Home > Nieuws > Oude glorie: Fred Rutten (deel 2)

Oude glorie: Fred Rutten (deel 2)

29 apr 2020 - Door: MD

Het seizoen 2010/2011 wordt het tweede seizoen van Fred Rutten als hoofdtrainer van PSV. Hij werkt samen met zijn assistenten Erik ten Hag en Phillip Cocu. Adrie van Kraaij werd vervangen door Marcel Brands als technisch manager. Er zijn meteen diverse nieuwe aanwinsten in de selectie van Rutten. Onder andere Atiba Hutchinson, Jermain Lens, Marcus Berg, Bram Castro, Wilfred Bouma, Marcelo, Genero Zeefuik en Gerson komen naar het Philips Stadion. Daarnaast zijn er ook diverse uitgaande transfers zoals Carlos Salcido, Timmy Simons, André Ooijer, Dirk Marcellis, Mike Zonneveld en Reimond Manco. Verder waren Bas Roorda en Andy van der Meyde gestopt.

De 10-0 als hoogtepunt

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen speelde PSV zijn laatste oefenwedstrijd uit bij Newcastle United. Dit  ter ere van de in 2009 overleden Bobby Robson die beide clubs had getraind. De wedstrijd eindigde in 2-2 door goals aan PSV zijde van Balazs Dzsudzsak en Ola Toivonen. In de Eredivisie is PSV lang op titelkoers, maar na nederlagen tegen FC Twente en Feyenoord en een remise tegen SC Heerenveen worden de Eindhovenaren achterhaald. FC Twente is voor PSV dit seizoen een zwaar hangijzer zowel in de thuis- als uitwedstrijd verliest PSV. In de Eredivisie is er uiteindelijk dan wederom een derde plaats. Het absolute hoogtepunt van het seizoen is de maar liefst 10-0 overwinning op Feyenoord in Eindhoven, een historische uitslag voor altijd. Reis zou driemaal scoren, Dzsudzsak en Lens tweemaal, Toivonen en Engelaar éénmaal en er was een eigen doelpunt. Met 20 winst partijen en 9 gelijke spelen en 5 nederlagen zou de achterstand uiteindelijk 4 punten op Ajax zijn en 2 op FC Twente. Dzsudzsak zou 16x scoren en Toivonen is 15 keer trefzeker. Berg en Reis vinden beide 8 keer het net.

Penalties in Enschede

Het KNVB beker toernooi begint voor PSV met 2x een 3-0 overwinning op Sparta en later op de amateurs van Spakenburg. Dan volgt een uitwedstrijd in de achtste finale tegen Roda JC deze wordt omgezet in een 1-3 winst. De kwartfinale is een zware uitwedstrijd tegen het sterke FC Twente. Het wordt 1-1 in de reguliere speeltijd en uiteindelijk verliest PSV de strafschoppenserie.

Europees tot de kwartfinale

Europees begint PSV in de play-offs tegen het Russische Sibir Novosibirsk met een uitwedstrijd. In Rusland wordt met 1-0 verloren in een wedstrijd waarin Francisco ‘’ Maza ‘’ Rodriguez rood krijgt. In de thuiswedstrijd is er dan een grote uitslag van maar liefst 5-0 voor PSV dat zich dan plaatst voor de groepsfase. De eerste wedstrijd in de poulefase begint met een thuiswedstrijd tegen het Italiaanse Sampdoria. Na een achterstand in de eerste helft zal PSV in de slotminuten de gelijkmaker scoren. Dzsudzsak maakt de 1-1 in een wedstrijd waar PSV heer en meester was maar keer op keer faalde in de afronding. De twee wedstrijd wordt een 0-2 uit overwinning tegen het Oekraïense Metalist Charkov. In de eerste helft scoren Dzsudzsak en Berg en PSV zet hiermee een goede stap in zijn poule. Vervolgens is er een tweeluik tegen het Hongaarse Debrecen VSC, de oude club van Dzsudzsak. In Hongarije wint de ploeg van trainer Rutten met 1-2. Voor rust is het Engelaar die de gelijkmaker maakt en uiteindelijk is het Dzsudzsak die de winnende goal scoort. De Hongaren waren onmachtig om de wedstrijd nog te kantelen waar PSV verzuimde de genadeklap uit te delen. De tweede wedstrijd tegen de Hongaren werd een eenvoudige overwinning. Via goals van Afellay en Reis in de eerste helft was het Wuytens die vlak voor tijd voor de 3-0 eindstand zorgde. In de vijfde wedstrijd uit bij Sampdoria verzekerde PSV zich van de volgende ronde door een 1-2 overwinning. Toivonen was de grote man met twee goals. De laatste wedstrijd eindigt in een teleurstellende 0-0 tegen Metalist Charkov, mede door dat beide ploegen vooraf al geplaatst waren. PSV eindigde als eerste in zijn poule net als het seizoen er voor. De tweede ronde treft PSV LOSC Lille. Na een achterstand van 2-0 voor rust toont PSV veerkracht en scoort via Bouma en Toivonen tweemaal en zet een goed uit resultaat neer voor de thuiswedstrijd. In Eindhoven werd na een 0-1 ruststand het duel door PSV met 3-1 gewonnen. Na de 1-1 van Dzsudzsak volgde er een tweede gele kaart voor Frau van Lille. Via Lens en Marcelo werd PSV winnaar over twee wedstrijden. Glasgow Rangers werd de volgende tegenstander. In 1998 had PSV ook tegen de Rangers gespeeld en verloor toen thuis met 0-1 en uit maar liefst met 4-1. Genoeg reden om iets recht te zetten. In Eindhoven werd het deze keer 0-0 omdat PSV in de hechte verdediging van de Schotten geen opening kon creëren. Geen tegengoal in Eindhoven dus nog genoeg perspectief voor de tweede wedstrijd. Op Ibrox in de uitwedstrijd scoorde PSV al na dertien minuten via Lens. Een doelpunt waar PSV in Eindhoven negentig minuten lang tevergeefs jacht op had gemaakt. Het doelpunt van Lens bleek uiteindelijk voldoende om voor het eerst sinds 2008 de kwartfinale van het tweede Europese beker tournooi te bereiken. Benfica was vervolgens een maatje te groot in de wedstrijd in Portugal. Wanneer het vroeg in de tweede helft al 3-0 staat weet PSV via de ingevallen Labyad pas in de 80e minuut tegen te scoren. Uiteindelijk scoren de Portugezen nog in de blessuretijd en moet keeper Isaksson voor de vierde keer buigen.  De return begint spectaculair voor PSV na nog geen half uur is het al 2-0 via Dzsudzsak en Lens. Zou het dan toch nog mogelijk zijn? Een moment van verslapping  vlak voor rust verpestte helaas de goede beginfase. Een fout van Isaksson werd genadeloos afgestraft en ineens was het 2-1. Een gemakkelijk gegeven strafschop na rust bracht de 2-2, en ook direct een einde aan de illusies van PSV dat zijn Waterloo vond in de kwartfinale finale. In de rust van de wedstrijd werd het elftal dat in 1988 de Europacup won ten koste van Benfica in het zonnetje gezet. Waar PSV lang mee deed op drie fronten is er wederom geen hoofdprijs voor trainer Rutten in zijn tweede seizoen en zijn manschappen.