Home > Nieuws > PSV op indrukwekkende wijze naar kwartfinale Conference League

PSV op indrukwekkende wijze naar kwartfinale Conference League

FC Kopenhagen wordt in eigen huis te kijk gezet: 0-4

17 mrt 2022 - Door: WJS

Op overtuigende wijze heeft PSV donderdagavond de laatste acht van de Conference League bereikt. De Eindhovenaren waren in Kopenhagen veel te sterk voor de plaatselijke FC en wonnen met 0-4. De doelpunten kwamen op naam van Eran Zahavi (2x), Mario Götze en Noni Madueke. De enige tegenvaller was het uitvallen van Cody Gakpo. De aanvoerder moest naar de kant, na een forse charge van Denis Vavro.

Ten opzichte van de eerste wedstrijd tegen FC Kopenhagen, is bij PSV Olivier Boscagli terug in de verdediging. Daarnaast spelen Ritsu Doan en Eran Zahavi, in de plaats van Joey Veerman en Noni Madueke. Ook bij de Denen enkele andere gezichten. De pas zestienjarige middenvelder Roony Bardghji begint in de basis, evenals de Nederlander Kevin Diks op de linksbackplaats. Onder de lat is Kalle Johnsson de vervanger van de geblesseerde Kamil Grabara.

De reservedoelman gaat in de 10e minuut vreselijk in de fout. Mario Götze speelt de bal in op Zahavi, die in één keer uithaalt. Het schot is absoluut houdbaar, maar Johnsson laat de bal onder zich door glippen: 0-1. Een verdiende voorsprong voor PSV, dat een uitstekende start kent en gewoon heel goed speelt. FC Kopenhagen wordt hierna wel wat sterker, maar de defensie van de roodwitten geeft vooralsnog geen krimp.

Schrikken en juichen

In de 23e minuut even een schrikmomentje. Een ogenschijnlijk makkelijke voorzet wordt zomaar losgelaten door Joël Drommel. Het slippertje heeft geen gevolgen, maar het blijft toch opvallend hoe onzeker de PSV-doelman af en toe oogt. De wedstrijd gaat hierna redelijk gelijk op, al moet worden gezegd dat PSV heel goed ‘staat’. En dan is het in de 38e minuut plotseling zomaar 0-2. Een soepele aanval via Gakpo en Max belandt voor het doel bij de volledig vrijstaande Götze, die simpel intikt.

PSV is nu duidelijk de bovenliggende partij. In de 41e minuut is Gakpo dicht bij de 0-3. Zijn inzet belandt via een Deens been op de lat. Kopenhagen raakt duidelijk was geïrriteerd en de wedstrijd wordt wat onvriendelijker. Over en weer wordt er af en toe flink ingegrepen, maar de Schotse scheidrechter William Collum heeft een en ander goed in de smiezen. PSV haalt de rust met een 0-2 voorsprong en kan terugkijken op een prima eerste helft.

Aderlating

Koud terug op het veld is er een smerige overtreding van Denis Vavro op Gakpo. De rechtervleugelverdediger krijgt slechts geel, waar rood op zijn plaats is. Nu zit Collum er dus lelijk naast. In het opstootje dat hierna volgt, ontvangt Erick Gutiérrez geel. De Mexicaan mist hierdoor de volgende wedstrijd. Misschien niet slim, maar de kwaadheid van de PSV-spelers is meer dan terecht. Gakpo probeert het nog wel, maar is te zeer aangeslagen om verder te kunnen spelen. Een aderlating voor PSV, waarbij het maar af te wachten is hoe ernstig de blessure is van de aanvoerder is.

Joey Veerman is zijn vervanger. De Volendammer valt prima in en staat in de 59e minuut bijna aan de basis van de 0-3. Hij wordt op rechts weggestuurd door Götze en zet de bal scherp voor. Zahavi komt net te laat om zijn tweede van de avond binnen te prikken. Een minuut later is het aan de andere kant gevaarlijk. Jens Stage wordt op reglementaire wijze van scoren afgehouden door Boscagli, maar de Deen schreeuwt moord en brand. Tevergeefs.

Beslist

PSV blijft relatief eenvoudig overeind. FC Kopenhagen probeert het wel, maar met uitzondering van een vlammend schot van Lukas Lerager, wordt Drommel nauwelijks serieus bedreigd. In de 75e minuut is er een opvallende wissel bij FC Kopenhagen. Teenager Bardghji verlaat het veld en voor hem komt Noah Donovan Sahsah, ook pas zestien. Veel levert het niet de Denen niet op. Sterker nog, PSV komt in de 79e minuut op 0-3. Zahavi is het eindstation van een prachtige aanval via Götze, Veerman en Doan.

De wedstrijd is hiermee natuurlijk beslist en Roger Schmidt brengt Carlos Vinicius en Nono Madueke voor Zahavi en Doan. En even later komen ook nog Bruma en Yorbe Vertessen voor Gutiérrez en uitblinker Götze. Het slotakkoord is voor Madueke. Johnsson blundert opnieuw en slaat het schot van de Engelsman zelf in het doel: 0-4. Een paar minuten klinkt het laatste fluitsignaal. PSV plaatst zich op indrukwekkende wijze voor de kwartfinale van de Conference League.