Seizoen 2011/2012 - Europa League : PSV - Valencia (1 - 1)

15 maart 2012 - 19:00 uur

16 mrt 2012

Phillip Cocu

EINDHOVEN – Het schokeffect waar de PSV-directie zo op hoopte door Fred Rutten te ontslaan was niet groot genoeg om het Spaanse Valencia uit te schakelen. In Eindhoven eindigde het duel in een 1-1 gelijkspel, maar was PSV wel het grootste gedeelte de betere partij. Valencia kwam direct na rust op voorsprong door een treffer van Adil Rami. Ola Toivonen maakte na een uur spelen de gelijkmaker.

Door: Noël van de Laar

Na een hectische week waar PSV na de wanprestatie in de uitwedstrijd bij NAC trainer Fred Rutten ontsloeg en Phillip Cocu als opvolger aanstelde stond vandaag de return tegen Valencia CF op het programma. Waar PSV vorige week in Mestalla afgedroogd werd in het eerste uur wisten ze toch nog twee aartsbelangrijke uitdoelpunten mee te pikken en zo stond er na afloop van die wedstrijd een (tussen-)stand van 4-2 op het scorebord. Hoe belangrijk die goals precies waren zal vandaag moeten blijken. Phillip Cocu besloot voorafgaand aan de wedstrijd het elftal van afgelopen zondag niet te wijzigen en deelde hierdoor indirect een steunbetuiging mee aan de deze week ontslagen Fred Rutten.

De wedstrijd begon gelijkopgaand. Waar PSV vorige week het onderspit delfde tegen het veel sterkere Valencia hadden geen beiden ploegen vandaag een overwicht. Het behoorlijk gevulde Philips Stadion stond vanaf minuut een achter Phillip Cocu en Ernest Faber en daar leek de ploeg wel baat bij te hebben. Grootste kans voor PSV kwam na twintig minuten voetballen. Na een voorzet van Stanislav Manolev kon Ola Toivonen de bal volledig vrijstaand inkoppen maar door een katachtige reflex van Diego Alves bleef de stand nog 0-0.

Vanaf dat moment had Valencia niets meer te vertellen en was het PSV dat de klok sloeg. Tot echt grote kansen leidde dat niet maar Cocu zal dan ook vooral tevreden zijn geweest over het aantal keer dat de Spaanse bezoekers op de helft van PSV kwam, want dat bleef tot een minimum beperkt. Toch was er nog een gevaarlijk moment van de Spanjaarden. Na een moment van onoplettendheid in de Eindhovense defensie kon Jordi Alba alleen door op het doel van Tyton. De keeper kwam uit zijn doel waarna de speler van Valencia probeerde de bal over Tyton heen te stiften. Maar door een weergaloze redding belandde de bal net naast het doel. Daardoor bleef de marge van twee doelpunten behouden tot de rust en was het vooral hopen dat daar in de tweede helft verandering in zou komen in Eindhovens voordeel.

Direct na rust kon de hoop op een plaats in de kwartfinale de kast in. Nadat een afstandsschot van Sofiane Feghouli van richting veranderd werd door Adil Rami verdween de bal zomaar achter keeper Tyton waardoor PSV in de tweede helft nog drie doelpunten nodig had voor plaatsing bij de beste acht. Gezien de eerste helft en de wedstrijd van vorige week leek dat een utopie.

Toch kwam de droom met nog een half uur te spelen weer tot leven. Na een voorzet van Zakaria Labyad kon Toivonen de bal aannemen en met het laatste zetje passeerde hij de Spaanse doelman van Valencia. Daarmee was het perspectief weer hetzelfde als voor aanvang van de wedstrijd, namelijk twee goals maken om plaatsing naar de volgende ronde af te dwingen op basis van uitdoelpunten.

In de slotfase was er nog een raar moment. Zonder dat de bal in de buurt was ging Toivonen naar de grond na een aanvaring met doelpuntenmaker Adil Rami. De scheidsrechter deelde vervolgens een rode kaart uit aan de centrale verdediger en een gele kaart aan de keeper van de Spanjaarden. Ola Toivonen werd bestraft met een gele kaart.

Hoewel PSV nog een aantal keer zeer dichtbij een doelpunt was via Matavz, Strootman en Toivonen bleef die treffer uit waardoor PSV zich mag gaan richten op het winnen van de Nederlandse Eredivisie en de KNVB-Beker. PSV zal komend weekend eerst thuis aantreden tegen SC Heerenveen voor de competitie en voor de beker volgt volgende week de uitwedstrijd én tevens de halve finale bij hetzelfde Heerenveen.

Europa League

• Deze Europa League-wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Collum (Sch).
  • De mascotte van de wedstrijd was: Jorg Jacobs.