Home > Nieuws > PSV plaatst zich zakelijk voor de Europa League

PSV plaatst zich zakelijk voor de Europa League

Rosenborg BK andermaal verslagen in Trondheim; nu met 2-0

1 okt 2020 - Door: Peter Vos

De pot met tal van interessante clubs uit Europa lonkt voor PSV. De naam van de Eindhovenaren staat op één van de balletjes bij de loting voor de groepsfase. Dat nieuws is het belangrijkste van de avond in Noorwegen, waar een degelijk PSV zich met een 2-0 overwinning plaatste voor de eerste divisie van Europa.

Over de wedstrijd zelf is weinig te noteren. Wat voorafgaand aan het play-off duel wél opvallend is, is de basisopstelling van recente aankoop Eran Zahavi. De Israëlische aanvaller is twee dagen speelgerechtigd en mag zijn waarde meteen vanaf de aftrap gaan bewijzen. Verder blijft het bankzitten van toptalent Mohammed Ihattaren een schrijnende vertoning. Het middenveld wordt bij de belangrijke wedstrijd in Trondheim gevormd door Pablo Rosario, Mauro Junior en Ryan Thomas; spelers uit drie werelddelen op veertig meter van elkaar.

Zahavi stelt zijn trainer Roger Schmidt niet teleur; zijn eerste inzet na negentien minuten is meteen een gevaarlijke kans voor PSV. De nieuwe nummer 11 van PSV tikt een voorzet van Thomas tegen de paal. Twee minuten later (na vroeg uitvallen van Thomas met een enkelblessure) scoort Zahavi in zijn debuutwedstrijd. Een knappe voorzet van Donyell Malen knikt hij met het hoofd scherp in de hoek bij de tweede paal. Rosenborg, de Noorse nummer twee van de competitie zet ontzettend veel energie in de wedstrijd, maar door gebrek aan aanvallend vermogen strandt veel in de buurt van PSV’s zestienmeter gebied. Behalve een slecht weggewerkte corner vlak voor rust. Yvon Mvogo werkt de rebound half uit zijn doelgebied en Tore Reginiussen komt een teenlengte te kort om de bal in het doel te frommelen.

Na rust verandert er weinig aan het wedstrijdbeeld. PSV is beter zonder overwicht te hebben op de wedstrijd. Rosenborg zet veel druk zonder echt gevaarlijk te worden. Na een uur spelen krijgt Malen een grote kans als hij na een slim passje van Mauro vrij voor de keeper wordt gezet. Hansen ranselt de inzet van de international echter eenvoudig uit zijn doel. De rood-witten krijgen een mentaal tikje als ook een tweede speler geblesseerd het veld moet verlaten. Aanwinst en voorzetmachine Phillip Max moet met een hamstringblessure naar de kant. Vervanger Nick Viergever gaat vooral de verdedigende taken van de Duitser invullen. Een paar minuten later haalt het team van PSV opgelucht adem als Cody Gakpo het op zijn heupen krijgt. De buitenspeler onderschept een aanval van de Noren, zet een actie in, combineert met Zahavi en rondt fraai af met een scherpe krul.

Het Noorse geloof verdwijnt na de 2-0 voor PSV met rap tempo uit de hoofden van de in het wit-zwart spelende elftal. Malen krijgt nog een paar keer de gelegenheid om het doel onder vuur te nemen, maar deze avond staat zijn vizier niet op scherp. Dat is al helemaal het geval voor Rosenborg. Vijf corners in twintig minuten leveren niets op; ook al heeft de ploeg lengte en kopkracht. Aanvalsleider Dino Islamovic is tekenend voor het spel van Rosenborg: de aanvaller leur en sleurt, zeurt, maar krijgt aanvallend niets voor elkaar. Pas in de slotfase krijgen de Noren weer een kans bij de tweede veelbelovende aanval in de 80e minuut, maar eindstation Erlend Dahl Reitan mikt vrij inlopend op de zestien veel te hoog. PSV plaatst zich zonder overtuigend voetbal voor de groepsfase, waar het zich echt kan gaan meten welk niveau het vernieuwde team kan gaan halen in Europa.