Oostenrijkse oppponent bezorgt PSV eerste puntverlies

Rommelig duel eindigt in teleurstellend gelijkspel: 0-0

24 okt 2019 - Door: Niels Bakker & Noel Van de Laar
Schwaab

Na 2 overwinningen wist PSV dat het na een derde zege met één been in de knock out fase van de Europa League zou staan. Daarvoor moest wel eerst afgerekend worden met LASK Linz. Het onderonsje met de nummer 2 van de Oostenrijkse Bundesliga zou zeker geen walk-over worden. LASK rekende in de voorronde Champions League immers af met PSV bedwinger FC Basel en staat bekend als een ploeg die altijd vol vuur de strijd aangaat. Daarbij ontbrak topscorer Donyell Malen, hij was niet fit. Cody Gakpo startte voor hem in de basis en Steven Bergwijn schoof door naar de spits. In de defensie nam Daniel Schwaab de plaats in van zijn landgenoot Timo Baumgartl.

De wedstrijd is nog geen minuut oud als Mo Ihattaren Bergwijn met een steekpass wegstuurt richting het vijandelijk doel. De spits speelt de bal echter te ver voor zich uit waardoor doelman Alexander Schlager kan voorkomen dat de aanvaller af kan drukken. Hij weet de bal nog wel breed te leggen op Pablo Rosario, maar zijn inzet stuit op de doelman. Zo wordt een droomstart voor PSV helaas geen werkelijkheid.

Attractief begin van de wedstrijd
Dat LASK geen ploeg is die zich ingraaft was vantevoren al duidelijk en dit komt dan ook in het spelbeeld naar voren. De ruimtes op het veld zijn enorm en met prima positiespel wordt PSV regelmatig gevaarlijk. Een schot van Gakpo wordt gekeerd door de doelman en uit de daarop volgende corner kopt Schwaab hard op de de lat. Even later spurt Bergwijn op het Oostenrijkse doel af totdat hij door een verdediger naar de grond wordt gewerkt. Heel het stadion schreeuwt om een penalty, maar arbiter Chris Kavanagh wuift het weg.

Rommelige fase
Na een veelbelovende beginfase, met aardig wat kansen, komt de wedstrijd in een onrustig vaarwater terecht. PSV weet de bal amper in de ploeg te houden en op een vrije trap van Ihattaren na wordt PSV niet meer gevaarlijk. LASK komt beter in de wedstrijd en dat levert een aantal hachelijke moment in het strafschofgebied van Jeroen Zoet op. Eerst belandt een vrije trap op randje 16 in de muur en vervolgens wordt een vrije trap gevaarlijk voor het doel geslingerd. Goals blijven echter uit en dus gaan we met 0-0 de rust in.

Schwaab raakt wederom het houtwerk
De tweede helft gaat wat minder flitsend van start, maar na een minuut of 10 kunnen we de eerste kans van PSV noteren. Gakpo stuurt Bergwijn weg met een heerlijk balletje, maar de aanvaller stuit vanuit een lastige hoek op de doelman. Vervolgens is het wederom verdediger Schwaab die bijna de openingstreffer laat aantekenen. Net als in de eerste helft ziet hij zijn kopbal echter op de lat uiteen spatten.

LASK doet van zich spreken
In de 68e minuut plots een grote kans voor de Oostenrijkers als Marko Raguz in de zestien wordt aangespeeld. De spits is echter uit balans en werkt de bal over het doel. PSV reageert direct en gaat in de tegenaanval. Een getoucheerde voorzet van Gakpo scheert voor het vijandelijk doel langs langs zonder tot doelpunt gepromoveerd te worden. Even later  komt Gakpo net te kort als Ihattaren de bal voorgeeft en vervolgens zijn de rollen omgedraaid. Gakpo lijkt Ihattaren een niet te missen kans te bezorgen. Het wordt hem echter dusdanig lastig gemaakt door de Oostenrijkse defensie dat zijn inzet geen doel treft

Spannend laatste kwartier
Een kwartier voor tijd is het plots schrikken geblazen als middenvelder Marvin Potzmann tamelijk vrij mag inkoppen. Zijn inzet gaat echter naast het doel van Zoet. Aan de andere kant krijgt Bruma nog een aardige schietkans maar hij drukt zeer pover af. PSV komt er in de slotfase nog een aantal keer gevaarlijk uit maar de zo vurig gewenste treffer blijft uit. Ondanks het teleurstellende gelijkspel blijft PSV met 7 punten koploper in de poule waar Sporting Lissabon met 1-0 het Noorse Rosenbord opzij zette.