Home > Nieuws > Oude glorie: het seizoen 1997/1998

Oude glorie: het seizoen 1997/1998

3 mrt 2021 - Door: MD

Trainer Dick Advocaat zou in zijn laatste seizoen van zijn eerste periode bij PSV een grote wisseling van spelers hebben in zijn selectie. Bij aanvang het seizoen waren Daniel Voigt, Björn van der Doelen, Dennis Rommedahl, Anders Nielsen en René Eijkelkamp vertrokken. Later in het seizoen zouden Vampeta, Zeljko Petrovic, Piotr Matys, Niclas Jensen en Georg Koch naar een andere club verkassen. De Duitse keeper Koch was bij aanvang van het seizoen gekomen, maar verloor de strijd met Ronald Waterreus en zou overstappen naar het Duitse Arminia Bielefeld.

Nieuwelingen in de selectie waren André Ooijer, Andrius Skerla, Dmitri Khochlov, Peter Möller, Arnold Bruggink, Igor Demo, Tomasz Iwan en Georg Koch. De selectie bestond verder uit de spelers Ronald Waterreus, Jan Willem van Ede, Wilbert Need, Ernest Faber, Arthur Numan, Rob Peijnenburg, Jaap Stam, Sergey Temryukov, Stan Valckx, Chris van der Weerden, Rob Wielaert, Phillip Cocu, Wim Jonk, Ovidiu Stinga, Fachry Tuasamu, Marciano Vink, Boudewijn Zenden, Francisco Claudio Oliveira Pereira alias Claudio, Gilles De Bilde, Marc Degryse en Luc Nilis.

Eerste prijs van het jaar

PSV opent het seizoen 1997-1998 met een wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal als landskampioen tegen bekerwinnaar Roda JC. PSV verovert dan de Johan Cruijff Schaal door een 3-1 overwinning.

In de Amsterdam Arena komt PSV voor de rust op 1-0. Na rust is het Roda JC dat vlak voor tijd de gelijkmaker scoort. De wedstrijd wordt in de blessuretijd beslist door PSV wanneer er nog tweemaal wordt gescoord. Voor PSV maakten Georg Koch, Arnold Bruggink en Igor Demo in deze wedstrijd hun officiële debuut voor PSV.

PSV – Roda JC 3-1

• 22e minuut Phillip Cocu 1-0
  • 84e minuut Peter van Houdt 1-1
  • 91e minuut Phillip Cocu 2-1
  • 93e minuut Gilles De Bilde 3-1

Tweede plek als hoogst haalbare

In de Eredivisie zou PSV dit seizoen tweede worden met 21 overwinningen, 9 gelijke spelen en 4 verliespartijen (doelsaldo 95 voor en 44 tegen). De tweede plaats was het hoogst haalbare voor PSV dit seizoen want Ajax werd met grote overmacht landskampioen. De meest opmerkelijke uitslagen in de Eredivisie voor PSV waren dit seizoen:

Topscorers voor PSV in de Eredivisie dit seizoen waren Gilles De Bilde, Luc Nilis en Boudewijn Zenden met alle drie 13 doelpunten.

Tweede in de Champions League

Tijdens loting voor de Champions League werd PSV in de sterke Groep C gekoppeld aan Dynamo Kiev, Newcastle United en FC Barcelona. PSV opende tegen Dynamo Kiev, thuis in Eindhoven en verloor met 1-3.

• 33e minuut 0-1 Yuriy Maksymov
  • 40e minuut Wim Jonk 1-1
  • 47e minuut Serhiy Rebrov 1-2
  • 90e minuut Andriy Shevchenko 1-3

De tweede wedstrijd is uit bij het dan FC Barcelona van coach Louis van Gaal, uitslag 2-2. Hiermee verzekerde PSV zich van het eerste punt in de poule. Smetje op de wedstrijd is de rode kaart van Chris van der Weerden in de 35e minuut waardoor PSV een uur lang met 10 man speelt.

• 61e minuut Luis Enrique 1-0
  • 70e minuut Phillip Cocu 1-1
  • 74e minuut Luis Enrique 2-1
  • 86e minuut Peter Möller 2-2

De derde en vierde wedstrijd is dan het tweeluik met het Engelse Newcastle United. In Eindhoven wint PSV met 1-0 door een doelpunt van Wim Jonk.

• 37e minuut Wim Jonk 1-0

De return in Newcastle is er wederom een Eindhovense overwinning. Dit keer wint PSV met 0-2 op St James Park. Het koppel Luc Nilis/Gilles de Bilde was die wedstrijd weer goed op dreef. Onder toeziend oog van vele PSV-supporters die naar Engeland gereisd waren beslisten de Belgen de wedstrijd in Eindhovens voordeel.

• 33e minuut Luc Nilis 0-1
  • 90e minuut Gilles De Bilde 0-2

De vijfde wedstrijd is uit bij het dan sterke Dynamo Kiev, waar PSV een 1-1 gelijkspel als resultaat behaald. Na de nederlaag in Eindhoven tegen Dynamo was dit natuurlijk een prima uitslag.

• 17e minuut Serhiy Rebrov 1-0
  • 68e minuut Gilles De Bilde 1-1

De zesde wedstrijd is een thuiswedstrijd tegen het grote FC Barcelona, waar onder andere internationale topspelers als Luis Figo en Rivaldo onder contract stonden. Na een enerverende wedstrijd in een uitverkocht Philips Stadion blijft PSV steken op 2-2. PSV eindigt de wedstrijd met 10 man door een rode kaart van Ronald Waterreus in de 90e minuut.

• 31e minuut Abelardo Fernández Artuña 0-1
  • 54e minuut Wim Jonk 1-1
  • 56e minuut Gilles De Bilde 2-1
  • 67e minuut Giovanni Silva de Oliveira 2-2

PSV wordt in groep C tweede achter groepswinnaar Dynamo Kiev, maar dit seizoen zijn er zes groepen en de groepswinnaars en de twee beste nummers twee gaan een ronde verder. Ondanks de knappe prestaties van PSV in deze groep is er een teleurstellende uitschakeling, want Juventus FC uit Groep B en Bayer Leverkusen uit Groep F zijn beide de beste nummers twee en gaan een ronde verder. De finale van de Champions League is dit seizoen in de Amsterdam Arena tussen Real Madrid en Juventus FC. De Spaanse grootmacht wint met 1-0 door een doelpunt van Predrag Mijatović in de 67e minuut.

Finale in de Kuip

Het tweede elftal van PSV doet dit seizoen óók mee in de strijd om de KNVB-beker. In een halve competitie is PSV 2 in groep 5 gekoppeld aan BVV/Verachtert, Fortuna Sittard (dan uitkomende in de Eredivisie) en VVV (dan uitkomende in de Eerste Divisie). Thuis tegen BVV uit 's Hertogenbosch wint PSV 2 met 3-1. De tweede wedstrijd is Fortuna Sittard-PSV 2 en gaat PSV 2 onderuit met 8-0.De derde wedstrijd wint PSV 2 tegen VVV Venlo met 3-1. PSV 2 vindt in de tweede ronde de knock-outfase van het toernooi zijn meerdere in Telstar en verliest thuis met 3-4.

De tweede ronde stroomt ook het eerste elftal van PSV in het toernooi. Het eerste elftal van PSV opent thuis tegen FC Emmen en wint met 4-0.

• 25e minuut Luc Nilis 1-0
  • 39e minuut Phillip Cocu 2-0
  • 62e minuut Luc Nilis 3-0
  • 87e minuut Luc Nilis 4-0

In de achtste finale is er een uitwedstrijd tegen FC Den Bosch. PSV wint de wedstrijd met 1-2 in de verlenging door een doelpunt van Claudio waardoor de opluchting onder de PSV-supporters erg groot is.

• 16e minuut Peter Möller 0-1
  • 72e minuut 1-1 Theo Lucius (later speler van PSV)
  • 101 minuut Claudio de Oliveira Pereira 1-2

Het affiche in de kwartfinale is dan de topper PSV- Feyenoord. In het Philips Stadion wint PSV afgetekend met maar liefst met 4-0. Met deze overwinning bereikt PSV overtuigd de halve finale.

• 9e minuut Peter Möller 1-0
  • 22e minuut Andre Ooijer 2-0
  • 41e minuut Peter Möller 3-0
  • 50e minuut Dmitri Khochlov 4-0

De halve finale krijgt PSV FC Twente op bezoek en wint ternauwernood met 2-1 dankzij een benutte strafschop van Philip Cocu kort voor tijd. De PSV-supporters kunnen zich opmaken voor een bezoek aan de Kuip voor de finale van de KNVB-beker.

• 51e minuut Jaap Stam 0-1 eigen doelpunt
  • 74e minuut Phillip Cocu 1-1
  • 85e minuut Phillip Cocu 2-1 penalty

De finale is een affiche tussen de twee beste clubs van dat seizoen, namelijk PSV en Ajax. Eén keer eerder stonden beide grootmachten tegenover elkaar in de eindstrijd van de KNVB-beker (in 1970 won Ajax met 2-0). De editie van het seizoen 1997-1998 verliest PSV geflatteerd de finale met 5-0. PSV zoekt in de eerste helft de aanval en krijgt diverse mogelijkheden, maar het is daarentegen Ajax dat voor de rust tweemaal scoort. Na rust zet PSV alles op alles om de aansluitingstreffer te maken, toch is het wederom Ajax dat scoort. In de 60e minuut valt de 3-0 dit is dan meteen de genadeslag voor PSV. Hierna krijgt PSV zelfs nog twee tegengoals te verwerken en verliest zo ontgoocheld met 5-0.  Ajax wint hiermee de dubbel en PSV druipt af met het schaamrood op de kaken. Het was de grootste nederlaag voor PSV sinds 1979 toen het Franse Saint-Étienne met 6-0 won in de tweede ronde van de UEFA Cup en PSV toen vernederend uitschakelde.

• 24e minuut Tijani Babangida 1-0
  • 38e minuut Jari Litmanen 2-0
  • 60e minuut Jari Litmanen 3-0
  • 77e minuut Shota Arveladze 4-0
  • 82e minuut Jari Litmanen 5-0

Vertrek Dick Advocaat

Het seizoen voor PSV kon samengevat worden als een seizoen met wisselend succes. Er was winst van de Johan Cruijff Schaal, een goede Champions League campagne waar plaatsing voor de volgende ronde nét gemist werd, en een tweede plaats in de Eredivisie wat dat seizoen het hoogst haalbare was voor PSV. Tot slot speelde PSV een goed KNVB-beker toernooi, wat door een totale off day in de finale uitliep op een fiasco. Trainer Dick Advocaat zou uiteindelijk na dit seizoen vertrekken in zijn eerste periode bij PSV. Het Schotse Glasgow Rangers was de volgende club voor Advocaat in zijn loopbaan als trainer. Arthur Numan volgt zijn oude trainer door ook naar Glasgow Rangers te vertrekken. PSV ontving een bedrag van 17 miljoen gulden voor Numan die zo een verlengde samenwerking kreeg met trainer Advocaat in Schotland. Als vervanger voor Advocaat haalde PSV als trainer Bobby Robson, die voor de tweede maal bij PSV werd aangesteld. Echter was het de tweede keer maar voor één seizoen. Dit alles omdat beoogd toekomstig trainer voor PSV Eric Gerets nog één seizoen aan Club Brugge was verbonden.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.