Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Pasfotoregistratie = Supportersdiscriminatie

Pasfotoregistratie = Supportersdiscriminatie

6 jan 2006 - Door: DvG

De rechten en vrijheden van de Nederlandse voetbalsupporters worden al jarenlang beperkt. De vrijheid van meningsuiting wordt aan banden gelegd, preventief fouilleren is voor nagenoeg alle supporters de gewoonste zaak van de wereld en met alle combi-verplichtingen is er van bewegingsvrijheid nog weinig sprake.

Nu de clubs en de KNVB bovendien hebben bedacht dat er play-offs moeten worden gespeeld en de overheid daar tot overmaat van ramp nog een aantal vrijheidsbeperkende maatregelen aan wil koppelen, is de maat vol.

Voetbalsupporters worden nog slechter behandeld dan terroristen.

We moeten alle clubs, de KNVB en de overheid laten zien dat ze te ver gaan en dat wij niet bereid zijn om nog meer maatregelen te accepteren. Er zal dan ook een actie worden georganiseerd.

De actie zal plaatsvinden in het voetbalweekend van 14 en 15 januari 2006. Het hoe en wanneer zal tegen die tijd duidelijk worden gemaakt. Hou de sites dus goed in de gaten en laat zien dat jij het ook niet langer pikt!

Fanclub Den Haag, SV Ajax, Onafhankelijke Fanclub Ajax, SC Den Bosch, Fanclub Den Bosch, Feyenoord SV, Onafhankelijk Platform Supportersbelangen Feyenoord, SV OSD Doetinchem, SV FC Groningen, SV Nieuw Noord Heerenveen, SV Hart voor Heracles, SV Bianco Nero Almelo, SV NAC, De Rat Breda, Supportersraad NAC, SV NEC, SV PSV, Fans United PSV, SV RBC, SV Roda JC, Fanproject Kerkrade, SV Sparta, VK FC Twente, Vak-P FC Twente, SV FC Utrecht, SV Vitesse, SV VVV, SC Willem IIToelichting
De clubs en de KNVB hebben de overheid toestemming gevraagd om de competitie-opzet te wijzigen en play-offs te gaan spelen. De overheid heeft de gevraagde toestemming gegeven. Daar zijn door de overheid echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden. De belangrijkste voorwaarden zijn:

De extra wedstrijden mogen niet leiden tot meer politie-inzet;
Deze maatregel betekent in feite dat voor alle play-offwedstrijden een combiverplichting zal gaan gelden. De clubs en de burgemeester denken immers dat ze met een verplichte combiregeling politieagenten kunnen uitsparen. Voor supporters betekent het echter dat ze nog minder vrijheid hebben en dat ze veel geld voor deze moeten gaan betalen.

Bij alle clubs moet er pasfotoregistratie worden ingevoerd
De overheid wil dat alle seizoenkaarthouders met ingang van het seizoen 2006/2007 een pasfoto gaan inleveren bij hun club. Dit om eventuele relschoppers te kunnen opsporen. Inmiddels is echter uit een onderzoek gebleken dat het opsporen van relschoppers veel beter op een andere manier kan gebeuren. Bovendien geldt er in Nederland al een algehele identificatieplicht. De pasfotoregistratie heeft dus geen enkele toegevoegde waarde.

Bij alle clubs moet er een uitkaartverplichting komen
Veel supporters zijn al bekend met het uitkaart-systeem. Bij hen is het al jaren geleden ingevoerd. Bij een hoop andere clubs is dat echter niet het geval. Daar is het in het verleden nooit nodig gebleken om een dergelijk systeem in te voeren. Desondanks wil de overheid dat alle clubs de uitkaart volgend seizoen verplicht gaan stellen. Ook bij clubs waar een uitkaart-systeem volstrekt zinloos is.

Tot nu toe hebben de clubs en de KNVB alleen voor dit seizoen toestemming gekregen voor de play-offs. Indien de clubs en de KNVB dit seizoen bewijzen dat ze ook daadwerkelijk aan de gestelde voorwaarden kunnen voldoen en ze ook bereid zijn om ALLE voorwaarden te accepteren mogen de play-offs definitief worden ingevoerd. Op 18 januari 2006 moeten alle betrokken partijen daarvoor een beslissing nemen. Het is dan ook van belang dat wij voor die tijd ons stem laten horen en de clubs en de KNVB laten weten dat het wat ons betreft NIET ACCEPTABEL is.

Laatst bijgewerkt : 6 jan 2006 - 19:41