Home > Nieuws > Op koers voor plek 2

Op koers voor plek 2

PSV wint uiteindelijk gemakkelijk van Sparta

7 mei 2023 - Door: Remco Faasen

De goal viel laat en de marge bleef klein, maar PSV heeft op bezoek bij Sparta volkomen verdiend gewonnen. Anwar El Ghazi tikte de bal diep in de tweede helft binnen waardoor de kersverse bekerwinnaar het zicht op plek twee en de daar bijbehorende plaatsing voor de voorronde van de Champions League in eigen hand houdt.

Binnen een week was PSV dus weer terug in Rotterdam, waar afgelopen zondag ten koste van Ajax de KNVB Beker werd gewonnen. Nu trad er wel een club uit de Maasstad aan: Sparta. Voetbalclub sinds 1888. Zes keer landskampioen ook, maar de laatste keer dat de Spartanen van PSV wonnen in de Eredivisie, was toch echt 3 november 2001, toen Aron Winter en Danny Koevermans scoorden en alleen Mateja Kežman iets terugdeed namens PSV. Momenteel gaat het Sparta weer voor de wind: de ploeg van Maurice Steijn staat vijfde in de Eredivisie. Eredivisie dus en daarom heeft bekerheld Joël Drommel zijn plekje weer overgedragen aan Walter Benítez. Érick Gutiérrez vervangt de geschorste Ibrahim Sangaré. Thorgen Hazard ontbreekt eveneens wegens een enkelblessure. Wel op de bank; een hele verzameling talenten: Fedde Leysen, Jenson Steelt, Tygo Land, Mohamed Nassoh en Mathijs Tielemans.

Erin klimmen

PSV is in ieder geval niet van plan zich te laten afbluffen na het behalen van de beker. Vanaf de aftrap gaat de bal naar Jarrad Branthwaite, die het ding naar voren peert. Erin klimmen lijkt het devies. Gelukkig is er ook nog Joey Veerman, die het liever over de grond zoekt. De eerste grote kans komt in de zesde minuut als hij Xavi Simons wegstuurt. De kleine middenvelder mag heel ver komen maar mikt de bal naast het doel van Nick Olij. Vier minuten later probeert Veerman het met Johan Bakayoko. Die speelt zijn tegenstander uit en legt terug op Guus Til, maar zijn inzet levert alleen een hoekschop op. Die wordt uitstekend genomen: André Ramalho kopt de bal maar net naast.

Jarrad Branthwaite

Er ontspint zich een wedstrijd die niet goed is, maar waar de inzet hoog is. Sparta komt niet verder dan wat speldenprikjes. De laatste linie van PSV blijft zoals gebruikelijk met het nodige kunst- en vliegwerk overeind en als er een keer een bal tussendoor glipt, is daar altijd nog Benítez. Na ruimt een half uur, als Ramalho weer naast heeft gekopt uit een hoekschop, ziet Spartaan Vito van Crooij ziet zichzelf ongetwijfeld al in gedachten richting het doel van Benítez opstomen maar Jarrad Branthwaite smoort met een slimme sliding de steekpass en laat zien waarom PSV graag met hem verder wil. Een later ruimt hij een voorzet van dezelfde Van Crooij op ten koste van een hoekschop, die door dezelfde Van Crooij wordt genomen en door dezelfde Branthwaite wordt weggekopt. Sparta pakt de bal weer op en er volgt een strakke voorzet die achter achter elk blauw uitshirt en rood-witshirt thuisshirt valt.

Koki Saito

Bij de thuisploeg valt de behendige Koki Saito op en in de achtendertigste minuut staat hij met zijn ijver aan de basis van een aanval die de bal bij de volledig vrijstaande Mica Pinto brengt. Zijn inzet gaat nèt voorlangs. In de tegentoot wordt Guus Til op het laatste moment afgestopt door Olij en enkele verdedigers. Het is dan wel weer gedaan met de Spartaanse dadendrang. PSV pakt de regie weer over met Veerman die een aanval opzet en zelf afrondt. Helaas eindigt zijn schot recht in de handen van de doelman. Op slag van rust loopt Bakayoko achter een op het oog kansloze bal aan, weet hem binnen te houden en zijn tegenstander uit te kappen om vervolgens recht op de vuisten van Olij te schieten.

Doelpunt

Het blijkt het laatste wapenfeit van de Belg, want na de rust blijft hij achter in de kleedkamer en maakt Anwar El Ghazi zijn opwachting. Ook Jordan Teze wordt gewisseld voor Philipp Mwene. Voor het wedstrijdbeeld maakt het niets uit: dat blijft er een van een aanvallend PSV dat evenwel niet de scherpte heeft om Sparta écht pijn te doen. Luuk de Jong, Patrick van Aanholt, El Ghazi en Guus Til: allemaal komen ze wel in de buurt van het doel maar het leidt niet tot een doelpunt. Til mist zelfs voor een bijna leeg doel van drie meter afstand. Het koord rondom de nek van Sparta wordt evenwel verder aangetrokken als De Jong vrij vlot na de rust wordt gewisseld voor Fábio Silva in. Namens Sparta komt alleen Saito er nog uit om gevaar te stichten, verder is het PSV dat de klok slaat. El Gahzi schiet over, Mwene geeft voor maar er is niemand om af te werken. Silva krult voorlangs, Gutiérrez en Ramalho naast.

Rustig

Wat opvalt is dat de spelers van Van Nistelrooij kalm blijven onder het feit dat het nog 0-0 is. Er blijft rustig gecombineerd worden, geen wanhopige ballen naar voren. Alsof het vertrouwen er is dat het nog wel goed komt. En dat komt het ook, een kwartier voor tijd. Silva gaat door over rechts, zijn tegenstander glijdt weg en de Portugees geeft strak voor naar een kluwen PSV-spelers. Uiteindelijk is het Anwar El Ghazi die de bal het laatst raakt: 0-1 en wie goed luistert hoort een massale vloek 60  kilometer verderop.

Penalty

Sparta probeert het nog wel, maar creëert eigenlijk geen kans meer. Vijf minuten voor tijd krijgt de thuisploeg nog een vrije trap op zo’n twintig meter van het PSV-goal. Vito van Crooij gokt op een inlopende speler maar heeft daar alleen een mede-Spartaan Mike Eerdhuijzen mee die in de baan van de uitkomende Benítez staat en even opgelapt moet worden. Til kopt aan de andere kant nog een keer ongevaarlijk over en PSV schreeuwt nog een keer om een penalty als Simons onderuit wordt geschoffeld in de zestien van Sparta. Als de scheidsrechter niet fluit, is Saito er vandoor. Zijn inzet gaat naast en dan schreeuwt heel Sparta om een strafschop. Ook nu laat Manschot doorgaan.

Champions League

Simons kan de wedstrijd definitief in het slot gooien, maar Olij krijgt nog nèt een handje achter zijn inet  In de dying seconds verdedigt Mwene total verkeerd waardoor Sparta nog een hoekschop krijgt. De keeper meldt zich ook aan het front, maar effectief wordt het niet echt en blijft PSV plaatsing voor de voorrondes van de Champions League volledig in eigen hand houden.