Home > Nieuws > Geen winst voor koploper, nog wel ongeslagen

Geen winst voor koploper, nog wel ongeslagen

PSV in boeiende topper gelijk tegen Ajax

4 feb 2024 - Door: Remco Faasen

In een spannende en dynamische topper heeft PSV gelijk gespeeld tegen Ajax: in Amsterdam werd het 1-1. Voor PSV een goed resultaat, ondanks dat Luuk de Jong naast zijn goal nog een keer op de lat kopte. Feyenoord, de enige enigszins overgebleven concurrent voor de landstitel, kan weliswaar twee punten inlopen maar de Eindhovense club kan het lijden. De voorsprong op nummer 5 Ajax blijft met 21 punten gigantisch.

Het glanzende aureool van onoverwinnelijkheid dat PSV al maanden draagt, heeft de laatste tijd wat vlekjes gekregen. Tegen FC Utrecht kwam een einde aan een zegereeks in de Eredivisie, daarna volgde tegen Feyenoord uitschakeling in de KNVB Beker en toen de stofwolken van de transferperiode wegtrokken bleek PSV supersub Yorbe Vertessen kwijt te zijn geraakt zonder een vervanger te hebben binnengehaald. Basisspelers Noa Lang, Guus Til, Malik Tillman, Joey Veerman en vaste invaller Ricardo Pepi raakten geblesseerd. En toen wachtte Ajax. In Amsterdam waren de praatjes weer terug voorafgaand aan de wedstrijd tegen PSV. Mede door de komst van oud-Liverpool aanvoerder Jordan Henderson was het vertrouwen weer grenzeloos, alsof Ajax niet amper een maand geleden door een amateurploeg uit het bekertoernooi werd geknikkerd en het verschil op de ranglijst tussen beide teams niet te groot is om met een metro te overbruggen. De sfeer zit er in ieder geval goed in voor aanvang van de wedstrijd, wanneer de thuissupporters volop meezingen met nummers van André Hazes. Icoon van Amsterdam die niets met Ajax had. Maar dat terzijde.

Captains

De captains van vanavond omhelzen elkaar voorafgaand in de spelerstunnel: Luuk de Jong en Steven Bergwijn kennen dan ook een succesvol verleden bij PSV, zoals Sergiño Dest ook weer terug is op bekende grond. Diezelfde Dest probeert in de vijfde minuut Ajax-doelman Diant Ramaj te verrassen, twee minuten later is het Johan Bakayoko met zijn bekende beweging: naar buiten dreigen maar naar binnen trekken en afvuren. Het levert een hoekschop op. De openingsfase is duidelijk voor PSV, dat Ajax regelmatig opsluit op de eigen helft maar na een minuut of tien kantelt het wedstrijdbeeld. De thuisploeg laat zich gelden via Steven Berghuis en Steven Bergwijn. Juist in een PSV-aanval wordt Brian Brobbey weggestuurd en hij komt tot vlakbij het doel van Walter Benítez maar krijgt de bal onvoldoende onder controle om zelf gevaarlijk te worden. De spits behoudt echter wel balbezit en vindt de instormende Berghuis die vervolgens droog binnenschiet: 1-0 na nog geen twintig mintuten. Direct na de aftrap probeert PSV iets terug te doen, maar André Ramalho kopt over.

Gelijk

PSV is even van slag maar neemt tegen het einde van de eerste helft weer meer het initiatief. Ismael Saibari soleert eerst het strafschopgebied binnen en geeft in de vierendertigste minuut voor op Luuk de Jong die met een man in zijn rug toch Ramaj verschalkt en de stand gelijk trekt. Twee minuten later probeert Bakayoko hetzelfde maar zijn inzet gaat over De Jong heen. Hirving Lozano schiet nog een keer rakelings langs maar het laatste woord is aan Ajax: op slag van rust weet Brobbey weer het overzicht te behouden maar zijn pass stopt bij een PSV-been. Even later is het weer Brobbey die de bal met een hakje slim teruglegt op wederom Berghuis maar nu keert Benítez zijn inzet. Het blijkt ook buitenspel te zijn.

Wegzetten

Vijf minuten na de rust is er een enorme kans voor Ajax als Jordan Teze zich veel te gemakkelijk laat wegzetten in een duel met Steven Bergwijn. Diens voorzet komt uiteindelijk bij Steven Berghuis terecht die kan inschieten. Gelukkig loopt Sergiño Dest nuttig in de weg. Twee minuten later is er weer gevaar voor het PSV-doel als Bergwijn Teze weer te slim af is, maar diens inzet eindigt nu in de handen van Benítez. Aan de andere kant moet Ramaj handelend optreden als Johan Bakayoko snoeihard uithaalt. Na een kwartier spelen in de tweede helft blijft het wedstrijdbeeld hetzelfde: beide ploegen proberen het initiatief te nemen waardoor het spel op en neer gaat. PSV mist duidelijk de creativiteit en slimheid van Joey Veerman maar probeert te blijven combineren. Bij Ajax gaat het iets minder soepel maar de spelers blijven vechtend overeind al weten de aanvallers elkaar goed te vinden met de sterkte Brian Brobbey als aanspeelpunt.

Lat

Steven Berghuis probeert de bal in het doel te krullen. Walter Benítez is al onderweg naar de hoek maar André Ramalho kopt weg. In de zevenenzestigste minuut is er een hoekschop voor PSV dat eigenlijk een penalty wil wegens hands. Luuk de Jong kopt de bal op de lat. Even later kopt hij een voorzet van Hirving Lozano naast. De wedstrijd schreeuwt vanuit PSV-zijde om een aanvallende wissel maar de mogelijkheden voor Peter Bosz zijn beperkt. Jong PSV-spits Jesper Uneken zit op de bank naast Isaac Babadi. Het is er de wedstrijd niet naar dergelijke onervaren spelers nu in te zetten.

Topspits

De schrik slaat alles dat PSV lief heeft om het hart als Dest in de eenenzeventigste minuut staat te slapen en buitenspel opheft waardoor Brobbey door kan sprinten naar het PSV-doel. De Ajax-spits laat weer eens zien waarom hij niet constant genoeg is voor een topspits: hij schiet simpelweg ruim voorlangs. Een kwartier voor tijd wisselt PSV dan toch: Patrick van Aanholt lost Jerdy Schouten af. De huurling van Galatasaray ziet hoe André Ramalho een gele kaart krijgt omdat hij met hand en tand Brobbey probeert af te stoppen. De Ajax-spits zou zelf ook best geel mogen krijgen voor zijn duwende reactie tegen de verdediger, maar scheidsrechter Serdar Gözübüÿük spaart hem. Lozano krijgt wel een boeking voor het hardhandig opvangen van Tristan Gooijer.

Ballenjongens

Tien minuten voor het eindsignaal is er weer een grote mogelijkheid voor Ajax als de bal plots voor de vrijstaande Kenneth Taylor terechtkomt. Die heeft alle tijd om een hoek uit te kiezen maar besluit om gehaast over te schieten. Ismael Saibari test vervolgens nog een keer Ramaj, Van Aanholt probeert de Duitser met een bekeken schuiver te passeren. Ook André Ramalho probeert de keeper van halverwege de Ajax-helft te passeren maar zijn poging is alleen een last voor de ballenjongens. Peter Bosz brengt toch nog Isaac Babadi voor Mauro Jr maar de jonge aanvaller met aflopend contract kan zich in de beperkte tijd die hij krijgt niet onderscheiden.

Kramp

Drie minuten voor tijd staat Jordan Teze aan het einde van een zorgvuldig opgebouwde PSV-aanval maar zijn kopbal is ongevaarlijk omdat de bal te ver achter hem komt om hem vaart mee te geven. Armando Obispo moet de met kramp kampende Dest nog vervangen en hij komt in de laatste minuten aan weinig anders toe dan Ajax weghouden van het Eindhovense doel. Het publiek in de Arena schreeuwt de thuisploeg naar een overwinning en die is met pogingen van Kenneth Taylor en Jorrel Hato nog dichtbij, maar het blijft 1-1. Op basis van het wedstrijdbeeld een terechte uitslag. PSV zal enigszins opgelucht zijn, Ajax enigszins teleurgesteld.