Home > Nieuws > Aanvallend zwak PSV bewijst zichzelf slechte dienst en ziet AZ naast zich op de ranglijst

Veel gemiste kansen kostten PSV wéér de kop

21 mrt 2021 - Door: Noel Van de Laar

PSV heeft ook haar zestiende achtereenvolgende Eredivisietopper niet weten te winnen. Ondanks de grote overmacht en vele kansen voor de Eindhovenaren, zegevierden de Alkmaarders voor de tweede keer dit seizoen. De thuisploeg kreeg gedurende de wedstrijd twee échte kansen en wisten deze beiden ook te verzilveren. AZ komt daardoor in punten gelijk met PSV, al hebben de Alkmaarders wel een iets minder doelsaldo.

Door: Noël van de Laar    Foto's: John Claessens

De wedstrijd begon rampzalig voor PSV. Bij de eerste de beste tegenaanval lag de bal al in het net. Na een snelle uitbraak gaf Owen Wijndal de bal mee aan de diepgaande Jesper Karlsson. Die Zweed kapte vervolgens richting de zestien om de bal door de benen van Pablo Rosario in de goal te schieten.

Vervolgens leek het wedstrijdbeeld heel veel op het scenario zoals het in Rotterdam tijdens Feyenoord-PSV verliep. Een oppermachtig PSV zette AZ vrijwel het gehele restant van de eerste helft vast op de eigen helft. De ploeg van Roger Schmidt creeerde daarbij ook kansen, maar telkens was de Alkmaarse defensie of keeper Bizot een te grote sta-in-de-weg. Op het moment dat de bal eindelijk goed viel en binnengekopt door een AZ-verdediger, zag scheidsrechter Higler, evenals de VAR, een hinderlijk buitenspel staande Denzel Dumfries. De aanvoerder raakte de bal niet, toch vond de arbiter het voldoende om de goal af te keuren. Zodoende bleef de vroege voorsprong voor AZ behouden tot de rust.

Na rust was het vooral zaak voor PSV om door te pakken om toch terug te komen in de wedstrijd. Cody Gakpo, die nog herstellende is van een enkelblessure, bleef in de kleedkamer achter en werd vervangen voor Yorbe Vertessen. Aanvankelijk leek PSV stoïcijns door te gaan, maar na een kleine tien minuten in de tweede helft leek het spel te stagneren. PSV kwam er steeds minder uit en werd ook steeds minder gevaarlijk. Nadat de wedstrijd het laatste kwart inging, was het een zeldzame uitbraak van AZ die na een assist van doelpuntenmaker Karlsson voor de voeten van Teun Koopmeiners. Net zoals in de onderlinge wedstrijd in Eindhoven bedacht de Alkmaarse aanvoerder zich geen moment, haalde de trekker over en faalde niet. De 2-0 was een feit en het restant van de wedstrijd gebeurde er vervolgens nog weinig. Madueke mocht er nog direct na de 2-0 inkomen voor Rosario, Mohammed Ihattaren deed de laatste vijf minuten nog mee als vervanger voor Eran Zahavi, maar ook de twee invallers wisten het verschil niet meer te maken.

Op doelsaldo staat PSV nog tweede, een plaats op de ranglijst die voorronde Champions League oplevert. Door de nederlaag van vandaag komt AZ langszij op gelijke hoogte. Nog zeven wedstrijden voor PSV om toch die tweede plaats nog veilig te stellen dit seizoen, al zullen de fans evenals de selectie inmiddels snakken naar het einde van dit teleurstellend verlopen seizoen.
Volgend weekend wacht er een interlandweek waarna de Eredivisie voor PSV op 4 april weer hervat zal gaan worden met een thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo.