Home > Nieuws > Doodeenvoudige overwinning voor PSV

Doodeenvoudige overwinning voor PSV

Eindhovense ploeg maakt geen fouten drie dagen na duel met Arsenal

30 okt 2022 - Door: Remco Faasen

Waar Ajax en Feyenoord een paar dagen na hun Europese inspanningen kozen voor een vrije zondag, ontving PSV gewoon NEC uit Nijmegen. Wie dacht dat de gasten met het mes tussen de tanden zouden spelen in de hoop een vermoeid PSV te verrassen, kwam bedrogen uit. De thuisploeg trok direct ten aanval en geen moment wekte NEC de indruk er een wedstrijd van te willen maken. Het liet de bal aan PSV, dat zonder zich bovenmatig in te spannen met 3-0 won.

Drie dagen na de kraker tegen de koploper van de Premier League zijn er weer een paar wijzigingen in de basis van PSV. Armando Obispo én Jordan Teze duiken op in de laatste lijn, die verder bestaat uit Jordan Teze en Philipp Mwene. Jarred Branthwaite neemt plaats op de bank, evenals middenvelder Ibrahim Sangaré die afgelopen week enkele dagen ziek was. Philipp Max en Mauro Júnior maken geen deel uit van de selectie omdat ze niet fit zijn. De kleine Braziliaan heeft zelfs een kleine terugslag gehad in zijn herstel. Verder in de basis: Luuk de Jong, die de aanval vormt met Cody Gakpo en Anwar El Ghazi. Xavi Simons is weer terug op het middenveld met Joey Veerman en Érick Gutiérrez.

Boys from the South

Voor de aftrap van het duel tegen de nummer veertien van de Eredivisie, feliciteert supportersgroep Boys from the South zichzelf met het vijfjarig jubileum door een enorm spandoek uit te vouwen op de Oost-tribune. Met het doek nog maar nèt opgeborgen zien ze El Ghazi bijna de 1-0 binnenkoppen uit een voorzet van Cody Gakpo. NEC-doelman Jasper Cillessen weet er nog nèt een handje tegen te krijgen. NEC laat zien in de vijfde minuut voor het eerst zien als Lasse Schöne ongevaarlijk naast schiet. Nog binnen de tien minuten is PSV weer gevaarlijk. Vanuit een hoekschop komt de volledig vrijgelaten Joey Veerman inlopen en probeert met zijn inmiddels kenmerkende bekeken afstandsschot Cillessen te passeren, maar zijn inzet ketst af op een NEC-verdediger.

Anwar El Ghazi

In de zeventiende minuut is het weer Veerman die zich meldt, maar vanuit een hoekschop gaat de bal nu over. NEC krijgt het speeltuig echter maar niet weg van de eigen helft. Gakpo weet er wel raad mee en legt de bal precies op de voet van El Ghazi, die eenvoudig binnentik:. 1-0. De van Aston Villa overgekomen aanvaller moet nog even wachten op het definitieve akkoord maar ook de VAR stemt uiteindelijk  in met de goal. Direct vanaf de aftrap raakt NEC de bal alweer kwijt en zet Xavi Simons Gakpo alleen voor de keeper die de bal nu met de voet weet weg te werken. In de drieëntwintigste minuut laat Obispo zien waarom Ruud van Nistelrooij vertrouwen in hem blijft hebben: aanvallend leest hij het spel uitstekend. Nu zet de Bosschenaar Gakpo vrij, die in het strafschopgebied over het been van een inglijdende verdediger valt. Scheidsrechter Martin van den Kerkhof wijst naar de strafschopstip maar herstelt zich direct en fluit dan voor buitenspel. Waarschijnlijk had de VAR hem ook teruggeroepen als Gakpo niet buitenspel had gestaan want er leek niet zoveel aan de hand.

Het is wel kenmerkend voor het eenrichtingsverkeer richting het doel van NEC. De Nijmeegse ploeg maakt nergens aanspraak op en kijkt vooral toe hoe PSV combineert. Aan de supporters in het uitvak ligt het niet, zij blijven hun ploeg ondersteunen en applaudisseren mee als de thuisfans net als afgelopen donderdag een wegens een verkeersongeluk om het leven gekomen supporter herdenken.

Lasse Schöne

Het is Luuk de Jong die in de zevendertigste minuut volledig vrij kan inkoppen na weer een voorzet van Gakpo en de 2-0 maakt. Direct na het doelpunt maakt NEC enorm veel misbaar me de nog immer irritante Schöne voorop en ook de wandelende imitatie van een topdoelman Jasper Cillissen doet een duit in het zakje. Het levert de Deen en zijn trainer een gele kaart op, maar uiteindelijk krijgen ze wel hun zin: de goal wordt afgekeurd wegens buitenspel eerder in de aanval (waarbij je er de rest van de dag over zou kunnen discussiëren hoe lang die situatie dan geldt) en dus niet vanwege een vermeende overtreding van Érick Gutierrez eerder in de aanval waar Schöne over klaagt. Leuk detail: Schöne wordt even later afgetroefd door de kleine Xavi Simons op basis van inzet en felheid.

Luuk de Jong

Na de thee zit nog niet iedereen op zijn plek als Luuk de Jong Xavi Simons wegstuurt. Die gaat neer in het strafschopgebied en krijgt een penalty. Terwijl De Jong achter de bal staat te wachten en Cillessen de scheidsrechter bewerkt, is het weer eens wachten op de VAR. Scheidsrechter Van den Kerkhof gaat zelf maar eens naar het scherm kijken en… geeft ‘m alsnog. De Jong verslaat Cillessen uiteraard doodeenvoudig want er valt vaker sneeuw in Nederland dan dat de NEC-goalie een strafschop stopt. Cillessen krabbelt wél razendsnel op om een vingertje te heffen naar de scheidsrechter. De Jong zette de doelman op het verkeerde been door even in te houden bij zijn aanloop, maar hij komt niet tot stilstand dus telt de goal gewoon.

Voorlangs

De wedstrijd is nu gespeeld, als hij dat nog niet was. NEC maakt niets klaar, zelfs niet vanuit dode spelsituaties. Na een uur staan Schöne en Oussame Tannane uitgebreid te overleggen over hoe zij een vrije trap gaan nemen, waarna Tannane vervolgens doodleuk tegen het tweemansmuurtje aanschiet. PSV heeft de scherpte die toch niet nodig is ook niet, al probeert het nog wel het een en ander. Gakpo slalomt door de NEC-verdediging maar komt niet tot een schot en een kwartier voor tijd wordt hij oog in oog met Cillessen goed naar buiten gedreven waarna hij afgeeft op de meegelopen Simons, die echter niets kan aanvangen met de bal. En dat ook niet hoeft, want Gakpo stond buitenspel. NEC krijgt nog een grote kans op de aansluitingstreffer als Iván Márquez plots opduikt voor Walter Benítez, maar voorlangs kopt.

Drieduizend

Na een snelle PSV-aanval tien minuten voor tijd, geeft Mwene nèt iets te scherp voor op de ingevallen Noni Madueke, die zijn inzet in de handen van Cilessen ziet verdwijnen. De jonge Engelsman kan zijn rentree dan vijf minuten voor tijd toch nog vieren als hij zelf een aanval opzet door Gakpo aan te spelen en raak te schieten als hij de bal terugkrijgt. Het is er eentje voor in de boeken: de drieduizendste thuisgoal van PSV in de Eredivisie. Quizvraag voor de echte fan: wie maakte in 1956 de eerste? Juist, Coen Dillen. Omdat NEC behoudens een afstandsschot niet tot een slotoffensief komt, kabbelt de wedstrijd onder het warme oktoberzonnetje uit en bendert PSV Ajax tot een punt, met een wedstrijd meer gespeeld. Maar de koppositie ligt voor het grijpen als de Amsterdammers volgende week naar Eindhoven komen.