Home > Nieuws > Geplaagd PSV weet ook tegen FC Twente niet te winnen: 1-1.

Geplaagd PSV weet ook tegen FC Twente niet te winnen: 1-1.

Tukkers dompelen rood-wit tiental in slotfase in rouw.

26 jan 2020 - Door: Niels Bakker
Afellay

Na afloop van de ongekende afgang in het bekertoernooi liet coach Ernest Faber zich ongekend kritisch uit over de spelers, die in zijn ogen nalieten met trots en passie voor de club te spelen. Of hij hierbij ook doelde op Steven Bergwijn is niet duidelijk, maar dat de steraanvaller weigerde te spelen tegen Twente vanwege transferperikelen is een teken aan de wand. Het ontbreken van Bergwijn was niet het enige dat opviel aan de opstelling. Zo posteerde de coach Jorrit Hendrix in het hart van de defensie en maakte Ibi Afellay voor het eerst sinds zijn terugkeer zijn opwachting in de basis. De zo vurig gewenste overwinning leverde het niet op.

Ihattaren dichtbij de openingstreffer
De uitvoerige wijzigingen zorgen in de eerste minuten voor een onwenning PSV dat grossiert in simpel balverlies. Na enkele weifelende minuten gaat het echter beter lopen, wat resulteert in de eerste kans in de 10e minuut. Cody Gakpo krijgt een onbegrijpelijke bal achteruit van Twente aanvaller Aitor in de voeten gespeeld en bedient vervolgens Mo Ihattaren. De jonge spelverdeler schiet hard voorlangs. Een tweede kans volgt een kleine tien minuten later als Denzel Dumfries na een op wilskracht uitgevoerde aanval de bal voor zijn voeten krijgt. Hij mikt de bal hard boven het doel van Twente-doelman Joël Drommel. Ook de Oosterlingen laten zich niet ongemoeid. Via de kluts krijgt Jesse Bosch de bal voor zijn voeten. De centrale middenvelder jaagt de bal over het Eindhovense doel.

Grote kansen blijven uit
Naarmate de wedstrijd vordert oogt het spel steeds iets soepeler, en zo nu en dan legt PSV een aardige aanval op de mat. Dit is onder meer te danken aan het sterke spel van Afellay die als een echte spelverdeler de lijnen uitzet. Ook de zeer bedrijvige Gakpo speelt met het door Faber verlangde vuur; grote kansen blijven echter uit. PSV is veelvuldig te vinden in het Twentse strafschopgebied, maar het ontbreekt aan doortastendheid en raffinement om doelman Rommel daadwerkelijk te verontrusten. Zodoende gaan we met 0-0 de rust in.

PSV komt op voorsprong
Vroeg in de tweede helft laat PSV de eerste, echt grote kans noteren. Na een knappe individuele actie stuurt Ihattaren Gakpo weg die tamelijk ongehinderd op het vijandelijk doel af kan gaan. Oog in oog met Drommel schiet hij echter naast. Dit toch grote onvrede van Sam Lammers, die samen met Bruma volledig vrij stond om de bal binnen te werken. Tien minuten later is het wel raak. Na een afgeslagen corner drukt Afellay hard af op het Twentse doel. Drommel weet de inzet te stoppen, maar de rebound is een prooi voor Dumfries die, tot opluchting van het publiek de 1-0 op het scorebord zet.

Zekhini dompelt Philips stadion in rouw.
Wie denkt dat PSV na de treffer op rozen zit komt bedrogen uit. Als invaller Kostas Mitroglou tot tweemaal toe nalaat de wedstrijd in het slot te gooien, neemt de druk van de bezoekers toe. Unnerstall zorgt er met een knappe redding op een levensgevaarlijke inzet van Zekhini voor dat PSV de voorsprong niet uit handen geeft. Als Afellay echter even later met een grove charge z’n tweede geel pakt, wordt het helemaal binnenknijpen en neemt de vrees voor een nieuw debacle toe. PSV wordt met de rug tegen de muur gedwongen en zo’n 5 minuten voor tijd slaat het noodlot toe. Met een snoeihard schot in de kruising laat invaller Vuckic de PSV-goalie kansloos. Een slotoffensief brengt in extremis nog bijna redding, maar het mag niet zo zijn. Een pijnlijke remise, en slechts een schamel punt, is het enige wat de ploeg in crisis ten deel valt.