Home > Nieuws > Onmachtig Vitesse delft het onderspit tegen oppermachtig PSV

Onmachtig Vitesse delft het onderspit tegen oppermachtig PSV

Probleemloze avond in Arnhem

12 feb 2022 - Door: Noel Van de Laar

De traditioneel lastige uitwedstrijd in Arnhem heeft PSV vanavond een zeer eenvoudige overwinning opgeleverd. Mede dankzij een one-man-show van Noni Madueke in de eerste helft stond het bij rust al 0-3 voor PSV. Met twee wissels in de rust leek Vitesse op jacht naar een gelijkspel, al werd die jacht na een uur spelen definitief gestaakt toen PSV dankzij de net ingevallen Carlos Vinicius op 0-4 kwam. Vlak voor het einde mocht Ritsu Doan van de rand van de zestien nog vrij uithalen, via de binnenkant van de paal werd het 0-5. Hoewel er kansen waren op een absolute en ongekende monsterscore bleef de teller in Arnhem stilstaan na het vijfde doelpunt.

Door: Noël van de Laar

Na afgelopen dinsdag de halve finale van de KNVB-beker te hebben bereikt dankzij een eenvoudige 4-0 overwinning op NAC Breda was het vanavond wederom een gemakkelijke avond voor de ploeg van Roger Schmidt. Hoewel Vitesse in eigen huis doorgaans toch een taaie tegenstander is voor PSV was dit vandaag absoluut niet het geval. Vitesse, eerder deze week uitgeschakeld in hetzelfde toernooi door onze Amsterdamse concurrent na een declassering in de hoofdstad, leek vandaag aanvankelijk iets recht te willen zetten. Voor het eerst in maanden weer in het eigen stadion mét publiek. De toon leek al vroeg gezet want de eerste kans van de wedstrijd kwam al in de tweede minuut en was voor de thuisploeg. Drommel stond iets te ver voor zijn doel en Frederiksen kon uithalen. De keeper, vorige week nog gepasseerd voor het thuisduel tegen AZ, keek de bal een meter naast zijn doel.

Hoewel de eerste kans voor de thuisploeg was, was de tweede voor de Eindhovense bezoekers. Na enkele schitterende passeerbewegingen van Noni Madueke sprintte hij op volle snelheid richting de achterlijn om de bal vervolgens af te geven op de vrijstaande Mario Götze. Het schot van de Duitser werd nog gekeerd door keeper Jeroen Houwen, in tweede instantie was het een koud kunstje voor Eran Zahavi om de rebound binnen te schieten en PSV zo al vroeg in de wedstrijd op een voorsprong te zetten.

Nadat Götze, Madueke en Zahavi de kansen om de score te verdubbelen om zeep hielpen was het een gigantische blunder van de tot dan toe redelijk keepende Houwen die een makkelijk houdbaar lijkende bal via de buitenkant van zijn bovenbeen in het doel zag belanden. Zo werd de voorzet/het schot van linksback Mauro Junior onverwachts gepromoveerd tot doelpunt en kwam PSV dus op 0-2.

Vitesse, dat PSV vanavond geen strobreedte in de weg lag kwam er niet aan te pas en zo had de wedstrijd vanavond veel weg van die bekerwedstrijd eerder deze week tegen NAC. De 0-3 volgde dan ook al snel na de 0-2. Na een heerlijke combinatie tussen Mario Götze en opnieuw Noni Madueke was het de Brit die weer voorgaf op een volledig vrijstaande Cody Gakpo. De Eindhovenaar faalde niet en schoot feilloos binnen.

Die 0-3 stand haalde vervolgens de rust in Arnhem. Hoewel PSV ook na het derde doelpunt nog meerdere kansen kreeg in de eerste helft om verder uit te lopen, slaagde de ploeg van trainer Roger Schmidt daar niet in. Na rust stond Vitesse een stuk georganiseerder. Trainer Thomas Letsch had een dubbele spelerwisseling doorgevoerd waarbij Riechedly Bazoer en Nikolai Frederiksen in de kleedkamer achter mochten blijven. Vooral de wissel van eerstgenoemde was logisch te verklaren, de oud-PSV'er pakte in de eerste helft al een gele kaart en leek hard op weg naar zijn tweede. Dat voorzag Letsch ook waarop de Duitse oefenmeester hem naar de kant haalde.

Vitesse leek mede door die wissels de tweede helft een stuk sterker uit de kleedkamer te zijn gekomen. Het zette PSV vast op de eigen helft en de Arnhemmers gingen op zoek naar de aansluiting met PSV. Die kwam er niet. Na een kwartier spelen in het tweede bedrijf bracht Roger Schmidt ook twee verse krachten in met Carlos Vinicius en Ritsu Doan voor Zahavi en Madueke. Die wissels pakten nog geen drie minuten nadien al goed uit. Nadat Sangaré en Vinicius ineens vrij in de zestien stonden legde de Ivoriaan eenvoudig af op de Braziliaan, die de bal met een eenvoudig tikje af maakte en zo de 0-4 op het scorebord zette.

De ban was vanaf dat moment wel definitief gebroken vanavond. Vitesse was echt onmachtig om ook maar een vuist te maken en het was dan ook wachten tot PSV de score verder uit zou bouwen. Dankzij goed keeperswerk en wat geluk bleef deze monsterscore de thuisploeg bespaard. Wel was er vlak voor tijd nog het schot van Japanner Ritsu Doan die vrij uit kon halen en de bal via de binnenkant van de paal binnen zag vallen. Zo heeft PSV vanavond een zeer eenvoudige overwinning geboekt in Arnhem op Vitesse.

Voor nu gaat het vizier op de Europa Conference League waarin PSV aankomende donderdag thuis aan mag treden tegen het Israëlische Maccabi Tel Aviv. In de Eredivisie wacht PSV volgende week zondag ook een thuiswedstrijd, als SC Heerenveen op bezoek komt in Eindhoven. Daarnaast zal zometeen de loting voltrokken worden waarbij PSV in de KNVB-beker gekoppeld kan worden aan een uitwedstrijd bij AZ in Alkmaar óf bij Go Ahead Eagles in Deventer.