Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oranje swingt één helft met oud-PSV'ers in de hoofdrol

Oranje swingt één helft met oud-PSV'ers in de hoofdrol

Nederlands elftal is in het Philips Stadion veel te sterk voor Griekenland

7 sep 2023 - Door: WJS

Nederland heeft donderdag bewezen dat er nog steeds rekening moet worden gehouden met de ploeg van bondscoach Ronald Koeman. De tegenstand van Griekenland was weliswaar zeer belabberd, maar Oranje speelde een uitstekende wedstrijd en won met 3-0. De oud-PSV’ers Denzel Dumfries, Cody Gakpo en Xavi Simons hadden een belangrijk aandeel in de ruime overwinning van Oranje, dat zondag weer vol aan de bak moet tegen Ierland.

Door Willem-Jan Schampers

Dat is weer eens wat anders! Wel even wennen. Het vertrouwde roodwit is ingeruild voor oranje. Heel veel oranje. Nederland-Griekenland. Met jammer genoeg (nog) geen PSV’ers in de basis. Noa Lang en Joey Veerman, de mannen in vorm, zitten op de bank. Op het middenveld kiest bondscoach Ronald Koeman voor Marten De Roon en voorin staan Cody Gakpo, Xavi Simons en Wout Weghorst. Een opstelling die je als PSV-supporter wellicht anders had willen zien, maar waarmee Koeman de Grieken het best denkt te kunnen bestrijden.

Nederland opent sterk, maar tot echte kansen leidt dit nog niet. Griekenland lijkt niet echt onder de indruk van de dadendrang van Oranje en loert met de snelle AZ-spits Vangelis Pavlidis op de counter. In de 7e minuut is er het eerste gevaar van Nederland. Simons speelt zich vrij en legt af op Weghorst. Via een Grieks been gaat de bal rakelings naast. De hierop volgende hoekschop levert niks op. De aanvallende bedoelingen van Nederland zijn duidelijk, maar vooralsnog oogt de leeuw wat tandeloos.

Eerste doelpunt

En dan is het in de 17e minuut zomaar 1-0. Dumfries kopt een hoekschop van Blind terug op de zestienmeter, waar De Roon de bal  ineens op de schoen neemt en doelman Odysseas Vlachodimos kansloos laat. Het is het eerste doelpunt van de middenvelder in Oranje. Een belangrijke treffer, want Nederland had weliswaar het initiatief, maar van echte doelkansen was nog geen sprake.

Wat een magnifieke safe van de Griekse doelman! Simons stuurt twee tegenstanders het bos in en knalt de bal op doel. Een been van een Griekse verdediger verandert het schot van richting en brengt Vlachodimos in grote problemen. De doelman redt echter met een katachtige reflex. Een paar minuten is hij alsnog verslagen. Simons speelt Dumfries vrij, die de bal bij de totaal vrijgelaten Gakpo brengt. De Liverpool-aanvaller rond simpel af: 2-0.

Oermens

Nederland voelt dat er meer in zit en zet de Grieken opnieuw vast. In de 36e minuut wordt Dumfries opnieuw in stelling gebracht en probeert het oermens van Oranje het zelf maar eens. Buiten bereik van Vlachodimos spat zijn kanonskogel uiteen op de paal. Dat hij nóg beter fungeert als aangever, bewijst Dumfries in de 38e minuut. Hij legt de bal panklaar voor Weghorst, die snoeihard inkopt: 3-0. Wat een weelde voor de thuisploeg, die uitstekend combineert en zeer effectief is.

De tweede helft lijkt een formaliteit. Misschien zaak voor Nederland om aan het doelsaldo te werken. Stefan de Vrij komt in ieder geval in de ploeg. Hij krijgt van keeperstrainer Patrick Lodewijks (al weer een oud-PSV’er) de laatste tactische aanwijzingen. De verdediger van Inter Milaan vervangt Nathan Aké, die in de eerste helft geel heeft gekregen en waarmee geen risico wordt genomen.

Wisselen!

Het wachten is op meer wissels aan de zijde van Nederland. Opvallend is dat van de twaalf spelers die Koeman deze avond tot nu toe heeft gebruikt, er niet eentje in de Nederlandse eredivisie speelt. Met deze stand moet het toch wel mogelijk zijn om Noa Lang, Joey Veerman, Steven Berghuis, Mats Wieffer of Quilindschy Hartman wat minuten te geven?

De bondscoach heeft het nu blijkbaar ook ingezien en wisselt Cody Gakpo voor ‘onze’ Noa Lang. Bovendien verlaat ook Marten de Roon het veld en maakt Tijjani Reijnders zijn debuut. Gaat Oranje de score nog verder opvoeren of blijft het hier bij? Voor de hondstrouwe fans is het te hopen dat Nederland nog een keertje ‘aanzet’. Simons heeft er duidelijk nog wel zin in en schiet in de 70e minuut de bal uit een vrije trap net naast. Dat was de kans op 4-0. Terwijl Lang even een tegenstander dolt, is het tijd voor nóg een PSV’er. Joey Veerman vervangt Frenkie de Jong.

In de slotfase komt Matthijs de Ligt nog voor de ‘man van de wedstrijd’ Denzel Dumfries, maar ook hierna wordt het niet écht spannend meer. De blik van de Nederlandse spelers is duidelijk al een tijdje gericht op komende zondag, als in Dublin de taaie Ieren wachten. En 3-0 tegen Griekenland is toch een mooie uitslag…

Laatst bijgewerkt : 8 sep 2023 - 11:19