Supportersvereniging PSV
Een echte fan is lid!
English
Home > Nieuws > Oude glorie: Lange Jan

Oude glorie: Lange Jan

6 mei 2020 - Door: MD

Wanneer er bij PSV gesproken wordt over topspitsen dan vallen vaak de namen van Ralph Edstrom, Hallvar Thoresen, Romario, Ronaldo, Luc Nilis, Ruud van Nistelrooij en Mateja Kezman. 

Toch kunnen we ook spreken van een spits bij PSV met een behoorlijke bijdrage aan de succesen. Zijn naam; Jan Vennegoor of Hesselink, bijgenaamd Lange Jan. Het is misschien niet de eerste naam die benoemd wordt, maar zijn prijzenlijst bij PSV en de vele doelpunten zijn behoorlijk opmerkelijk. Wanneer Ruud van Nistelrooij verkocht wordt aan het Engelse Manchester United komt PSV uit bij Vennegoor van FC Twente als vervanger. Na het afronden van het contract geeft Vennegoor aan dat de stap naar PSV geweldig is, want hij kan nu mee doen aan de Champions League, wat het hoogst haalbare als clubvoetballer is.

Verder zou hij herenigd worden met zijn oude ploegmaat Arnold Bruggink, die al eerder van FC Twente naar PSV was gekomen. Vennegoor stond bij PSV onder contract vanaf het seizoen 2001/2002 tot 2006/2007. In zijn eerste seizoen won hij direct de Johan Cruijff schaal tegen zijn oude club FC Twente (uitslag 3-2). In de competitie scoorde hij 22 doelpunten en zou PSV als tweede eindigen. In het seizoen 2002/2003 was er de eerste landstitel. Vennegoor scoorde 8 competitie doelpunten. Het Champions League seizoen verliep teleurstellend in een poule met Arsenal, Borussia Dortmund en AJ Auxerre. PSV wordt met 6 punten vierde in de poule. Het seizoen 2003/2004 was er wederom een Johan Cruijff schaal winst dankzij een 3-1 overwinning op FC Utrecht. In de competitie was er een tweede plaats en zou Vennegoor 12x scoren. Het KNVB bekertoernooi begint voor PSV in de 1/8 finales. Hier won de club zijn eerste wedstrijd thuis met 2-0 van Willem ll door twee goals van Vennegoor. De kwartfinale was zeer teleurstellend want PSV verloor in eigen huis met 0-1 van NAC.

Het seizoen 2004/2005 was een topseizoen voor Vennegoor want met PSV won hij zowel de landstitel als de KNVB beker. Hij kwam tot 19 goals in de Eredivisie. Hij scoorde in de winnende bekerfinale tegen Willem ll de laatste goal van de finale die PSV met 4-0 won. Verder was er in de Champions League een schitterend seizoen voor PSV waar het tot de halve finale kwam, en nipt verloor van AC Milan. Onder trainer Guus Hiddink maakte Vennegoor of Hesselink deel uit van één van de sterkste teams ooit in de PSV geschiedenis.

Het seizoen 2005-2006 was er wederom een landstitel en scoorde Vennegoor 11 competitie goals. In de Champions League werd PSV tweede in een poule met AC Milan, FC Schalke 04, en Fenerbahçe. Vennegoor scoorde in de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Schalke 04 de enige en tevens winnende treffer. Tegen AC Milan en Fenerbahçe gaf Vennegoor in beide wedstrijden een assist waar uit zou worden gescoord. In de volgende ronde werd PSV uitgeschakeld door het Franse Olympique Lyon waar het vorige succesvolle seizoen nog van werd gewonnen.

Het seizoen 2006-2007 speelde PSV thuis tegen NEC de eerste wedstrijd in de competitie. Vennegoor scoorde in deze gewonnen wedstrijd maar daarna werd bekend dat hij een transfer zou  maken naar het Schotse Celtic. In Schotland zou hij ook landskampioen worden en Scottish Cup winnen. Na drie seizoenen Celtic volgde nog één seizoen bij Hull City en één seizoen Rapid Wien. Zijn actieve carrière zou Vennegoor afsluiten bij PSV in het seizoen 2011/2012. Hij zou nog in 17 wedstrijden spelen en hierin tweemaal scoren. In het laatste seizoen won PSV nog de KNVB beker.  Na zijn voetbalcarrière is Vennegoor actief in de scouting bij PSV.

 

Walter Kuijpers 

Laatst bijgewerkt : 6 mei 2020 - 12:35