman, maar het is eigenlijk niet meer te verkopen aan Yvon Mvogo dat hij geen kans krijgt. Overigens is de Zwitser ziek en fungeert Maxime Delanghe deze wedstrijd als tweede doelman. In de blessuretijd is er dan toch nog een goede redding van Drommel. Hij tikt een kopbal van Bassala Sambou over zijn doel.

Vandaar dat PSV met een minimale voorsprong aan de tweede helft begint. Met Gakpo en Bruma als vervangers van Götze en Vinicìus. Ook Fortuna Sittard heeft gewisseld, maar opvallend genoeg nog steeds geen Seuntjes en Flemming. Het is PSV dat het meest in de aanval is, maar het spel is slordig. De weinige tegenstand én de klinische omstandigheden kunnen de roodwitten niet inspireren. Een veelzeggend appje van een supporter: ‘Dan is zo’n lockdown toch wel fijn. Voor hetzelfde geld hadden we in het stadion naar dit ‘spektakelstuk’ zitten kijken’.

Weer Doan

Teze is in de 61ste minuut nauwelijks in het veld gekomen voor Max, of Doan onttrekt zich enigszins aan de algehele malaise. Op aangeven van Vertessen, krult hij de bal van afstand prachtig voorbij de kansloze Van Osch. In de 64ste minuut redt de oud-doelman van Jong PSV twee keer prima op inzetten van Bruma (schot) en Vertessen (kopbal). De Belg wordt ook meteen gewisseld en voor hem komt Maxi Romero in het veld. De Argentijn kan geen potten breken. Net zoals de rest van zijn teamgenoten trouwens. Vermeldenswaardig is nog de rentree van Richard Ledezma, na langdurig blessureleed. De Amerikaan mag nog een minuut of tien meedoen. Slotsom: een zakelijke bekeroverwinning. Niet meer, niet minder. Zondag wacht de altijd lastige uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk…