Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Voorzitter spreekt gemeenteraad van Eindhoven toe

Voorzitter spreekt gemeenteraad van Eindhoven toe

14 jun 2011 - Door: DvG

Vanmiddag om 17.00 uur heeft de voorzitter van de Supportersvereniging PSV de commissie FinanciŽn en Bestuur van de Eindhovense gemeenteraad toegesproken. In deze toespraak ging hij in op het belang van PSV voor de gemeente Eindhoven.

Hieronder tref je de toespraak van onze voorzitter integraal aan:"Beste leden van de Gemeenteraad

Ik mag u, namens bijna 16.000 mensen die ondertekend hebben, een petitie aanbieden. Ik ga nu niet in op alle voors en tegens, die hebt u vast na alle publicaties hierover al op uw netvlies. Toch een beschrijving van de gevoelens van veel Eindhovenaren.
Wij leven in een stad en regio die het vrijwel altijd zonder al te veel steun van het rijk heeft moeten doen. Grote tegenslagen zoals bij Philips en DAF in het verleden zijn hier overwonnen. Eindhoven is altijd veel sterker teruggekomen uit moeilijke tijden, op eigen kracht. PSV is wat dit betreft een spiegel van de stad, als bijna de enige club in Nederland die nooit een cent directe overheidssteun heeft gehad. En toch in Nederland toonaangevend en in Europa een belangrijke speler geworden is. Daar zijn wij, zowel als inwoners van de stad en regio en ook als supporters trots op. Wij hebben geen Rijksmuseum, Paleis op de Dam, grote haven of televisiestudioís. Wij hebben een High Tech Campus, het Evoluon, Van Abbe, straks een mooi Strijp S enÖ PSV. De trots van veel inwoners van onze stad, het toonbeeld van de kracht van Eindhoven is voor velen PSV. Nationaal en internationaal verbonden met het succes van deze stad. Mag ik u vragen deze immateriŽle waarde van PSV voor de inwoners, alle inwoners, niet alleen de supporters, niet te onderschatten, daar kan geen campagne vanuit de gemeente over zelfbewustzijn, bekendheid, eigenwaarde of wat dan ook tegenaan.
De stad Eindhoven vraagt en krijgt steeds vaker steun en erkenning van het rijk. Het belang van Eindhoven voor Nederland wordt steeds meer erkend, niet omdat we zielig of achtergesteld zijn, maar simpelweg omdat investeringen in deze regio het land waarschijnlijk meer brengt op termijn dan investeringen elders. Dat is niet de hand ophouden, dat is een (potentieel) supersterke regio faciliteren en is goed voor Nederland.
Ook hier geldt de link met PSV. Directe subsidie? Nee, daar is hier geen sprake van. Het faciliteren van de club door de voorgestelde transactie is echter investeren in de toekomst van de stad. Ook wij schamen ons diep en krommen onze tenen als we salarissen van sommige spelers in het internationale voetbal horen, maar PSV is meer dan een verzameling goedbetaalde voetballers, het is een Instituut. Ook hierin, het gezonder maken van de bedrijfstak, wil en kan PSV, net als de stad op veel andere gebieden bewezen heeft, toonaangevend en leidend worden. Het zou zomaar weer een exponent kunnen worden van de slimste regio van de wereld. U weet allen dat een florerend PSV de stad niet alleen sportief en qua vermaak veel brengt maar ook in financieel opzicht een enorme waarde creŽert. Geld dat vervolgens weer gebruikt kan worden voor sociale en maatschappelijke projecten in de stad.
Als u straks discuteert over het voorstel, zal het vooral gaan om de risicoís voor de gemeente. Terecht. Ook al is PSV geen gewoon bedrijf, ook al is de maatschappelijke en economische waarde van de club zeer groot. Het inschatten van risico is een logische taak van de raad. Maar neemt u aub ook de alternatieve kosten en opbrengsten mee in uw overweging. Bij een JA is er wellicht een klein risico maar daartegenover staat een hele grote kans op het direct en indirect terugverdienen van veel geld in de stad. Bij een NEE hoeft u niet over een risico te discuteren. PSV zal het best overleven, maar niet meer de rol kunnen spelen voor de stad als ze gedaan heeft. En zeker is dat bij een NEE (in) directe inkomsten in de stad fors zullen dalen en de inwoners de tol zullen betalen. Zeker de inwoners voor wie het financieel niet makkelijk is op een zaterdag naar de Schouwburg of Muziekgebouw te gaan. En waarvoor PSV een hele belangrijke rol in hun leven speelt. Nog los van het verlies van een enorm icoon van deze stad, waarin alle trots, emotie en plezier verenigd kunnen zijn, een succesvol PSV.
Wij respecteren alle meningen hierover, maar vragen u uw besluit te baseren op lange termijn voordelen voor de stad en haar inwoners, zodat PSV een uithangbord kan blijven voor alle Eindhovenaren, economisch kan bijdragen aan een gezonde stad zodat ook sociale en maatschappelijke projecten financierbaar blijven en PSV vooral een symbool blijft voor de trots van een stad die grotendeels op eigen kracht de wereld blijft veroveren.
Veel wijsheid gewenst vanuit uw hoofd en uw hart!
Ik hoop u allen in 2013 bij het honderdjarige feest van PSV op het stadhuisplein te zien, met een trots gevoel bij het zien van al die blije gezichten, dat u hier aan meegewerkt hebt!


Na afloop van deze toespraak heeft Rob van den Akker namens 16.000 betrokken PSV fans een petitie aan de gemeenteraad overhandigd waarin de raad nogmaals word opgeroepen om de zakelijke overeenkomst tussen PSV en de gemeente te ondersteunen.

Laatst bijgewerkt : 14 jun 2011 - 20:40