Home > Nieuws > PSV kent gemakkelijke avond in Tilburg

PSV kent gemakkelijke avond in Tilburg

Twee doelpunten binnen vijf minuten leggen basis voor probleemloze overwinning

25 apr 2019 - Door: Stijn Slaats & Noel Van de Laar

Na het debacle van vorig seizoen beleefde PSV vanavond in Tilburg een veel rustigere uitvoering van de Brabantse derby met Willem II. Dankzij doelpunten van Donyell Malen en Luuk de Jong leidden de Eindhovenaren al comfortabel bij rust. Een derde treffer, van Steven Bergwijn, ontdoet het duel van enig overgebleven spanning. In punten staat PSV weer gelijk met Ajax, in doelpunten nog niet.

PSV moest vanavond winnen in Tilburg om in het spoor te blijven van lijstaanvoerder Ajax. Vorig seizoen beleefde PSV hier –in negatieve zin- een historische avond. De Eindhovenaren werden met 5-0 afgedroogd waarbij Willem II-spits Fran Sol drie treffers maakte. De Spaanse goleador speelt inmiddels bij Dinamo Kiev maar wordt uitgerekend vanavond in het zonnetje gezet door de thuisclub.

Willem II heeft ondertussen een ander fenomeen in huis: Alexander Isak. De spits kwam in de winter op huurbasis over van Borussia Dortmund en maakt grote indruk met twaalf doelpunten in zijn eerste twaalf duels voor de Tilburgers.

Zelfde elf, De Jong weer achter de spitsen
PSV treedt aan met dezelfde basiself als tegen ADO Den Haag. Luuk de Jong opereert dus weer vanuit het middenveld met voor hem de snelle mannen: Bergwijn, Malen en Lozano. De Mexicaan maakt als eerste jacht op een doelpunt. Zijn balletje breed op Bergwijn levert uiteindelijke niets op. Een snelle uitbraak in vijfde minuut wordt niet goed uitgespeeld. Michael Woud moet een eerste schotje van Lozano oprapen na een aanval via Donyell Malen.

Dan dreigt Isak te ontsnappen na diepe bal maar Viergever achterhaalt hem en Jeroen Zoet kan simpel het leer oppakken. Na ruim een kwartier spelen geeft Angeliño de bal laag voor waarna Lozano de bal achter zijn standbeen langs richting het doel dirigeert, voorlangs. Alexander Isak reageert namens de thuisclub binnen een minuut maar zijn schuiver eindigt ook naast de verre paal.

Halverwege de eerste helft lopen Luuk de Jong en Pablo Rosario elkaar na een corner van Lozano in de weg. De kopbal van Rosario mist daardoor precisie en wordt gepareerd door Woud.

Malen succesvol met lage schuiver, Luuk de Jong verdubbelt de score
Na een half uur spelen breekt Donyell Malen de ban voor PSV. Luuk de Jong speelt hem vrij, waarna Malen een verdediger omzeilt en Woud verschalkt met een schuiver in de verre hoek: 0-1.

Vijf minuten later staat de 0-2 op het scorebord. Een vrije trap van Michal Sadilek wordt door Luuk de Jong voldoende getoucheerd en gaat tussen de armen van Woud door het doel in. PSV ruikt bloed en wil doordrukken. Een inzet van De Jong, na een corner, landt op het dak van het doel.

Vijf minuten in de tweede helft breekt PSV uit via Malen en De Jong, die Bergwijn bedient. Woud komt goed uit zijn doel en maakt de aanval onschadelijk. Echter, een minuut daarna kan hij met moeite een schot van Bergwijn pareren. De bal zeilt via zijn lichaam over.

Snelle combinatie zorgt voor derde treffer
Pas na ruim een uur spelen dringt Willem II aan op zoek naar een aansluitingstreffer. Uiteraard is het Denzel Dumfries die opruimt. Een snelle combinatie tussen Malen en Bergwijn maakt een einde aan de Tilburgse aspiraties. De twee spelen de verdediging uit waarna Bergwijn PSV’s derde treffer kan binnentikken.

Een kwartier vóór het laatste fluitsignaal klutst Dumfries bijna raak maar zijn gekraakte schot gaat naast. Invaller Gaston Pereiro raakt nog de paal in de slotfase. Domper op de avond is het uitvallen van Lozano, na inkomen van Heerkens, met een op het oog zware blessure. PSV moet nu ruim twee weken wachten om vervolgens binnen drie dagen de laatste twee speelrondes af te werken.

Reactie coaches op persconferentie na afloop van Willem II-PSV

Adrie Koster: ‘We hadden lang niet tegen de topploegen gespeeld en stelden ons er veel van voor. De eerste twintig minuten zaten we redelijk in de wedstrijd zonder kansen te creëren. Daarna sta je binnen vijf minuten met 2-0 achter dat was een domper. In de rust hebben we geprobeerd ons middenveld aan te passen. PSV sneed er daarna door en scoorde een derde treffer. Daar ligt ook hun kracht om vanuit een gesloten verdediging met hun snelle voorhoedespelers te scoren. Die vier jongens voorin hebben samen al meer dan 60 keer gescoord.’

Mark van Bommel: ‘Ik ben tevreden over de wedstrijd. Drie-nul overwinning in een wedstrijd waar druk op staat, die je moet winnen. We hebben geconcentreerd gespeeld en Jeroen heeft nauwelijks een bal tussen de palen gehad. Donyell Malen doet het goed in de spits, hij is super snel en kan een bal vasthouden. Iedereen weet wat hij moet doen, ongeacht op welke positie de speler staat.’

Na een vraag uit de zaal gaat Van Bommel nog even in op het verzetten van de komende speeldag. ‘het is een uitzonderlijke situatie die invloed heeft op alles, kampioenschap, playoffs. Ik heb er met mijn staf gesproken over hoe we dat willen invullen. Zo lang geen wedstrijden spelen in zo’n belangrijke fase is vreemd. Nu moeten we kijken hoe dat in te vullen: wanneer trainen, wanneer spelers vrijgeven? Wij willen wel een oefenwedstrijd spelen om het ritme vast te houden.’