Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Blog van Rob: Rivaliteit niet verwarren met haat!

Blog van Rob: Rivaliteit niet verwarren met haat!

Geen Ajax - PSV voor ons

22 aug 2022 - Door: Rob

De burgemeester van Amsterdam heeft ons laten weten dat we niet meer welkom zijn bij de eerstvolgende Ajax – PSV.

Allereerst: laten we rivaliteit niet verwarren met haat. Rivaliteit tussen clubs en hun supporters is iets van alle jaren en alle generaties. Haat hoort daarentegen niet in het stadion. Nergens eigenlijk.

Het hete hangijzer uit de brief van Halsema zijn de kwetsende spreekkoren. Het hoort ook ergens bij het voetbal: plagende zangkoren. Een plaagliedje kan zomaar omslaan naar iets wat als kwetsend kan worden ervaren. Op die liniaal van plagend naar kwetsend is er wel degelijk een overtreffende trap. Ook wij vinden dat het zingen van bepaalde spreekkoren, onbehoorlijk en zelfs schandalig. Het voegt echt niks toe om dat soort dingen te zingen. Wij moeten boven die haat staan. Beter zingen wij de prachtige liederen die de club zelf steunen. We genieten er van als ‘Succes is niet alles in het leven’ wordt aangeheven, of ‘Weer staan we hier, zoals altijd’.

Het slopen van iets in een stadion waar we te gast zijn, is ook niet goed. In Amsterdam was het ditmaal een net. Daar hingen echt geen 5 mensen aan, maar misschien wel een kwart van onze supporters. Waarom? Los van het feit dat je weet dat dat bijdraagt aan een verbod om naar deze wedstrijden te komen, is het ook domweg onnodig. Het kost ongetwijfeld onze club geld, maar belangrijker: ook ons imago.

Maar: het medicijn is erger dan de kwaal. Daarom staan wij niet achter het besluit van Halsema en dat om twee redenen. Allereerst wordt er gemeten met twee maten. De spreekkoren vanuit de Amsterdamse vakken, waren er niet minder om. Hetgeen door Ajax fans gezongen wordt in Eindhoven, is vergelijkbaar materiaal: kwetsend. Ten tweede worden ‘we’ nu allemaal getroffen. Het overgrote deel distantieert zich van de spreekkoren of van vernielingen. In plaats van gericht te straffen wordt nu collectief gestraft. Zo zou het niet moeten zijn.

Wij zouden liever het overleg aangaan, hoe we dit maatschappelijk probleem sámen kunnen verbeteren. Hoe we het gevoel van rivaliteit van de meerderheid het laten winnen van de haat van de minderheid.

We hopen oprecht dat wij het goede voorbeeld uitdragen en onze gasten wél nog steeds gastvrij blijven ontvangen. Dan laten wíj zien hoe dat werkt in Brabant.

#eendrachtmaaktmacht

Laatst bijgewerkt : 22 aug 2022 - 22:43