Seizoen 2011/2012 - Eredivisie : FC Utrecht - PSV (1 - 1)

22 januari 2012 - 16:30 uur

22 jan 2012

Toivonen

UTRECHT – PSV heeft vandaag niet weten te profiteren van het puntverlies van koploper AZ. In Utrecht eindigde het duel in 1-1. Hoewel PSV de betere ploeg was, ging het tempo pas omhoog nadat FC Utrecht op voorsprong was gekomen. Dit resulteerde in een snelle gelijkmaker maar PSV was daarna niet bij machte door te drukken en de overwinning te forceren. Doelpunten werden gemaakt door Lilipaly en Ola Toivonen.

Door: Noël van de Laar

De eerste wedstrijd na de winterstop is voor PSV traditioneel gezien altijd een lastige. Maar de ploeg begon aan de wedstrijd in de wetenschap dat AZ gelijk had gespeeld tegen Ajax en dat de drie punten zouden volstaan voor de leiderspositie in de Eredivisie. Dat moet het team van Fred Rutten een boost gegeven hebben want PSV begon erg fel aan het duel met FC Utrecht. Tot veel kansen leidde dat echter niet en de wedstrijd kabbelde dan ook rustig richting de rust.

Het meest opmerkelijke feit van de eerste helft was het opstootje dat ontstond na een woordenwisseling tussen Nana Asare en Zakaria Labyad waarop laatstgenoemde de speler van FC Utrecht een duw uitdeelde. Hierdoor ontstond er een opstootje en leek er wat vuur in de wedstrijd te komen, maar niks was minder waar want het spel bleef op eenzelfde tempo doorgaan. Asare en Labyad kregen voor het veroorzaken van het opstootje wel de gele kaart aangereikt van scheidsrechter Liesveld.

Hoewel de wedstrijd zich in een laag tempo afspeelde was PSV toch duidelijk de betere ploeg maar wist het mede door de extreem harde wind die door het stadion waaide haar kansen niet te verzilveren. Daardoor bleef de beginstand bewaard tot de rust. Waar twee weken geleden doelman Tim Howard opzien baarde in de Engelse Premier League door als vierde keeper in de geschiedenis van die competitie te scoren probeerde keeper Fernandez dit ook eens te doen namens FC Utrecht maar zijn poging strandde op ruime afstand van het doel van Isaksson.

FC Utrecht begon in een aanzienlijk hoger tempo aan de tweede helft maar kon dit tempo maar heel kort vasthouden waarna het duel weer leek te vervallen in het tempo van de eerste helft. Voor PSV was het zaak zo snel mogelijk orde op zaken te stellen en dus doelpunten te maken. Daar kwam het echter niet van. Na een foutenfestival waarbij met name Marcelo tot twee keer toe gruwelijk de fout in ging wist FC Utrecht te profiteren dankzij goed doorzetten van Stefano Lilipaly. Hij stond na wegglijden van de Braziliaanse verdediger in een keer alleen voor Isaksson en verschalkte hem met een bekeken schot in de verre hoek. Het was de eerste keer dat FC Utrecht echt gevaarlijk werd voor het doel van PSV.

Direct na de goal wist PSV dat het nog een zware klus te klaren had met nog een dikke twintig minuten op de klok. Wat ook opviel was dat PSV meteen in een hoger tempo ging spelen, iets waar de wedstrijd al veel eerder om vroeg want vanaf dat moment ontstond er een zeer aantrekkelijk duel waarin PSV aanzienlijk meer kansen wist te creëren. De voorsprong van de thuisploeg bleef dan ook niet heel erg lang op het scorebord staan want nog geen vijf minuten later wist PSV de gelijkmaker te forceren. Vanuit een corner van Dries Mertens wist aanvoerder Toivonen met een hard schot de score weer te vereffenen.

In dezelfde minuut van de gelijkmaker besloot Fred Rutten Kevin Strootman naar de kant te halen en te vervangen door Jeremain Lens. Hierdoor nam Lens de plaats in van Labyad die terugzakte naar de positie van Kevin Strootman. Een opvallende wissel want gedurende de eerste seizoenshelft was Kevin Strootman vrijwel altijd zeker van zijn positie binnen het team.

PSV ging daarna op zoek naar het verlossende doelpunt. Na een slechte spelhervatting van doelman Fernandez die de bal recht in de voeten van invaller Jeremain Lens gooide had PSV de 1-2 op de korrel, maar doordat de doelman in eerste instantie zijn fout goed wist te herstellen en in tweede instantie Tim Matavz de bal voor open doel wist te missen bleef de stand met nog acht minuten op de klok gehandhaafd tot 1-1. Na nog een aantal kleine speldenprikjes van beider zijden die niet succesvol waren werd er tien minuten later afgefloten voor het einde van de wedstrijd en bleven beide ploegen achter met dezelfde stand als twee uur eerder in Alkmaar.

Vrijdag wacht voor PSV de inmiddels zwaar beladen wedstrijd tegen Vitesse. Oud-speler van PSV Jonathan Reis zal dan aantreden in het zwart-gele tenue van de Arnhemse club, een stap van het Braziliaanse enfant-terrible die hem door geen enkele PSV-supporter in dank is afgenomen.