Supportersvereniging PSV
Home > Nieuws > Eindelijk die hekken weg!
Een echte FAN is LID!

Nog geen lid?
Meld je nu dan aan!

Eindelijk die hekken weg!

Een jarenlange wens van PSV supporters komt in vervulling!

21 jun 2005 - Door: DvG

In het Philips Stadion is dinsdagmiddag de start gemaakt van het project ’Hekken weg’. Al jarenlange gekoesterde wens onder PSV supporters komt hiermee in vervulling.

Handen ineen
Door het verwijderen van de hekken rondom het speelveld wordt het zicht vele malen beter en kan topvoetbal in het Philips Stadion nog beter beleefd worden. Vanmiddag werd de officiële ceremoniële zaagsnede in het hek gezet. Bij de start van het project sloegen Supportersvereniging PSV voorzitter Ger van Os en PSV Fans United voorzitter Frits Bovers de handen ineen om de eerste delen van het hek te verwijderen. Daarbij aanwezig was ook de ontwerper van het veldhek, de intussen gepensioneerde heer Ruigrok.

Positieve manier
"Gedurende vele seizoenen hebben de PSV supporters in binnen- en buitenland laten zien dat zij op een positieve manier de club steunen. In Engeland hebben wij meerdere wedstrijden gespeeld waarbij de supporters direct langs het veld zaten zonder dat er hekken tussen hen en het speelveld aanwezig waren. Dit leverde nooit een probleem op. Als dat in Engeland kan, dan kan het hier ook", zegt Frank Wijnveld, Veiligheidsmanager van PSV.

Hoge boete
De keerzijde van deze verhoging van service en zichtlijnen voor supporters is dat overtreders die wél het veld betreden, direct zeer zware sancties tegemoet kunnen zien. Los van het landelijk stadionverbod wat komend seizoen voor een dergelijke overtreding al hoger zal zijn, zal voor het Philips Stadion een stadionverbod van tien jaar opgelegd worden. Tevens zal de supporter in kwestie een boete opgelegd krijgen van 15.000 euro. "Het moet voor iedereen duidelijk zijn dat het betreden van het veld absoluut uit den boze is", aldus Wijnveld. Ook zal het gooien van voorwerpen richting spelers of officials een stadionverbod opleveren van vijf jaar en een hoge geldboete. "Het afgelopen seizoen zijn er een paar supporters geweest die voorwerpen naar het veld gegooid hebben. Dat is ons steeds komen te staan op hoge boetes vanuit UEFA." Overigens zullen de boetes in voorkomende gevallen ook direct doorbelast worden aan de veroorzakers. "Dat moet dus voor iederen duidelijk zijn. Het kan niet zo zijn dat de club blijft zitten met hoge boetes door het gedrag van een enkeling."

Huishoudelijk Reglement
Om deze straffen op te kunnen leggen is het Huishoudelijk Reglement Philips Stadion met ingang van komend seizoen gewijzigd. Dit reglement is verkrijgbaar bij de afdeling Ticketing van PSV en is ook te vinden op de website van PSV. "Het weghalen van de hekken levert voor iedereen winst op. We moeten echter wel een aantal afspraken met elkaar maken om het mogelijk te maken. Het zou jammer zijn als wij na enige tijd weer maatregelen moeten nemen om bijvoorbeeld het gooien van voorwerpen tegen te gaan. Dan kom je al meteen weer in een situatie waarin je een net moet gaan spannen wat op zijn beurt weer het zicht op het veld belemmert. Daar worden we met z’n allen weer slechter van. Dat moeten we dus zien te voorkomen. We streven naar de optimale situatie en gaan er van uit dat supporters daar volop aan meewerken", aldus Wijnveld.

Westtribune
Onderdeel van het project ’Hekken weg’ is ook de uitbreiding van faciliteiten voor minder validen. Voor de Westtribune wordt het straatwerk dusdanig gereconstrueerd dat er voor minder validen een soort verhoogd terras ontstaat, vanwaar men de wedstrijd goed kan volgen. Ter afscherming van hen zal op West een net gespannen worden wat precies hoog genoeg is om te zorgen dat de minder validen niet geraakt worden door de bal. Aan de dakrand van West wordt tevens een dakgoot bevestigd die er voor zorgt dat de minder validen tijdens de wedstrijden geen last meer hebben van het water wat naar beneden valt vanaf het dak. Voor de fotografen en cameramensen wordt achter de reclameborden het vloeroppervlak verdiept zodat zij een goede positie hebben en niet meer nadrukkelijk in het zicht staan van de supporters op de tribunes. "Al met al een hele reconstructie van het inwendige deel van het stadion waarbij de kwaliteit van service en zicht zo optimaal mogelijk wordt ingericht". Met deze aanpassingen zijn wij niet alleen klaar voor de organisatie van de UEFA Cup-finale, die in mei 2006 in het Philips Stadion gespeeld wordt, maar hiermee hebben wij ook een hoop wensen van diverse supportersgroepen ingevuld", aldus Tom Ploegsma, PSV’s stadionmanager.

Stapsgewijs
Na de start van het project vandaag zal de verbouwing de komende weken stapsgewijs uitgevoerd worden. Het eindresultaat zal voor supporters het eerst te zien zijn tijdens de Open Dag op 1 augustus aanstaande.

Gelukkig
In een eerste reactie zegt de voorzitter van de Supportersvereniging PSV blij te zijn met deze actie. "Al jaren vragen wij om verwijdering van de hekken en een aantal eerdere keren waren we er bijna aan toe. Nu lukt het echt!", aldus een gelukkige voorzitter.

Laatst bijgewerkt : 21 jun 2005 - 18:50