Home > Nieuws > PSV kent weinig problemen met Excelsior

PSV kent weinig problemen met Excelsior

Duel in Rotterdam zorgt voor record en hereniging broers

25 sep 2016 - Door: Remco Faasen

PSV lijkt de weg naar boven te hebben ingezet. Na een verdiende overwinning in de strijd om de KNVB Beker tegen Roda JC, moest zaterdag Excelsior eraan geloven. Dankzij goals van Luciano Narsingh, Luuk de Jong en een eigen doelpunt van Excelsior-speler Hicham Faik, werd het 3-1 voor de landskampioen. Luigi Bruins benutte een gemakkelijk gegeven strafschop.

De wedstrijd in het kleine stadionnetje aan de voet van de Erasmus Universiteit in Rotterdam is amper onderweg, of hij wordt al stilgelegd. Arbiter van dienst is Danny Makkelie en de meegereisde PSV-supporters hebben hem nog niet vergeven dat hij vorig seizoen Ajax een goede dienst bewees in de strijd om het landskampioenschap, toen hij een werkelijk belabberde wedstrijd tegen FC Utrecht floot. Makkelie wordt er luidkeels van verdacht een dienstverlener van lichte zeden te zijn in de hoofdstad. Trainer Philip Cocu, aanvoerder Luuk de Jong en de stadionspeaker moeten eraan te pas komen om de supporters tot bedaren te brengen.

Brenet en Ramselaar

Als de bal weer rolt neemt PSV al snel het initiatief. Joshua Brenet lijkt Santiago Arias definitief uit de basis te hebben gespeeld en ook Jorrit Hendrix moet op de bank plaatsnemen. Bart Ramselaar speelt in zijn plaats. De Eindhovense aanvallen leveren enkele kopkansen op, voordat de veel bekritiseerde Luciano Narsingh in de twintigste minuut aan het einde staat van een combinatie in het Rotterdamse strafschopgebied: 0-1. Prompt wordt Narsingh toegezongen en is hij de held van het moment.

Penalty

Na de voorsprong lijkt geen vuiltje aan de lucht voor PSV, totdat scheidsrechter Makkelie vijf minuten later wel heel snel na de penaltystip wijst, na een duel tussen Jetro Willems en Kevin Vermeulen. Luigi Bruins weet wel raak met het cadeautje. PSV toont echter veerkracht: de paal voorkomt een wereldgoal van Luuk de Jong en een schot van de ijverige Narsingh wordt goed verwerkt door keeper Tom Muyters. Die is echter kansloos op een kopbal van de volledig vrijstaande De Jong in de laatste seconden van de eerste helft. Het doelpunt valt juist op het moment dat de stadionspeaker de PSV-supporters achter het doel heeft opgeroepen te gaan zitten. Een wens waar uiteraard massaal geen gehoor aan wordt gegeven.

Dubbele wissel

Na de thee gaat PSV verder met waar het gebleven was: Excelsior onder druk zetten. Halverwege de tweede helft worden de Rotterdammers zowaar wat brutaal en Cocu reageert met een dubbele wissel: Hendrix voor Ramselaar en Bergwijn voor Pereiro. In de eenentachtigste minuut is het Davy Pröpper die aan alle onzekerheid een einde maakt: zijn inzet wordt op het allerlaatste moment nog aangeraakt door Hicham Faik, maar die kan een doelpunt niet meer voorkomen.

Wetenswaardigheden

Met een 1-3 score is de wedstrijd op slot en dat is dé gelegenheid voor de rentree van Siem de Jong in de Eredivisie. Vanaf de drieëntachtigste minuut speelt hij samen met zijn broer Luuk. De laatste (en enige) keer dat de De Jongs in een officieel duel samenspeelden was een oefeninterland van Oranje tegen Bayern München in 2012. Het andere leuke wetenswaardigheidje dat PSV aan deze wedstrijd overhoudt: het is de dertiende opeenvolgende uitzege in de Eredivisie. En dat is een record dat PSV overneemt van… het PSV uit 1988.