Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > We zijn weer begonnen!

We zijn weer begonnen!

8 aug 2023

De prachtige overwinning van afgelopen vrijdag wordt weer overschaduwd door incidenten. Een net is kapotgetrokken en een vanuit het uitvak gegooide ijzeren staaf miste (gelukkig) net een jongen. Feyenoord-supporters zongen haatdragende liedjes en gooiden ruiten van onze bussen stuk met als gevolg een flinke schadepost voor ons. Kortom: Het seizoen is maar nét afgetrapt of we hebben de poppen alweer aan het dansen.

We weten al dat we niet welkom zijn bij Vitesse en dat we de helft van het uitvak maar mogen vullen in Utrecht. We kunnen er nu al op rekenen dat de eerstvolgende wedstrijd tegen Feyenoord in de Kuip zonder of met minder van ons kunnen bezoeken. We weten nu ook al dat PSV weer een sloot aan boetes tegemoet kan gaan zien. We weten nu al, dat onze vaste busleverancier zich steeds minder vrolijk gaat voelen om toch weer bussen ter beschikking kan gaan stellen, omdat hij de volgende keer die bussen liever verhuurt aan mensen die een reisje langs de Rijn gaan maken. De kans op schade is dan beperkt tot een rollator die per ongeluk een krasje maakt. We weten nu al, dan onze vrijwillige begeleiders langzaam aan gaan afhaken. We weten nu al, dat ook stewards er op deze manier geen zin meer in hebben.
En dat allemaal, omdat een deel van de ‘supporters’ er behoefte aan heeft om stoer te zijn? Om de eigen adrenalinekick te laten winnen van het gezamenlijk belang van alle supporters? Om mee te kunnen in de vaart der hooligansvolken, al dan niet opgenaaid door op socials rondgaande beelden van Gruppa Off en andere verheerlijkers van het zinloos geweld?

De Supportersvereniging, met een achterban van circa 18.000 leden, keurt élke vorm van geweld af. Ondanks dat we er ons bewust van zijn dat ook binnen die achterban zich mensen bevinden die ook net zo goed in een net kunnen hangen, een sfeerverhogende fakkel mee naar binnen smokkelen of ook ziek kunnen zijn van een nederlaag of verkeerde beslissing van een scheidsrechter. Maar slechte constructie van het net bij Feyenoord of niet: er is geen enkele reden om in dat net te gaan hangen. Of het nu om 10 of om 200 supporters ging. Er is ook geen enkele reden om een staaf te gooien of om een grote bek op te zetten tegen onze vrijwilligers of zich te misdragen in onze bussen.

Lang hebben we gepleit voor een aanpak, die er op is gericht dat individueel wordt gestraft. Dus niet collectief, omdat er anders veel mensen gestraft worden voor het optreden van enkelen. Maar die langspeelplaat kunnen we niet blijven draaien. We hebben incident na incident en dus is er van incidenten geen sprake meer. Het is een patroon. De groep van individuen, wie dat dan ook mogen zijn, moet dan toch maar eens collectief worden aangepakt.

PSV moet (en zal ongetwijfeld al) alle energie inzetten om de daders op te sporen en bestraffen. Wij zullen zo veel als mogelijk maatregelen gaan nemen om mensen die zich misdragen, te gaan weren van de bussen. Wij gaan ons, in overleg met PSV, beraden over de stappen die wij daartoe kunnen nemen.

Laatst bijgewerkt : 8 aug 2023 - 10:42