Inspiratieloze Eindhovenaren komen met de schrik vrij: 1-2

27 okt 2018 - Door: Niels Bakker

Na de moeizame remise tegen Tottenham Hotspur lijkt Groningen de ideale opponent om de competitie tegen te hervatten. Met een schamele 4 punten en slechts 5 treffers beleven de groen-witten een ronduit beroerde start van de competitie. De hekkensluiter maakt de status van angstgegner echter meer dan waar en dwingt PSV tot het uiterste.

PSV begint slap en ongeïnspireerd
Alhoewel er zeker een aantal stoelen leeg blijven is het Hitachi Capital Mobility Stadion voor de verandering aardig gevuld. Wellicht dat de noorderlingen hopen met de komst van de koploper flitsend voetbal voorgeschoteld te krijgen. De eerste 30 minuten echter, moeten zij zich flink in de steek gelaten voelen. De wedstrijd kabbelt voort en vooral PSV oogt ongeïnspireerd en futloos. De eerste kansen zijn dan ook voor de plaatselijke FC, als eerst Jeroen Zoet de bal laat glippen en vervolgens Nick Viergever een zwakke pass verstuurd. De brilstand blijft echter op het bord.

Onterechte strafschop
Na 40 minuten krijgt Groningen de openingstreffer op een presenteerblaadje. Scheidsrechter Makkelie toont zich bijzonder vrijgevig als hij na licht contact tussen Luuk de Jong en Julian Chabot naar de stip wijst. Zelfs de VAR grijpt niet in om hem van deze dwaling te weerhouden. Samir Memisevic neemt het kadootje gretig in ontvangst: 1-0. Het blijkt na bijna een helft voetbal de wake-up call die PSV nodig heeft. Razendsnel volgt het antwoord als Donyell Malen een voorzet van Denzel Dumfries succesvol afrondt.

Sterk uit de startblokken
Zonder twijfel zal Mark van Bommel het team in de rust getrakteerd hebben op felle woorden. Het lijkt zijn vruchten af te werpen als De Jong tot tweemaal toe in staat wordt gesteld de ploeg op voorsprong te brengen. Mede door een katachtige reflex van Sergio Padt slaagt de aanvoerder hier niet in.

PSV zakt weer terug
Na de initiële opleving weet PSV niet door te drukken en Groningen komt beter in de wedstrijd. Het is vooral te danken aan het onvermogen van spits Matteo Cassiera dat PSV de rekening niet gepresenteerd krijgt. Als Daniel Schwaab staat te slapen breekt de aanvaller door, maar hij weet de kans niet tot doelpunt te promoveren.

Dumfries geeft gas
Beide ploegen komen er zo nu en dan gevaarlijk uit, maar de wedstrijd lijkt af te stevenen op een gelijkspel. Rechtsback Dumfries denkt hier echter heel anders over. Met zijn kenmerkende daadkracht stoomt hij vastberaden op vanaf de middenlijn. Oog in oog met doelman Padt blijft hij kalm en rond hij gedicideerd af. Heel Eindhoven haalt opgelucht adem en koestert de gestolen overwinning. Feit is wel dat het al weer de 10e zege op rij is, een prestatie waar de ploeg van Mark van Bommel meer dan trots op mag zijn.