PSV maatje te klein voor Duitse Rekordmeister

Eindhovenaren kunnen voorsprong niet vasthouden tegen Bayern München

1 nov 2016 - Door: Peter Visser & Peter Vos
Arias

PSV-coach Phillip Cocu start het thuisduel tegen FC Bayern München met vijf verdedigers. De Eindhovenaren hopen zo bestand te zijn tegen de Beierse storm die tijdens de openingsfase van het duel in München zoveel schade aanrichtte. Toen keek PSV na vijfentwintig minuten al tegen een 2-0 achterstand aan. Vanavond moet dat anders.
Tekst: Stijn Slaats

Arias brengt PSV op voorsprong, Lewandowski maakt verdiend gelijk

Aangespoord door de fanatieke aanhang start PSV fel maar na twee minuten ziet Bayern-aanvaller Thomas Müller zijn inzet al net naast de paal belanden. Binnen vijf minuten kopt Lewandowski op de lat en mikt de Pool ook de rebound over de verbouwereerde Pasveer én het doel. Eindelijk is het de beurt aan PSV als Davy Pröpper met een hakje de bal bij Pereiro brengt. De Uruguayaan kan ter hoogte van de strafschopstip echter niet afdrukken richting het doel van Neuer. Na bijna een kwartier spelen voeren de PSV'ers een counter perfect uit. Ramselaar geeft voor, Arias toucheert de bal met de borst alvorens Pröpper zijn kopbal spectaculair gestopt ziet door Neuer. De Duitse doelman is echter kansloos als de goed doorgelopen Santiago Arias van dichtbij alsnog raak knikt: 1-0. De gasten uit München zijn niet geïmponeerd, voeren de druk op maar Pasveer hoeft enkel in actie te komen om een schot van Xabi Alonso te pareren. Lewandowski is dichterbij als hij weer het aluminium raakt. Na een corner valt de bal via het hoofd van Lewandowski en de rug van Moreno op de paal. Het blijft éénrichtingsverkeer naar het Eindhovense doel. Aanvoerder Lahm geeft na ruim een half uur spelen voor vanaf de rechterzijde, via Kimmich belandt het leer op de arm van Guardado. Scheidsrechter Rocchi wijst naar de stip en Lewandowski laat zich dit buitenkansje niet ontnemen: 1-1. PSV-goalie Remko Pasveer moet voor rust nog een keer handelen en vangt met enig geluk de bal als Vidal deze bijna per ongeluk over de doellijn loopt.

Lewandowski schiet Bayern naar zege
Pasveers handschoenen blijven ook in de tweede helft warm. Alaba vuurt op de doelman, die een corner moet toestaan. PSV, met Pereiro, probeert er wel uit te komen maar strandt vaak al ver voordat Neuer in zicht komt. Vidal –vrijgelaten in de zestien- vindt ook Pasveer op zijn weg al krijgt die laatste dankbare hulp van Héctor Moreno die de rebound van Müller uit het doel glijdt. Arjen Robben wordt vervolgens, onder luid applaus van de PSV-aanhang, gewisseld. Ook in het tweede bedrijf speelt het spel zich bijna de hele tijd op de helft van PSV af. Incidenteel kan PSV iets aanvallends ondernemen maar Moreno knikt de bal uit een hoekschop over het Beierse doel. Thomas Müller kopt vervolgens aan de andere zijde vallend naast. Niet veel later is het wél raak: Costa geeft de bal mee aan David Alaba die vanaf de achterlijn Robert Lewandowski bedient. De Pool tekent voor zijn tweede treffer van de avond. Het blijkt het winnende doelpunt te zijn. Bayern heeft wat het wilde en PSV kan daar niet voldoende tegenoverstellen. Lewandowski voert de score bijna nog verder op. Na een pirouette kust de inzet van de Pool de onderkant van de lat. Door de nederlaag kan PSV overwintering in de Champions League uit het hoofd zetten.

Leermoment voor talenten
Phillip Cocu moest erkennen dat Bayern de betere ploeg was vanavond. "Ik vind dat wij naar onze mogelijkheden hebben gespeeld, als team er alles aan hebben gedaan. We hebben goed verdedigd maar bleven ook zoeken naar mogelijkheden om er uit te komen. Op een paar momenten na, maar dat lag ook aan hun individuele kwaliteiten, hebben wij als team goed gepresteerd. Zij waren de betere ploeg in deze twee duels. Het geloof op een goede afloop moet je altijd hebben. Voordat we de 1-0 scoorden, kwamen we een paar keer goed weg. Het was vervelend dat de penalty voor rust viel. Die was vrij makkelijk gegeven. We zijn echter blijven vechten en in de wedstrijd gebleven. We hebben in de tweede helft ook risico's genomen om gelijkmaker te scoren maar dat is niet gelukt. Bayern speelt heel balvast en in een hoog temp, voor onze jonge spelers is dat een goede ervaring geweest om tegen dit team te spelen." Cocu bekijkt het steeds grotere verschil tussen de top en de rest van Europa niet enkel met negatieve gevoelens. "De verschillen zijn gigantisch, maar als alles als een puzzel in elkaar valt, hebben ook wij een kans op succes. Kijk maar naar vorig seizoen!"

FC Bayern München-coach Carlo Ancelotti was tevreden over het optreden van zijn ploeg in het Philips Stadion. "We verdienden de overwinning. We speelden een fantastisch duel. Het kostte ons echter moeite langszij te komen na de tegentreffer. Het doelpunt van PSV was buitenspel, dat kan gebeuren. PSV verdedigde goed en probeerde via de counter gevaar te stichten. We hadden moeite de ruimtes te vinden in de eerste helft. Na rust speelden we beter. Arjen Robben speelde goed maar ik wilde verse krachten inbrengen om meer druk naar voren te zetten."