Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > De Jong bekroont topjaar met topscorerstitel

De Jong bekroont topjaar met topscorerstitel

De wedstrijd van Luuk

19 mei 2024 - Door: Peter Vos

De laatste wedstrijd van het jaar staat voor de buren uit Waalwijk in het teken van lijfsbehoud in de eredivisie. Voor PSV staat er als team niets meer op het spel, maar wél voor de individuele speler Luuk de Jong. Binnen de slotwedstrijd speelt er nog een andere wedstrijd en wel die van de titel topscorer van Nederland.

Of De Jong deze titel haalt ligt ook aan de prestaties van concurrent Vangelis Pavlidis op het toneel van de wedstrijd AZ – FC Utrecht. De Griek ligt voorafgaand aan deze 34e competitieronde één goal voor op de aanvoerde van PSV. Los van deze prijs kan De Jong terugkijken op een ongekend goed voetbaljaar, waarin hij vanaf speeldag 1 de onbetwiste leider was in de selectie van dit kampioensteam.

Na het eerste fluitsignaal van Danny Makkelie blijkt al snel dat iedereen binnen de basiself gebrand is om Luuk zijn topscorerstitel te bezorgen. Minuut 7 krijgt De Jong zijn eerste kans, maar keeper Etienne Vaessen is met een goede redding een sta-in-de-weg. Tekenend is de teamspeler bij uitstek Mauro Junior. Halverwege de eerste helft krijgt de Braziliaan de bal in de loop mee op vrij voor de goal uit te komen. Toch probeert hij niet zelf maar juist De Jong in stelling te brengen voor zijn eerste goal deze middag tegen RKC. Een Waalwijks been voorkomt dit nobele plan. Gek genoeg staat niet PSV, maar RKC op het scorebord. Richonell Margaret heeft na ruim een kwartier een fout van Malik TIlmann met een succesvolle counter afgestraft.

PSV moet een tempo hoger om het RKC lastig te maken én Luuk de Jong in scoringspositie te brengen. Dit lukt vlak voor rust; op aangeven van spelverdeler Joey Veerman kopt hij op zijn kenmerkende wijze de gelijkmaker binnen. Met deze goal is ook de stand in de topscorerstitel gelijk 28-28.

Na rust gaat de wedstrijd binnen de wedstrijd in volle spanning verder. Het bericht komt bij de staf binnen dat Pavlides weer een goal uitgelopen is op De Jong. En de Eindhovenaren krijgen maar moeilijk vat op het stugge RKC wat alles gebruikt om een aanvaardbare score neer te zetten om zo boven concurrent Excelsior te blijven op de veilige vijftiende plaats. De donder barst los boven het uitverkochte Philips Stadion en niet lang daarna stortregent het op het veld. Een extra kans voor de snelle flankspelers Tillman en Bakayoko om hun tegenstander af te schudden, maar deze middag hebben beide toptalenten het vizier niet scherp genoeg.

Notabene oud-PSVer Jeffrey Bruma leidt de 29e goal van Luuk de Jong in. De verdediger voorkomt met zijn hand een doelpunt en moet het veld af met een tweede gele kaart. De belangrijkere straf: een penalty, wordt door De Jong al onderuit glijdend benut. De spits krijgt in de slotfase nog versterking van stand-in Ricardo Pepi en Hirving Lozano, maar meer doelpunten zitten er voor deze wedstrijd én deze competitie niet in voor ‘Lucky Luuk’. De fans malen er niet minder om: het “Ik spring voor Luuk” schalt al de hele wedstrijd door het stadion.

Na de met 3-1 gewonnen wedstrijd pakt de aanvoerder de microfoon om alle fans te bedanken voor dit seizoen. “Kampioenen! Wat hebben wij als team van jullie steun genoten! Samen zijn we ontzettend trots op dit seizoen: de Johan Cruijff schaal, de succesvolle groepsfase Champions League en natuurlijk het kampioenschap. Op naar nummer 26. Volgend seizoen gaan we het nog beter doen!”

Voor de camera reageert De Jong respectvol naar zijn collega topscorer Pavlidis, die hij de titel gunt en graag met hem deelt. De Griek zelf is al even trots dat hij samen met Luuk de Jong in één voetbaljaar 29 keer het net heeft mogen raken. Televisieprogramma Studio Sport roept De Jong later op de dag uit tot Speler van het Jaar in de eredivisie. Met zijn 29 goals, 15 assists, deelname aan alle 34 wedstrijden en last but not least zijn tomeloze inzet als aanvoerder kan iedere PSV supporter daar alleen maar ‘amen’ op zeggen.

Laatst bijgewerkt : 19 mei 2024 - 21:15