Home > Nieuws > PSV verslaat Ajax in spannende topper

PSV verslaat Ajax in spannende topper

Vrije trap Jürgen Locadia begraaft titelhoop Ajax

23 apr 2017 - Door: Ted Gijsel

PSV heeft in een spannende topper met 1-0 gewonnen van aartsrivaal Ajax. In het Philips Stadion gaven de bezoekers met name in de tweede helft aan voor de winst te spelen, maar een vrije trap van Jürgen Locadia in de eerste helft bezorgde PSV de drie punten.

De eerste helft had duidelijk twee gezichten. In de eerste 25 minuten tastten beide teams elkaar af; de doelpogingen die te noteren vielen (4 voor PSV tegen 2 voor Ajax) waren geen van allen binnen de palen. Wel liet Jürgen Locadia zien waar zijn prioriteit lag: scoren. Hij probeerde het drie keer, maar vooralsnog zonder succes.

Schitterende vrije trap: 1-0
In de 26e minuut was het wel raak. Matthijs de Ligt vloerde Steven Bergwijn, met een vrije trap op ruim 20 meter als gevolg. Locadia eiste de bal op, mat zijn passen zorgvuldig af en joeg de bal genadeloos vlak langs de paal in de linkerhoek. Andre Onana dook stijlvol, maar was volslagen kansloos.

Onterecht geel Van Ginkel
In het restant van de eerste helft gebeurde er veel. Zoet redde op een vrije trap van Hakim Ziyech; Lasse Schöne produceerde een afzwaaier en Marco van Ginkel kreeg geel na een sliding op Davinson Sánchez. Van Ginkel speelde echter overduidelijk de bal; een slechte beslissing van scheidsrechter Kevin Blom dus.

Traoré: met geel onder de douche
Ook Héctor Moreno kreeg geel en die kaart was wel terecht. Hij duwde Joël Veltman omver, nadat de Ajacied Locadia vasthield. Daarvoor trok Blom verrassend genoeg geen geel. Ook Bertrand Traoré kreeg geel (overtreding op Joshua Brenet), vlak voordat hij geblesseerd de kleedkamers op mocht zoeken. Justin Kluivert verving de Burkinees. Bijna kon op slag van rust Kasper Dolberg profiteren van een missertje van Jeroen Zoet, maar de PSV-goalie kreeg de bal net op tijd weggewerkt.

Rookgordijn
De tweede helft startte met een goede mogelijkheid voor Ajax: Kluivert kwam op rechts gevaarlijk door, maar zijn eindpass werd door Nicolas Isimat-Mirin onderschept. Daarna eiste enkele aanwezige 'supporters' in de Noord-Oosthoek de aandacht op, door rookbommen af te steken. Enkele minuten lang was de gehele Noordzijde (met name tweede ring) in zwarte rook gehuld.

Ajax drukt
Na een aardige actie van invaller Gastón Pereiro (slap schot) was Ajax dicht bij de 1-1. Via een razendsnelle counter bediende Ziyech Kluivert op maat. De spits controleerde knap, maar miste de souplesse om Zoet te verschalken. Ook op een diagonaal schot van Schöne was de doelman paraat. Ajax klopt in deze fase nadrukkelijk op de deur, waar PSV Zelf niet leek op te schakelen.

Bergwijn: teenlengte tekort
Na een overgezeilde vrije trap van Ziyech kreeg Bergwijn namens PSV dé kans op de 2-0. Na een te korte terugspeelbal kwam hij net tekort om de uitstormende Onana te passeren. De Ajax-doelman keerde de intikker nernauwernood. Het spel golfde daarna op en neer. Ook het publiek merkte dat de wedstrijd in een beslissende fase terechtkwam en zette zich vocaal achter de rood-witten.

kop
In het laatste kwartier bleven grote kansen uit. Tijdens een partijtje vrij worstelen tussen Kluivert en Arias, waarbij ook Locadia en Ziyech zich nadrukkelijk lieten gelden, deelde Blom twee gele kaarten uit. De gefrustreerde Kluivert en de doelpuntenmaker kregen beiden geel. Eén minuut voor het einde van de reguliere speeltijd kreeg Locadia nog een levensgrote kans op de 2-0, maar hij knalde van korte afstand over het doel. In de vier minuten blessuretijd was Ajax eerder gefrustreerd dan gevaarlijk, terwijl PSV nog een enorme kans op de 2-0 kreeg (Brenet).

Eindstand: 1-0
Na exact 94 minuten kon de Eindhovense aanhang de 1-0 overwinning onder luid gejuich begroeten en moesten de Ajax-fans een illusie armer afdruipen. In Rotterdam zal de uitslag ongetwijfeld met veel gejuich in ontvangst genomen zijn. Volgende week kan Feyenoord in Rotterdam tegen Excelsior de eerste titel sinds 1999 veroveren.

Eén arrestatie
Overigens nam zowel PSV als de PSV Supportersvereniging na de wedstrijd nadrukkelijk afstand van de actie met de zwarte rookbommen. PSV liet weten dat direct na de wedstrijd in ieder geval één dader gearresteerd is. Naar een tweede dader wordt gezocht.