Home > Nieuws > Thuisblijvers krijgen gelijk bij saaiste wedstrijd van het seizoen

Thuisblijvers krijgen gelijk bij saaiste wedstrijd van het seizoen

Zomeravondvoetbal in Philips Stadion

6 mei 2018 - Door: Peter Vos

PSV heeft het seizoen afgesloten met een bloedeloos 0-0 gelijkspel tegen FC Groningen. De laatste wedstrijd onder zomerse temperaturen is daarmee een formaliteit, iets wat enkel in de voetnoten van seizoen 2017-2018 opgetekend zal staan.

Door Peter Vos

Voorafgaand aan het 34e duel in de competitie had trainer Phillip Cocu nog zijn best gedaan de spelers te motiveren voor een uitzwaaiwedstrijd als kampioen in het Philips Stadion. De coach start ook met een sterke opstelling, waar alleen Luuk de Jong (handblessure) en Santiago Arias (geschorst) ontbreken. Ook het publiek draagt een steentje bij een de sfeer door verliezer Ajax én de landelijke media een hak te zetten. Quotes van de Amsterdammers en veel media-prominenten sieren de Oosttribune: Het scheitbakken voetbal, het geluk wat op zou houden en het chagrijn over de tegenstand zijn nu geuzenleuzen voor het fanatieke publiek. In het midden prijkt een megaschaal op doek, met daarop een tong uitstekende Hirving Lozano.

Diezelfde Lozano heeft tegen FC Groningen de kans om topscorer van Nederland te worden. De Mexicaan wil dit erg graag, zo graag dat zijn driften bij een corner al na twee minuten bestraft worden met geel door scheidsrechter Paul Janssen. Ook het team van PSV wil Lozano helpen aan zijn goals, maar de intenties smoren al snel in de hitte van deze zomerse dag.

Dat de spelers Bart Ramselaar en Jorrit Hendrix al in de eerste helft moeten afhaken met blessures helpt al helemaal niet mee. In de eerste helft is PSV pas na een halfuur echt gevaarlijk als invaller Mauro Junior een dieptepass op Joshua Brenet geeft. De rechtback bedient Lozano op maat, Groningen keeper Padt voorkomt een doelpunt bij de eerste paal. Uit de daaruitvolgende corner kopt Derrick Luckassen net naast. Vlak voor rust krijgt Groningen ook een kans, uit een counter stift Uriel Antuna de bal over keeper Jeroen Zoet, maar ook naast het doel. Tijdens de pauze neemt PSV afscheid van Davy Pröpper en Jurgen Locadia, waarbij de laatstgenoemde nog een stevig aandeel had in het huidige titel met negen doelpunten en zes assists.

Na rust zakt het spelniveau verder weg. Veel fans op de tribune denken watertandend aan de barbecue thuis; daar komen meer vonken van als van de spelers op het veld. Het hebben van de hoofdprijs, het uitzicht op de vakantie én het warme weer speelt het team zichtbaar parten. Het stugge Groningen blijft makkelijk overeind tegen de kampioen. Sterker nog de Noorderlingen krijgen een grote kans via het Japanse talent Ritsu Dohan. Zoet redt knap op de inzet van de spelmaker, daarna ruimt Daniel Schwaab op. Tien minuten later probeert Lozano met een ultieme actie zijn eindtotaal aan doelpunten op 18 te brengen, maar verdediger Amir Absalem steekt een stokje voor de Mexicaanse doelpoging. Een paar minuten later bedient Lozano Mauro een niet te missen kans; de aanvaller zet de Braziliaan vrij voor de goal maar Mauro mikt mis.

De slotfase is voor Groningen. Spits Tom van Weert dwingt met een kopbal Zoet tot een knappe reflex en ook Dohan test de international nog twee keer met een schot. PSV kan het publiek alleen nog maar laten opveren met een mooie passeeractie van Gaston Perreiro. Na het verlossende eindsignaal bedanken spelers en staf en publiek voor hun steun en snelt iedereen naar het terras. Een mooie plaats om herinneringen aan andere wedstrijden op te halen. PSV - FC Groningen van 6 mei 2018 zal snel worden vergeten, maar daar maalt niemand om.