Home > Nieuws > PSV boekt eindelijk weer een uitoverwinning

PSV boekt eindelijk weer een uitoverwinning

29 apr 2012 - Door: Noel Van de Laar
Mertens

KERKRADE – PSV heeft uitstekende zaken gedaan in de strijd om de tweede plaats. Op bezoek bij Roda JC werd een 1-3 overwinning geboekt. Doelpunten kwamen op naam van Dries Mertens, Marcelo en Memphis Depay. Namens de thuisploeg scoorde Malki de aansluitingstreffer bij een stand van 0-2. De wedstrijd kende een opvallende slotfase waarin er liefst zes gele en een rode kaart viel.

Door: Noël van de Laar

Vijf jaar na het miraculeuze kampioenschap dat met één doelpunt verschil behaald werd stond vandaag de uitwedstrijd bij Roda JC op het programma. Na vier achtereenvolgende nederlagen op bezoek bij respectievelijk FC Groningen, NAC Breda, Ajax en RKC Waalwijk mocht duidelijk zijn dat PSV alle moeite heeft om uitwedstrijden te winnen. De laatste uitoverwinning dateert inmiddels dan ook van achttien december toen SC Heerenveen met 1-5 werd verslagen. PSV had in de strijd om de tweede plaats die recht geeft op de voorronde van de Champions League de drie punten ontzettend hard nodig maar wist ook dat het vandaag niet gemakkelijk zou worden op bezoek bij Roda JC.

De ploeg van Harm van Veldhoven heeft in haar laatste drie wedstrijden de “nul” gehouden en de voorhoede was in die wedstrijden met zeven goals ook aardig productief te noemen. Het stadion van Roda leek vooraf dan ook een onneembare vesting te zijn geworden. De belangrijkste vraag van de middag was dan ook of PSV de neerwaarts ingezette spiraal om kan buigen om zo de basis te leggen voor de felbegeerde tweede plek in de Eredivisie.

Na een mislukt hakballetje van Labyad leek Mads Junker op weg naar de vroege openingstreffer. Geschrokken van de plotselinge mogelijkheid schoot hij de bal zonder kracht vanaf de rand van het strafschopgebied recht in de handen van de wachtende Przemyslaw Tyton. Even later is het aan de andere kant wel raak. Na een licht vergrijp van Jeremain Lens die niet gezien werd door scheidsrechter Nijhuis kwam de bal in een keer voor de voeten van Dries Mertens. Die bedacht zich geen moment en schoot de bal keurig binnen en zette op die wijze PSV op een vroege 0-1 voorsprong.

PSV was onherkenbaar oppermachtig in de eerste helft. Na een fantastische steekbal van Kevin Strootman kon Jeremain Lens doorlopen richting het doel van de Poolse Pawel Kieszek. Net als in de bekerfinale tegen Heracles probeerde de behendige spits de bal over de doelman te stiften maar zijn inzet spatte uiteen op de lat. Twee minuten later was het wel raak. Uit een corner van Dries Mertens kopte Marcelo zijn tweede competitietreffer van dit seizoen binnen. Nog geen minuut later kon opnieuw Jeremain Lens alleen door op het doel van de tegenstander. Dit keer koos hij ervoor de bal hard binnen te schieten maar opnieuw was het doel vijf centimeter te laag, want wederom vond Lens de lat op zijn weg naar zijn doelpunt.

Op het moment dat het einde van de eerste helft naderde besloot Harm van Veldhoven de uitermate zwak spelende Jagos Vukovic uit zijn lijden te verlossen en Mitchell Donald als vervanger in te brengen. Traag wandelend naar de zijlijn werd een luid fluitconcert ingezet. De zichtbaar teleurgestelde Jagos Vukovic trok zijn shirt uit en gooide het vervolgens richting de dugout. Daarmee lijkt de Serviër die momenteel op huurbasis in Kerkrade speelt, zijn eigen ruiten te hebben ingegooid.

In het restant van de eerste helft gebeurde weinig waardoor beide ploegen gingen rusten met een 0-2 stand. De trainers besloten zonder te wisselen de wedstrijd weer te hervatten. Het leek erop alsof Phillip Cocu zijn elftal opgedragen had een paar tandjes terug te nemen want PSV zakte voortdurend terug op de eigen helft en liet Roda JC komen. Het zwak spelende Roda JC wist niet hoe het met deze tactische wijziging om moest gaan en probeerde met man en macht gevaar te stichtten voor het Eindhovense doel. Met uitzondering van een aantal kleine speldenprikjes bleef de ploeg van Harm van Veldhoven lange tijd ongevaarlijk. Tot aan de vijfenzestigste minuut. Op het moment dat Mads Junker werd weggestuurd kon de Deense spits de bal voorgeven op de ingelopen Malki die de bal bij de eerste paal voorbij Tyton werkte. Zo maakte PSV het zichzelf onnodig lastig tegen een zwak Roda JC en beloofde het nog een spannende wedstrijd te worden.

Een opstootje in de tachtigste minuut was het begin van een knotsgekke slotfase. Aanstichter Wijnaldum werd bestraft met een gele kaart, evenals Atiba Hutchinson en Marcelo. Namens Roda JC incasseerde Ruud Vormer de gele kaart naar aanleiding van het handgemeen. Twee minuten later werd Jetro Willem weggestuurd door een steekbal van Memphis Depay. Nadat hij keeper Kieszek gepasseerd was werd hij in het strafschopgebied neergehaald door de doelman. De scheidsrechter kon niet anders en besloot Kieszek naar de kant te sturen en PSV de strafschop toe te kennen. Nadat oud-PSV’er Adil Ramzi het veld had geruimd voor de nieuwe doelman Prus nam Jeremain Lens plaats achter de bal om de penalty te nemen. De koud in het veld staande Prus pakte de bal echter klem waardoor de spanning nog bewaard bleef.

Roda JC moest komen om de achterstand ongedaan te maken en daardoor ontstond er ruimte voor de voorhoedespelers van PSV. Jeremain Lens kon de bal zodoende volledig vrij voorgeven op de eveneens vrijstaande Memphis Depay die de bal vervolgens achter de net ingevallen doelman wist te werken. Zo werd de wedstrijd beslist in het voordeel van PSV tot woede van de Roda-fans die de hele wedstrijd al niet tevreden waren over de arbitrage.

PSV deed dus goede zaken in de strijd om de tweede plaats en kon rustig achterover zittend kijken naar de wedstrijden die elders gespeeld werden. Feyenoord begon een kwartier na het laatste fluitsignaal aan de thuiswedstrijd tegen AZ terwijl FC Twente thuis aantrad tegen de aanstaand kampioen uit Amsterdam.Woensdag wacht de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag en dan zal PSV opnieuw alles moeten geven.