PSV wint gezapige derby van RKC Waalwijk

Terugkeer Gomes en eerste goal Jordan Teze hoogtepunten van de middag

10 apr 2022 - Door: Noel Van de Laar
Gomes

PSV heeft vanmiddag uitstekende zaken gedaan door in een hectische periode met minimale inzet af te rekenen met RKC Waalwijk. In een gezapige wedstrijd die vrijwel de volledige negentig minuten in een ontzettend traag tempo verliep, was het Joey Veerman die zeven minuten voor de rust de ban wist te breken en aantekende voor de voorsprong. Na rust werd de score verdubbeld door Jordan Teze, die zijn allereerste goal in het shirt van PSV 1 maakte. PSV speelde in een opstelling die ten opzichte van de uitwedstrijd bij Leicester City op liefst zes plekken gewijzigd was en de wenkbrauwen van menig fan deed fronsen. Toch moet het geruststellend zijn dat ondanks het gezapige wedstrijdverloop en de aangepaste opstelling PSV in feite geen enkel moment in de problemen is geweest. Het vizier voor PSV gaat weer de Conference League waar donderdag de return tegen Leicester City op het programma staat om vervolgens volgende week op Eerste Paasdag af te reizen naar de Rotterdamse Kuip voor de KNVB-Bekerfinale tegen Ajax.

Door: Noël van de Laar   Foto's: John Claessens

Met het oog op de Europese return van donderdag kwam het tussenliggende treffen met RKC Waalwijk als geroepen. Voor Roger Schmidt was het dan ook reden om een flink aantal spelers rust te geven. Zo gebeurde het dat Sangaré, Zahavi, Madueke, Gakpo én Mario Götze op de bank bleven vandaag, terwijl Philipp Max zelfs niet opgenomen werd in de wedstrijdselectie. Met een 5-2-3 opstelling begon PSV voortvarend aan het duel, met de eerste mogelijkheid al na dertig seconden spelen. Na goed opstomen van Bruma vanaf links verdween zijn schot net voorlangs het vijandelijke doel maar werd RKC direct gewaarschuwd voor de Eindhovense dadendrang.

Dat de score niet snel opliep in de eerste helft had RKC vooral aan zijn keeper Etienne Vaessen te danken. PSV zette goed druk, weliswaar in een extreem laag tempo, toch wist de ploeg van Roger Schmidt de nodige kansen te creëren. Zo was het na een klein kwartier spelen opnieuw Armindo Bruma met een gigantische mogelijkheid om de score namens PSV te openen. Hoewel hij beter leek te zijn gepositioneerd voor het geven van een voorzet, zag hij dat keeper Vaessen ook enkel rekening hield met die optie. De Portugese aanvaller besloot verrassend op doel te schieten. Dankzij een briljante reflex voorkwam Vaessen de voorsprong voor PSV.

Niet veel later was het opnieuw de doelman van de Waalwijkers die een afstandsschot van Marco van Ginkel van zo'n twintig meter van het doel uit de hoek griste en tot een corner wist te verwerken. Uiteindelijk werd het tempo op slag van rust iets opgeschroefd wat vrijwel direct resulteerde in de voorsprong. Na een slingerende voorzet van Marco van Ginkel de zestien in, verloor Carlos Vinicius zijn kopduel van centrale verdediger Ahmed Touba. Touba kopte de bal echter recht in de voeten van de inkomende Joey Veerman die de bal direct op de slof genadeloos in de kruising schoot.

Hoewel Teze vlak voor rust nog dichtbij de 2-0 was met een volley, was het na rust wel raak en maakte het jonge, verdedigende talent uit de PSV-Academy zijn allereerste doelpunt in het eerste elftal van PSV. Een absoluut hoogtepunt vandaag dat groots gevierd werd met zijn ploeggenoten en de fans.

Kort voor het doelpunt van Jordan Teze besloot Roger Schmidt met nog een kwart wedstrijd te spelen een driedubbele spelerswissel door te voeren. Zo mochten Van Ginkel, Veerman en Vertessen naar de kant voor respectievelijk Sangaré, Gakpo en Madueke. In de slotfase mochten ook Eran Zahavi en Fredrik Oppegard nog invallen voor Bruma en Olivier Boscagli.

Hoewel PSV het na de 2-0 iets rustiger aan leek te doen, probeerde RKC Waalwijk toch nog iets terug te doen. Dat lukte ook bijna. Na verdedigend falen profiteerde invaller Finn Stokkers van een miscommunicatie in de PSV-defensie. Hij begon echter wel vanuit buitenspelpositie, dus zijn uiteindelijke doelpunt werd terecht afgekeurd door scheidsrechter Dieperink.

Voor PSV is zodoende op een probleemloze zondagmiddag met minimale inspanning afgerekend met RKC Waalwijk, waardoor het vizier nu volledig terugkan op de Conference League waar donderdag aanstaande de return tegen Leicester City in het Philips Stadion op het programma staat. Na de 0-0 in Engeland van afgelopen donderdag heeft PSV nog alle kans om de halve finales te bereiken van dit nieuwe Europese toernooi. Zondags wacht vervolgens in de Kuip het tweeluik voor de KNVB Beker tegen Ajax. De eerstvolgende competitiewedstrijd voor PSV volgt vervolgens over twee weken als PSV op bezoek gaat in het hoge Noorden bij Cambuur Leeuwarden.

Laatst bijgewerkt : 10 apr 2022 - 17:36