Supportersvereniging PSV
Home > Nieuws > PSV fans winnen procedure van Burgemeester Almelo
Een echte FAN is LID!

Nog geen lid?
Meld je nu dan aan!

PSV fans winnen procedure van Burgemeester Almelo

Een voetbalfan heeft ook rechten!

26 jan 2006 - Door: DvG

Op 25 januari jongstleden heeft de bestuursrechter in Almelo uitspraak gedaan in de procedure die door de Supportersvereniging PSV samen met 12 PSV fans was aangespannen tegen Burgemeester Knip van Almelo. De Almelose rechter heeft de PSV fans op nagenoeg alle punten in het gelijk gesteld en hen een fikse schadevergoeding toegekend!

Voorafgaande aan de wedstrijd tussen Heracles Almelo en PSV van 13 augustus 2005 heeft er het nodige gespeeld rond deze openingswedstrijd tussen de kampioenen van de eerste- en eredivisie. Zo spanden de Supportersvereniging PSV en de SOVS een kort geding aan tegen de Burgemeester van Almelo om een verplichte buscombi te voorkomen. Dit kort geding werd door de supporters gewonnen.

De Burgemeester heeft toen besloten om de PSV fans alsnog een zéér beperkte buscombi op te leggen (parkeerverplichting op korte afstand van het stadion van Heracles met aansluitend busvervoer), zonder enige verdere verplichting voor de PSV fans. Om sportieve redenen is er toen door de fans gekozen om deze situatie te “gedogen" en niet wederom een kort geding aan te spannen (de opgelegde verplichtingen waren in de ogen van de fans nog steeds onterecht).

Op de wedstrijddag zelf zijn toen, voorafgaande aan de wedstrijd, 15 PSV fans die gezellig een pilsje aan het pakken waren op een Almeloos terrasje op basis van een, hun onbekende, noodverordening in opdracht van de Burgemeester van Almelo bestuurlijk opgehouden. Tegen deze bestuurlijke ophouding zijn toen de PSV fans, ondersteunt door de Supportersvereniging PSV, in het geweer gekomen. Wat resulteerde in deze voor hen zéér gunstige uitspraak van de Almelose bestuursrechter.

Niet alleen stelt de bestuursrechter vast dat de Burgemeester van Almelo uiterst onzorgvuldig gehandeld heeft in het vaststellen van de noodverordening (deze voldeed helemaal niet aan de vereisten). Maar ook vond de rechter dat de PSV fans in die mate in hun (grond)rechten waren aangetast dat een fikse schadevergoeding op zijn plaats is.

“Met deze uitspraak blijkt maar weer dat voetbalfans ook gewone burgers zijn in wiens rechten je niet zomaar kunt treden. Laat dit een signaal zijn voor alle Nederlandse burgemeesters!", aldus een verheugde Dirk van Gestel, bestuurslid juridische zaken van de Supportersvereniging PSV.

Overigens er loopt ook nog een bodemprocedure tegen de door Burgemeester Knip van Almelo opgelegde combiverplichting. Een zittingsdatum in deze kwestie is nog niet bekend.

Laatst bijgewerkt : 26 jan 2006 - 16:14