Home > Nieuws > Gehavend PSV onderuit in Arnhem: 2-1

Gehavend PSV onderuit in Arnhem: 2-1

Eerste nederlaag ooit in het Gelredome

25 okt 2020 - Door: Stan Kemps

Na de midweekse nederlaag tegen Granada is PSV zondagmiddag tegen Vitesse opnieuw tegen een nederlaag aangelopen: 2-1. De selectie van Roger Schmidt werd geteisterd door corona, waardoor meerdere spelers in Eindhoven moesten achterblijven. Hun vervangers konden de eerste nederlaag voor PSV ooit in het Gelredome niet voorkomen.

PSV reisde zwaar gehavend af naar het Gelredome. Zes spelers werden in aanloop naar de wedstrijd positief getest op Corona. Naast de eerder ontbrekende namen Pablo Rosario, Cody Gakpo en reservekeeper Maxime Delanghe, werden ook Denzel Dumfries, Timo Baumgartl en Joël Piroe gisteren positief getest. Ook Mario Götze was niet aanwezig, hij kampte met lichte fysieke klachten. Donyell Malen werd daarnaast niet fit genoeg bevonden om te starten en begon op de bank, waar nog slechts drie veldspelers zaten. Omdat ook bij Jong PSV enkele besmettingen zijn geconstateerd, werd het niet verstandig gevonden spelers van dat team mee te nemen naar Arnhem. De plaats van rechtsback Dumfries werd overgenomen door Mauro Junior. Op het middenveld keerde Ryan Thomas terug in het elftal. Hetzelfde gold voor Eran Zahavi en Jordan Teze, die na een eerdere besmetting weer terugkeerden in de basis. Malen werd voorin vervangen door Noni Madueke.

Vroege achterstand

De start van PSV was ronduit slecht. Direct vanaf de aftrap nam Vitesse het initiatief in de wedstrijd. Dat leidde al na zeven minuten tot het eerste doelpunt. Verdediger Jacob Rasmussen kopte een corner in de verre hoek: 1-0. Na de vroege achterstand slaagde PSV er niet in de draad op te pakken en gevaar te creëren voor het vijandelijke doel. PSV kon maar niet in de zestien van Vitesse komen. De thuisploeg slaagde daar wel enkele keren in. Zo kreeg Sondre Tronstad na een klein halfuur een enorme kans. Na een mooie combinatie van Vitesse verscheen Tronstad voor Yvon Mvogo, maar zijn schot ging recht op de PSV-goalie af. Reden voor Schmidt om al na een halfuur alle veldspelers op de bank de warming-up in te sturen. Op het veld was er ondertussen veel balbezit voor PSV, maar tot echte kansen leidde dat niet. Enkel een schotje van Ihattaren, die naar binnenkwam en de bal naast krulde, was een van de spaarzame wapenfeiten.

Korte fase voor PSV

In de fase na rust wist PSV voor het eerst voor wat serieuze dreiging te zorgen. Een vrije trap van Philipp Max werd prachtig uit de kruising gedoken door Remko Pasveer. Dit werd een minuut later gevolgd door een enorme kans voor Zahavi, die niet goed af kon ronden. De daaropvolgende corner leverde alsnog de gelijkmaker op voor PSV. Een uitdraaiende voorzet van Max kon door Olivier Boscagli tegen de touwen worden gekopt. Het leidde tot enorme ontlading bij de PSV’ers op het veld, die wat meer grip op de wedstrijd leken te krijgen.

Lang bleef de gelijke stand niet op het scorebord staan. Een paar minuten later wist Vitesse opnieuw op voorsprong te komen. De thuisploeg vond ruimte aan de linkerkant van het veld. De voorzet die volgde kon worden binnengetikt door Loïs Openda. De spits van Vitesse bleek, na een check van de VAR, net niet in buitenspelpositie te staan.

Na een uur was het dan toch tijd voor Donyell Malen. De spits van PSV viel in voor Ryan Thomas. Na de tweede treffer van Vitesse volgde een periode met veel balbezit van de Eindhovenaren, maar tot grote kansen leidde dat wederom niet. Even leek PSV een gouden mogelijkheid te krijgen om alsnog een punt mee te nemen uit Arnhem, toen scheidsrechter Bas Nijhuis de bal op de stip legde. Na tussenkomst van de VAR werd deze beslissing echter teruggedraaid.

Schmidt woest op Nijhuis

Tijdens de persconferentie liet Roger Schmidt blijken het niet eens te zijn met de uiteindelijke beslissing van Nijhuis. De Duitse trainer reageerde fel: “Ik ben heel boos. Het is volgens mij zo dat het een duidelijke fout van de scheidsrechter moet zijn, wil de VAR ingrijpen. Dat was het niet. Dat heb ik ook gezegd tegen de scheidsrechter.” Schmidt vond verder dat PSV meer had verdiend. “De tweede helft kwamen we er beter uit. Het was moeilijk voor ons om ruimte te vinden, maar we hadden wel een punt verdiend denk ik.”

Volgens Eran Zahavi zit PSV met alle corona-besmettingen in een lastige situatie. “Het is moeilijk om telkens om te moeten gaan met de onzekerheid van de testuitslagen. Zelf had ik tijdens mijn besmetting lichte symptomen, maar niks waardoor ik niet kon trainen. Toch moet je binnen blijven. Maar de regels zijn de regels, daar moeten we mee omgaan.”