Home > Nieuws > PSV boekt nog een belangrijke overwinning in Rotterdam en verhoogt druk op Ajax

PSV boekt nog een belangrijke overwinning in Rotterdam en verhoogt druk op Ajax

29 jan 2016 - Door: Stijn Slaats
Hendrix

Ondanks een vroege voorsprong moet PSV in de eerste helft knokken voor de punten. Aan het begin van de tweede helft stelt Jorrit Hendrix met een mooie knal in de kruising snel orde op zaken. Luciano Narsingh gooit met een fraaie individuele actie het duel op slot. Een laat tegendoelpunt redt de eer voor de Rotterdammers.

Tien dagen na het bezoek aan Feyenoord zet de PSV-spelersbus weer koers naar Rotterdam. Dit keer wachten de ferme jongens van SBV Excelsior voor een midweekse speelronde in de Eredivisie. In de hevige regen zetten de Eindhovenaren meteen druk en Excelsior komt de eerste vijf minuten de middellijn niet over. Davy Pröpper ziet zijn schot over het doel van Filip Kurto zeilen. Het is het teken voor de thuisclub om ook iets te laten zien. Jeff Stans krijgt de bal in de voeten na een slalom van Daan Bovenberg en mikt over het doel van Zoet. Na acht minuten komt PSV op voorsprong. Guardado bedient Luuk de Jong die bij de tweede paal onberispelijk binnen knikt: 0-1. Het is de vijftiende treffer in de Eredivisie voor de PSV-aanvoerder dit seizoen.

Beide teams zorgen voor spektakel in het eerste kwartier. Zoet maakt een puike redding en een goede aanval via Luciano Narsingh eindigt bij Guardado. De inzet van de Mexicaan smoort in de doelmond. Zoet moet daarna wederom ingrijpen. Dit keer stopt hij Tom van Weert die handig door de PSV-verdediging dribbelt. Het spel golft op en neer De PSV'ers lijken steeds meer moeite met de thuisclub -én het door de onophoudelijke regen spekglad geworden kunstgras- te hebben. Daan Bovenberg brengt Zoet en Bruma in de problemen maar Nijhuis geeft een achterbal waar het stadion om een strafschop roept. Locadia vuurt na een tegenstoot af maar zijn ziedend schot gaat net naast.

Drie minuten na de thee haalt Jorrit Hendrix met links uit en schiet de bal uit de lucht in één keer in de kruising. Het verzet van Excelsior lijkt gebroken. Schoten van Guardado en Locadia gaan net naast. De Eindhovenaren domineren en ogen scherper dan in het eerste bedrijf. Luciano Narsing zorgt met een prachtige individuele actie op de achterlijn voor PSV's derde treffer van de avond. Kansen om de score op te voeren volgen. Davy Pröpper speelt Jürgen Locadia vrij voor het doel maar de aanvaller deponeert de bal net naast de paal. In het laatste kwartier krijgt enkel Daan Bovenberg nog een grote kans voor de thuisclub maar zijn inzet gaat hopeloos over. In de slotminuut glijden Bruma en Van Weert samen de bal over de doellijn waardoor Excelsior zijn fans een klein beetje plezier geeft: 1-3 maar de drie punten worden bij PSV bijgeschreven.

Phillip Cocu was na afloop tevreden: "We wisten dat Ajax gelijk gespeeld had en we een kans hadden om in te lopen. We begonnen gretig en scherp aan de wedstrijd. Na ons doelpunt werd dat wat minder, verloren we vaker de tweede bal. In rust heb ik daar de nadruk opgelegd. In de tweede helft waren we veel vaster aan de bal en veel scherper. We hebben onze taken uitstekend ingevuld maar enkel nagelaten om aan het doelsaldo te werken. Al met al een belangrijke overwinning."

Zijn collega Fons Groenendijk keek terug op een goede eerste helft van zijn team. "Na de 0-1 hing de gelijkmaker in de lucht. We boden goed tegenpartij na de vroege achterstand. We waren in staat ons in de wedstrijd te knokken, kregen kansen maar vergaten onszelf te belonen. In de tweede helft zie je dat PSV een topploeg is zoals Hendrix de bal binnenschiet. Zo'n bal eindigt bij ons op de Kralingse dijk. PSV heeft in mijn ogen de beste kans om kampioen te worden."