Home > Nieuws > Tactiek Mark van Bommel in bekerduel genadeloos afgestraft

Tactiek Mark van Bommel in bekerduel genadeloos afgestraft

RKC Waalwijk schakelt hooghartig PSV uit in zestiende finale bekertoernooi

30 okt 2018 - Door: Peter Vos

PSV Eindhoven heeft zichzelf en het trouwe publiek een ongekende blamage bezorgd. In de tweede (!) ronde van het KNVB bekertoernooi moet de kampioen al buigen voor RKC, dat in de verlenging met 3-2 van de Eindhovenaren wint.

De club uit Waalwijk presteert al jaren niets noemenswaardigs meer in de Eerste Divisie en ook nu staat het 15e als het aantreedt in het Philips Stadion. Trainer Van Bommel gebruikt dit duel om de reservebank eens wat speelminuten te geven. Er staat vanaf de aftrap een compleet nieuw elftal op het gras: PSV B. Geen enkele speler mag zich hiervan tot de basis rekenen, alleen Guttierez krijgt als invaller aardig wat speelminuten.
Deze keuze lijkt de trainersstaf een zorgeloze avond te bezorgen als binnen de minuut Guttierez met een redelijk schot de weifelende keeper Vaessen van RKC verschalkt. Na een half uur is deze voorsprong in het door regen overgoten duel alweer verdwenen. Van Weert kopt snoeihard een corner van de Waalwijkers tegen de touwen.

Na rust weet het onwennige PSV maar geen grip op de wedstrijd te krijgen. Duidelijk is het gebrek aan wedstrijdritme en automatismen bij de spelers van PSV. Er moeten op deze manier ontelbaar veel aanvallen komen om tot een succesvolle afwerking te komen. Toch valt een kwartier voor tijd toch de goal: Vaessen trapt niet best uit, waardoor Mauro er als de kippen bij is om deze bal achter de verbouwereerde keeper te werken. Iedereen in het stadion denkt: de overwinning is binnen, het spel was net zo slecht als het weer, niet meer zeuren en kijken naar Vitesse.

Totdat in de slotfase door geklungel bij de PSV verdediging RKC alsnog gelijk maakt via Maatsen. Of dat al niet erg genoeg is, scoort diezelfde Maatsen in de verlenging de 3-2 voor RKC! PSV is niet bij machte zelf nog een derde goal te scoren en verliest zo op ontzettend knullige wijze de kans op de tweede prijs van Nederland. Dat een zeperd mogelijk is; begrijpt iedereen. Alleen de manier waarop tactisch en mentaal deze wedstrijd uit handen gegeven wordt, is een grote schande.