Home > Nieuws > Plezierige pot voor PSV bij Brabantse broeders in Breda

Plezierige pot voor PSV bij Brabantse broeders in Breda

Eenvoudige 4-1 zege op NAC

20 aug 2017 - Door: Peter Visser & Peter Vos

PSV heeft ook haar tweede wedstrijd in het nieuwe eredivisieseizoen gewonnen. Met een afgetekende 4-1 zege werd NAC Breda in het eigen Rat Verlegh stadion opzij gezet. De winst was geflatteerd: PSV speelde niet makkelijk, maar door het gebrek aan kwaliteit bij NAC kon de zege relatief eenvoudig binnengehaald worden.

Door Peter Vos

Het Rat Verlegh Stadion in Breda biedt alles voor een mooie voetbalpot in het Brabantse land: een nagenoeg uitverkocht stadion met fanatiek publiek, een prachtige voetbalmat en een aangename temperatuur om te spelen. NAC heeft geen angst voor PSV en wil vanaf minuut één de Eindhovenaren klemzetten. En dat lukt: binnen twee minuten krijgen de Bredanaars drie corners, waarbij de tweede corner het meest gevaarlijk is. Steven Bergwijn moet zijn keeper Jeroen Zoet te hulp schieten door de bal uit de doelmond te koppen.
Daarna raakt de wedstrijd langzaam in balans. Santiago Arias mag vrij opstomen over de rechterflank en kiest de slechtste optie: zelf schieten op de goal van Andries Noppert. De keeper van NAC staat wel een corner toe en dat blijkt geen beste keuze. Uit de eerste corner komt meteen een doelpunt van PSV. Spits Jurgen Locadia kopt de bal bij de tweede paal haarfijn terug op de vrijstaande Bergwijn, die beheerst binnenschiet. NAC is even van slag, maar pakt de draad vijf minuten later weer op met een kopbal van Manu Garcia, weliswaar recht in handen van Zoet. De Spanjaard is gevaarlijker als hij wat later na een lange aanval een fraaie boogbal net aan de verkeerde kant van het doel plaatst. PSV probeert het ook, Gastón Pereiro, Hedwig Lozano en Bergwijn schieten op het doel van Noppert, waarbij de laatste maar net langs de verre paal schiet.

De slotfase van de eerste helft is voor NAC. PSV begint te temporiseren en tijd te rekken en daardoor komt het initiatief bij de geelzwarten te liggen. Een paar minuten voor tijd beloont scheidsrechter Pol van Boekel die inzet met een penalty. Het cadeautje: Thierry Ambros laat zich vallen met Derrick Luckassen in de buurt, wordt door diezelfde Ambrose benut.

Na rust is het een heel ander verhaal. NAC heeft nog wel het eerste wapenfeit met een schot van oud-PSVer Rai Vloet, dat net over gaat. Daarna is het PSV wat de klok staat. Een minuut later laat Jorrit Hendrix een fraaie dropkick los, die maar net over het doel van Noppert zeilt. Na een uur spelen slaat PSV definitief toe; weer uit een hoekschop. Lozano legt de bal strak bij de tweede paal waarbij de vrijstaande Marco van Ginkel hem fraai in de verre hoek kopt. Luuk de Jong komt al in de 57e minuut de onopvallend spelende Pereiro vervangen. NAC probeert het nog wel, maar in de 68e minuut buigen de Bredanaars definitief het hoofd als PSV weer scoort. Notabene Garcia, de beste speler bij NAC verliest knullig de bal en biedt zo Lozano vrije ruimte om op te stomen en geplaatst te scoren met een laag en hard schot.

Met de 1-3 tussenstand verdwijnt de spanning uit de wedstrijd. NAC levert nog wat gevaar met twee corners binnen twee minuten, waarbij de PSV verdediging de bal niet wegkrijgt. Ambrose probeert bij de eerste van die corners met een omhaal het doel te vinden, maar onderweg wordt de bal weggewerkt door Hendrix. In de slotfase bekroont diezelfde Hendrix zijn goede inzet met een doelpunt. De middenvelder zet de combinatie op met De Jong, die verdienstelijk invalt en rondt de 1-2 met een geplaatst schot succesvol af. De 4-1 voorsprong komt niet meer in gevaar en PSV keert met een enigszins geflatteerde winst weer terug naar Eindhoven. Het verschil met de teruggekeerde eerstedivisionist uit Breda was erg groot en PSV kan zich over een paar weken tegen Feyenoord pas echt meten.