Seizoen 2010/2011 - Europa League : Benfica - PSV (4 - 1)

07 april 2011 - 21:05 uur

10 apr 2011

LISSABON – PSV heeft voor de tweede keer in vijf dagen tijd een zwaarwegend verlies geleden. In de Portugese hoofdstad Lissabon werd met maar liefst 4-1 verloren. Het meest pijnlijke aan de avond was misschien nog wel dat er aan de nederlaag niks af te dingen viel. De kansen van PSV waren op een hand te tellen en werden bijna allemaal gemist. Bijna, want met nog tien minuten op de klok wist de koud ingevallen Zakaria Labyad de 3-1 op het scorebord te werken. Helaas sloegen de Portugezen in de blessuretijd van de wedstrijd toe door middel van een buitenspeldoelpunt.

Door Noël van de Laar

De wedstrijd die vandaag op het programma staat tussen Benfica en PSV is een wedstrijd met een historische betekenis. In de lente van 1988 wist PSV tenslotte de Europa Cup 1, tegenwoordig beter bekend als de Champions League, te winnen ten koste van Benfica. Die wedstrijd werd in Stuttgart gespeeld, maar de wedstrijd van vandaag natuurlijk in een relatief nieuw stadion. Dit stadion is met name gebouwd voor het Europees Kampioenschap dat in 2004 in Portugal gehouden werd.

In tegenstelling tot de eerdere uitwedstrijden van de Europa League in dit seizoen werd PSV vandaag gesteund door ‘slechts’ vijfhonderd trouwe PSV’supporters. Dit terwijl er natuurlijk zowel in Lille als in Glasgow om en nabij vijftienhonderd supporters meegereisd waren. Desalniettemin staat er natuurlijk wel een Europese halve finale op het spel, en het was zaak voor PSV om een goed resultaat uit de hel van Lissabon te slepen zodat er volgende week in eigen huis definitief met de Portugezen afgerekend kan worden.

PSV leek de wedstrijd uiterst voortvarend te starten. De eerste corner van de wedstrijd kwam al na drieëndertig seconden na een aanvallende actie van Jeremain Lens die veel interessante duels uitvocht met de rechtsback van Benfica, Fábio Coentrão. Niks bleek minder waar want na die corner was er een offensief van Benfica die door PSV nauwelijks af te stoppen was. De statistieken logen dan ook niet. De uitgespeelde kansen van de Portugezen waren niet op twee handen te tellen. Toch kreeg PSV ook kansen, maar werd eens te meer duidelijk dat Berg het killersinstinct ontbeerde.

Na zeven minuten was de eerste grote kans al voor Benfica, maar het schot van Aimar belandde op de buitenkant van de paal. Even later was het de beurt aan Javier Saviola die voorlangs het doel schoot. Ook was Isaksson nog een sta in de weg op een gevaarlijk afstandsschot van Cardozo, die even later wel wist te scoren. De defensie van PSV mocht op dat moment echter nog opgelucht adem halen, want de grensrechter vlagde voor buitenspel, en de scheidsrechter gaf zijn assistent gelijk. Vier minuten later wordt PSV dan alsnog genekt en komt de 1-0 op het scorebord na een goed uitgespeelde aanval die werd afgerond door de uitstekend voetballende Pablo Aimar. Het werd nog erger voor PSV want op slag van rust, de blessuretijd was al ingegaan, is er een defensieve fout van Manolev die keihard afgestraft werd door Eduardo Salvio.

Zo werd al snel duidelijk dat met name de Nederlandse media de Portugese opponent onderschat hebben. Voor PSV was het in de tweede helft dan ook vooral taak de schade beperkt te houden en te hopen op een of meer uitdoelpunten. Maar met een wekelijks falende Marcus Berg leek dat op voorhand al onmogelijk.

In die tweede helft leek de thuisploeg alleen maar sterker te worden. De spelers wisten elkaar nog beter te vinden dan in de eerste helft en de spelers van PSV werden met weergaloos voetbal het bos ingestuurd. Het was dan ook vooral tegenhouden, maar daar leek PSV niet al te best in te slagen. Na zeven minuten voetballen komen de Portugezen op 3-0 door de tweede goal van Eduardo Salvio. De bewegingen waarmee hij zowel Erik Pieters als Wilfred Bouma van zich af schudde waren dan ook oogstrelend te noemen.
De thuisploeg wilde deze avond definitief afrekenen met de aspiraties van PSV en gingen alsmaar aanvallender voetballen. PSV kwam er sporadisch uit en dat resulteerde in de vijfenzestigste minuut in een mogelijkheid van Marcus Berg. Berg komt bij de tweede paal ingelopen en kan nog net voor de achterlijn de bal op doel schieten. Keeper Roberto keert de bal maar half waarna de bal op middelhoogte terechtkomt bij Jeremain Lens. Die besluit het maar eens met een omhaal te proberen die ook nog bijna succesvol werd, ware het niet dat het schot het doel op een haar na mistte.

Daarna waren het toch weer de Portugezen die de boventoon voerden. PSV hield tegen en had daar vaak overtredingen voor nodig. Gele kaarten kwamen dan ook op naam van Wilfred Bouma en Erik Pieters, die niks anders konden tegen de persoonlijke acties van Eduardo Salvio. Erik Pieters kwam vandaag duidelijk tekort tegenover de snelle en behendige buitenspeler Salvio en werd na zeventig minuten gewisseld voor de Belgische gelegenheidslinksback Stijn Wuytens.
De belangrijkste vraag van de avond is misschien wel waarom Fred Rutten niet eerder wisselde. Bij PSV waren er weinig spelers die hun eigenlijke niveau haalden. Weinig, want Atiba Hutchinson speelde wederom een goede wedstrijd evenals Andreas Isaksson die PSV met een aantal uitstekende reddingen nog op de been hield.

Met nog elf minuten op de klok besluit Rutten Berg uit zijn lijden te verlossen en te vervangen voor Zakaria Labyad. De wissel is nog geen minuut oud of Labyad scoort de 3-1 en het oh,zo belangrijke uitdoelpunt op aangeven van Jeremain Lens. Dat heeft PSV toch met name te danken aan het laconieke spel van de Portugezen die het na de 3-0 toch wel leken te geloven.

Na de goal van de beoogde opvolger van Ibrahim Afellay leek Benfica toch weer vol overgave voor de 4-1 te gaan. Dit leverde weer mogelijkheden voor PSV want door het aanvallende spel vielen er behoorlijke gaten in de Portugese defensie. PSV wist er echter niet meer van te profiteren. De blessuretijd is inmiddels aangebroken als Benfica-speler Javier Saviola vanuit buitenspelpositie de bal achter Andreas Isaksson weet te werken. Daardoor lijkt een Nederlandse finale in Dublin sowieso uitgesloten want ook FC Twente werd op de slachtbank gelegd, maar dan door de Spaanse nummer vier namelijk Villareal.

Voor PSV lijkt het Europese avontuur van dit seizoen ten einde, en het is nu vooral zaak om de druk op de nieuwe koploper van Nederland op te voeren door de resterende vijf competitiewedstrijden winnend af te sluiten. Al lijkt dat met de huidige spits Marcus Berg nog een hele zware klus te worden.

Europa League

• Deze Europa League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Tagliavento (Ita).