Seizoen 2003/2004 - Europa League : PSV - AC Perugia (3 - 1)

Wedstrijd verslag

03 maart 2004 - 20:30 uur

Door: HK

Mateja Kezman

PSV heeft zich vanavond ten koste van Perugia weten te plaatsen voor de achtste finales van het UEFA-cuptoernooi. Na de 0-0 vorige week in Italië, wist PSV de thuiswedstrijd met duidelijke cijfers te winnen: 3-1.

Op die score viel uiteindelijk niets af te dingen, maar in de beginfase van de wedstrijd had PSV het toch even lastig. PSV trad aan in een 3-5-2 formatie, met een extra middenvelder (De Jong) voor een verdediger (Lee). Vennegoor en Kezman mochten vormden het aanvalskoppel voorin en Arjen Robben keerde weer terug op zijn vertrouwede plek, waardoor Theo Lucius het op rechts mocht proberen. Deze strijdwijze pakte in het begin niet goed uit, daar PSV nerveus speelde en Perugia verrassend aanvallend voor de dag kwam.

De eerste kans was wel voor de thuisploeg. Robben speelde zichzelf keurig vrij, maar vond doelman Kalac op zijn weg. Hij zag bovendien de vrijstaande Kezman bij de tweede paal over het hoofd. Toch was het Perugia dat het eerste kwart de touwtjes min of meer in handen had. PSV kwam op haar beurt goed weg toen Ze Maria een vrijetrap tegen de paal krulde. Even later was het aan de andere kant wel raak. De hard werkende maar niet altijd gelukkig spelende van Bommel krulde een vrijetrap precies op het hoofd van Kevin Hofland, die de bevrijdende 1-0 binnenknikte.

Na een klein half uur moest Vennegoor met een blessure het veld verlaten. Voor hem kwam Lee in het veld en vanaf dat moment speelde PSV weer in een 4-4-2-formatie. Dat kwam het spel van PSV wel ten goede, want vanaf dat moment kreeg PSV wat meer grip op de wedstrijd. Dat betaalde zich uit vlak voor rust, toen Hofland met een diepe bal Kezman bediende. De Serviër kreeg de bal niet helemaal goed onder controle, maar reageerde vervolgens attenter dan de twee meegelopen verdedigers en krulde de bal fraai in de winkelhaak.

Direct na de rust besliste Kezman de wedstrijd. Na een hele mooie aanval, waarbij Lee en Robben de Italiaanse verdediging aan gort speelde, wist laatsgenoemde de bal panklaar voor de voeten van Kezman te deponeren. Dankbaar maakte de topscorer van PSV gebruik van het aangeboden presentje. Hoewel hij de bal niet goed raakte, verdween de bal via de paal toch achter de doellijn. Daarmee bevrijdde Kezman niet alleen PSV, maar ook zichzelf. Nauwlijks een minuut later stond de teller bijna op vier, als wederom Kezman een corner van John de Jong op de lat kopt.

Het was voor iedereen duidelijk dat er vanaf dat moment geen vuiltje meer aan de lucht was voor PSV. Even demonstreerde de Eindhovenaren met fraai voetbal hun superioriteit. Het leverde nog twee grote kansen op voor De Jong en Kezman en zo heel af en toe ook wat fraai combinatiewerk. Scoren deed PSV echter niet meer. Dat deed Zé Maria wel namens Perugia. In de 'dying seconds' krulde hij een vrijetrap, veroorzaakt na een slordigheidje achterin bij PSV, via de muur achter doelman Waterreus. Daarmee kreeg Perugia de eretreffer die het op basis van de eerste helft verdiende, maar plaatste PSV zich uiteindelijk zonder al te veel problemen voor de volgende ronde. Eindelijk weer reden tot vrolijkheid in Eindhoven, na al die sombere weken.

Extra

• Deze Europa League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter González (Spa) .
  • De mascotte van de wedstrijd was: Bas Bartels.