Seizoen 2020/2021 - Eredivisie : FC Twente - PSV (1 - 1)

22 november 2020 - 16:45 uur

Door: Remco Faasen

In de eerste wedstrijd sinds het overlijden van de iconische oud-voorzitter Harry van Raaij en oud-doelman Pim Doesburg heeft PSV niet weten te winnen. In de immer lastige uitwedstrijd tegen FC Twente waren de Eindhoven weliswaar een uur heer en meester, aan het einde van de strijd was er de keiharde realiteit dat de achterstand op koploper Ajax uitloopt tot vier punten.

Chukwunonso ‘Noni’ Madueke had zijn derde basisopstelling als vervanger van de niet geheel fitte Mario Götze. Om hem heen ziet de Nigeriaanse Engelsman nóg drie aanvallers: Cody Gakpo, Donyell Malen en Eran Zahavi. Met twee verdedigende middenvelders erachter (Pablo Rosario en Ibrahim Sangaré) een enorm aanvallend team, dat de gehele eerste helft heer en meester is in Enschede. De eerste kans is er al voor Madueke in de zesde minuut na een prachtige pass van Gakpo en een paar tellen later weet Twente-doelman Joël Drommel een bal die hem al gepasseerd is alsnog uit zijn doel te ranselen. Uit de nieuwe hoekschop volgt een inzet waarop de potentiële nieuwe doelman van Oranje kansloos is, als Malen de laatste is die de bal beroerd.

Zahavi

Na de 1-0 speelt de wedstrijd zich vooral af op de helft van FC Twente: pas in de zevenendertigste minuut hoeft Yvon Mvogo handelend op te treden. Doelpunten levert de Eindhovense overheersing niet op, al dient zich vlak voor rust een uitgelezen kans aan. Madueke slalomt zich door een stel rood-hemden door, maar verspeelt de bal. Na de Twentse aanval die daarop volgt, wordt scheidsrechter Van Boeken plots naar de kans geroepen door de VAR. Hij ziet vervolgens zelf hoe Twente-middenvelder Jesse Bosch op de voet van de PSV-aanvaller heeft gestaan. Eran Zahavi schiet de penalty vervolgens hard in, maar te weinig in de hoek, waardoor Drommel kan redden.

Strafschop

Na rust is het beeld aanvankelijk hetzelfde en valt PSV aan, waar FC Twente verdedigt. In de drieënvijftigste minuut doet het dat zo slordig dat Sangaré de bal voor de voeten krijgt maar zijn inzet naast ziet rollen. Het uur is net voorbij als Twente opeens de geest krijgt. Uit een counter krijgt de meegelopen verdediger Tyronne Ebuehi een vrije schietkans, maar de Nigeriaan maait compleet over de bal. Het speeltuig blijft echter wel in het bezit van de thuisploeg die ziet hoe Václav Černý Mvogo tot een fraaie redden dwingt. De save gaat evenwel ten koste van een hoekschop. Uit die hoekschop komt de bal uiteindelijk voor de voeten van Wout Brama die uithaalt en een wegdraaiende Gakpo op zijn weg tegenkomt. De aanvaller krijgt een belachelijk gele kaart maar vooral een strafschop tegen. Danilo Pereira da Silva legt de bal in de hoek die Zahavi in de eerste helft alleen in gedachten bereikte: 1-1.

Negen wedstrijden

In de rest van de wedstrijd weet PSV geen vuist meer te maken en heeft FC Twente de beste kansen dankzij wederom Danilo en Černý. De gasten vallen eigenlijk alleen nog op met de wissel Mohamed Ihattaren voor Zahavi. En zo begint PSV niet goed aan de serie wedstrijden die het seizoen kunnen maken of breken. Tot en met 22 december staat er nog negen keer een tweestrijd op het programma. De opdracht is simpel: winnen. Te beginnen donderdag tegen PAOK Saloniki.

Laatst bijgewerkt : 22 nov 2020 - 20:30

• Deze Eredivisie-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel.