Home > Nieuws > Eerste overwinning voor Phillip Cocu

Eerste overwinning voor Phillip Cocu

18 mrt 2012
Phillip Cocu

EINDHOVEN – PSV heeft uitstekende zaken gedaan door in eigen huis SC Heerenveen met 5-1 te verslaan. In de wedstrijd werd het nodige zelfvertrouwen gekweekt door de Eindhovenaren, die nu met frisse moed de evenwel belangrijke als zware week tegemoet gaat. Woensdag wacht de uitwedstrijd bij hetzelfde SC Heerenveen waarna zondag Ajax staat te wachten in de Arena. Voor SC Heerenveen scoorde Viktor Elm. Doelpunten voor PSV werden gemaakt door Ola Toivonen, Orlando Engelaar, Memphis Depay en twee maal Dries Mertens.

Door: Noël van de Laar

Na de doordeweekse Europese wedstrijd tegen Valencia stond vandaag de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen op het programma. In de resterende competitie staan er nog negen finales op het programma. Vorig seizoen eindigde het duel in Eindhoven in een 2-2 gelijkspel waardoor PSV de jacht op de titel definitief kon staken. Eerder dit seizoen wist PSV in Heerenveen al met 1-5 te winnen.

PSV leek het duel afwachtend te beginnen. De verdediging liet de bal circuleren op de eigen helft en heel sporadisch werd het middenveld daarbij betrokken. In de vierde minuut was er dan ook een eerste mogelijkheid na een goede passeerbeweging van Jeremain Lens. Laatstgenoemde dribbelde met de bal het zestienmetergebied in maar zijn schot met buitenkant rechts belandde vier meter naast het doel van Vandenbussche. Een minuut later was het wel raak. Na een goede voorbereidende actie van Dries Mertens kon Ola Toivonen op de rand van de zestien uithalen. Dit deed de Zweed met succes want zijn schot bleek onhoudbaar voor de Belgische doelman van de Friezen.

Nadat Filip Djuricic in de zestiende minuut al een voorzet van Narsingh probeerde in het doel te smashen ging hij zes minuten later weer de fout in. Zijn eerste actie kwam hem op een gele kaart te staan. De tweede actie had ook geel moeten zijn, maar het doelpunt dat hij maakte na de handsbal werd geannuleerd en Toivonen, die vroeg om de tweede gele kaart voor Djuricic, kreeg de gele kaart van scheidsrechter Ruud Bossen.

Daarna stagneerde het duel en hadden beide ploegen moeite het gaatje te vinden richting het doel. Daardoor stond de al vroeg in de wedstrijd gemaakte treffer van Ola Toivonen als enige op het scorebord bij de rust, 1-0. Een merkwaardig doelpunt, vrij snel na de rust, leverde SC Heerenveen de gelijkmaker op. Na een gemakkelijk gegeven vrije trap na een overtreding van Kevin Strootman bracht Kums de bal in de zestien. Na zwak uitverdedigen van de tot dan toe foutloze PSV-defensie kon Bas Dost de bal terugleggen op Viktor Elm. Zijn schot werd via Tyton en Bouma nog van richting veranderd maar belandde uiteindelijk net achter de doellijn waar Tyton de bal alsnog wegsloeg. De grensrechter gaf aan het niet goed gezien te hebben vanaf zijn positie waarop Ruud Bossen zelf de touwtjes in handen nam door het doelpunt goed te keuren.

Lang bleef die stand niet op het scorebord want krap vijf minuten later kwam er een van de bekende loopacties van Dries Mertens die opdribbelde met de bal om hem vervolgens snoeihard in de kruising te schieten. Zodoende leidde PSV ondanks de gelijkmaker binnen afzienbare tijd voor de tweede keer in de wedstrijd. Na een uur spelen besloot Phillip Cocu in zijn tweede wedstrijd als trainer van PSV om Ola Toivonen naar de kant te halen en zo Orlando Engelaar zijn rentree te laten maken na maandenlang blessureleed.

Uitgerekend diezelfde Orlando Engelaar gooide de wedstrijd definitief op slot. Na goed doorzetten van Georginio Wijnaldum gaf de PSV’er de bal mee aan Jeremain Lens die vervolgens de steekpass verstuurde naar de opgekomen Engelaar. Keeper Vandenbussche kwam te laat uit zijn doel waardoor Engelaar de bal onder de Belg door kon schuiven en zo aantekende voor de 3-1.
Twee minuten later mochten de PSV’supporters weer juichen. Na een goede pass van Erik Pieters op Dries Mertens kreeg de Belg de bal met een stuitje mee. Vandenbussche stond ver voor zijn doel waardoor de linksbuiten besloot de bal met een stiftje richting het doel te krijgen. Met succes want het leer belandde met een stuit in het lege Friese doel. Zo gooide PSV met nog een kwartier de spelen de wedstrijd definitief in het slot en werd Dries Mertens bedankt voor de bewezen diensten van vandaag. Hij werd vervangen door Memphis Depay.

De Friese gifbeker was nog niet leeg want met nog vijf minuten op de klok kwam Kevin Strootman door over de rechterflank. Na het oogcontact gezocht te hebben met de ingevallen Memphis Depay gaf Strootman de bal op een presenteerblaadje bij de tweede paal. Daar schoof Depay de bal binnen en dat betekende het allereerste competitiedoelpunt voor het jonge prototype van de jeugdopleiding van PSV.

Daarmee kwam een einde aan de Eindhovense dadendrang. Voor de tweede keer dit seizoen wordt SC Heerenveen met 5-1 verslagen en dat zal het broodnodige vertrouwen met zich meebrengen voor de aankomende week waarin het opnieuw SC Heerenveen treft, ditmaal voor de KNVB-beker. Volgende week zondag zullen alle camera’s gericht zijn op de Amsterdam ArenA, waar PSV de degens zal kruisen met het in goede vorm verkerende Ajax. Saillaint detail voor die wedstrijd; Phillip Cocu heeft nog nooit verloren in de Arena.