Home > Nieuws > PSV wint in Doetinchem en bekert door

PSV wint in Doetinchem en bekert door

Weergaloos doelpunt Donyell Malen

16 dec 2020 - Door: Noel Van de Laar

PSV heeft de doelstelling waarvoor ze naar Doetinchem waren afgereisd gehaald. Na een 0-0 ruststand gaf scheidsrechter Martin van der Kerkhof na tien minuten in de tweede helft een strafschop aan PSV, na een overtreding op Denzel Dumfries. Vrije trapspecialist Philipp Max nam plaats achter de bal en faalde niet. Vijf minuten voor tijd verdubbelde Donyell Malen de Eindhovense voorsprong. Hoewel de thuisploeg nog terugkwam tot 2-1, bleef het knijpen van de billen PSV vandaag bespaard. Zodoende bekeren de Eindhovenaren ook na de “winterstop” verder en blijft de ploeg van Roger Schmidt op drie fronten actief.

Door: Noël van de Laar

Voorafgaand aan de wedstrijd waren de uitspraken van Roger Schmidt veelbelovend. Zo zou hij de beker absoluut willen winnen en gaf hij ook meermaals aan groot fan te zijn van bekervoetbal in het algemeen. Ook de opstelling sprak daarin boekdelen. Waar PSV in verleden jaren het bekertoernooi duidelijk niet serieus nam, door vaak met een B-of zelfs C-opstelling aan te treden is dit onder de Duitse hoofdtrainer ondenkbaar. Zo speelden onder meer Mario Götze, Ibrahim Sangaré, Donyell Malen én Denzel Dumfries gewoon in de basis. Wel waren er plekken ingeruimd voor Lars Unnerstall, Timo Baumgartl en Nick Viergever.

In de eerste helft begon PSV rustig aan de wedstrijd. De eerste grote mogelijkheid was dan ook voor de thuisploeg, maar naarmate het eerste bedrijf vorderde, nam de Eindhovense druk wel toe. Zo had Donyell Malen twee keer de kans om de score te openen en waren er verder mogelijkheden voor Timo Baumgartl, Cody Gakpo en Mohammed Ihattaren. Succesvol waren ze echter niet in de afronding waardoor de beginstand ook de rust bereikte.

Na rust bleef Ibrahim Sangaré achter in de kleedkamer en dat zal vooral met zijn al vroeg in de wedstrijd gepakte gele kaart te maken hebben gehad. De Ivoriaan werd vervangen door Pablo Rosario.

Het spel ging eigenlijk op dezelfde voet verder als waarop de eerste helft eindigde. PSV viel met man en macht aan, omsingelde de thuisploeg zoveel op de eigen helft en na tien minuten wierp dat dan eindelijk zijn vruchten af. Denzel Dumfries werd naar de grond gewerkt en verdiende daarmee de strafschop, die verzilverd werd door linksback Philipp Max.

Niet lang daarna raakte de ingevallen Pablo Rosario in een persoonlijk duel geblesseerd en zo kwam er aan zijn wedstrijd al vroeg een eind. De verdedigende middenvelder werd vervangen door Adrian Fein. Voor PSV veranderde er weinig, het bleef aanvallen en op jacht naar de definitieve beslissing. Die leek uiteindelijk vijf minuten voor tijd te vallen. Donyell Malen stormde op richting het Doetinchemse doel, zag dat de keeper er erg ver voorstond en besloot uit te halen. Op weergaloze wijze vloog de bal vanaf ongeveer een meter of vijfendertig in de kruising.

Toch leek dat nog niet de beslissende treffer. De thuisploeg bleef de bal naar voren sturen en was uiteindelijk succesvol via een scrimmage. Milan Hilderink gaf het laatste tikje en zorgde zo voor de aansluitingstreffer. Een echt gevaarlijk slotoffensief bleef echter uit, moegestreden wisten ze geen bedreiging meer te vormen en zo kon PSV tamelijk eenvoudig de overwinning over de streep trekken.

Voor Roger Schmidt en zijn mannen kan het vizier nu weer op de laatste twee wedstrijden van het veelbewogen 2020. Zaterdag wacht de uitwedstrijd in Waalwijk om het jaar vervolgens af te sluiten met een thuiswedstrijd tegen VVV Venlo.