Home > Nieuws > Oude glorie: seizoen 2000/2001

Oude glorie: seizoen 2000/2001

7 jul 2021 - Door: MD

Bij aanvang van het seizoen 2000-2001 waren er voor trainer Eric Gerets flink wat mutaties in de selectie. Vertrokken bij PSV waren Tomek Iwan, Mike Franks, Luc Nilis, Johan Pater, Andrius Skerla en Daniel Voigt. Als aanwinsten kwamen Guido Budziak, John de Jong, Georgi Gakhokidze, Kevin Hofland, Mateja Kezman, Theo Lucius en Adil Ramzi. De selectie bestond verder uit de namen, Gino Coutinho, Ivica Kralj, Patrick Lodewijks, Ronald Waterreus, Eric Addo, Wilfred Bouma, Kasper Bøgelund, Cleberson, Jürgen Colin, Jürgen Dirkx, Ernest Faber, Jan Heintze, Yuri Nikiforov, Andre Ooijer, Chris van der Weerden, Björn Becker, Arnold Bruggink, Marquinho, Ovidiu Stinga, Mark van Bommel, Björn van der Doelen, Johann Vogel, Claudio, Joonas Kolkka, Dennis Rommedahl en Ruud van Nistelrooij. De meest opvallende vertrekkende naam bij PSV was natuurlijk de absolute uitblinker Luc Nilis, die vertrokken was naar het Engelse Aston Villa.

Johan Cruijff Schaal

Als landskampioen van het seizoen 1999-2000 mocht PSV in Amsterdam aantreden tegen de KNVB Beker winnaar Roda JC, voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Voor rust scoorde Adil Ramzi en Ernest Faber en zo zou PSV zijn eerste prijs binnenhalen van het seizoen 2000-2001 met een 2-0 overwinning op Roda JC.

Eredivisie Landskampioen

In de Eredivisie zou PSV voor het tweede jaar op rij landskampioen worden. Er werden in totaal 83 punten behaald door 25 overwinningen, 8 gelijke spelen en maar 1 nederlaag (doelsaldo 73 voor en 23 tegen). In de eredivisie was voor PSV de eerste wedstrijd in Doetinchem. Uit bij de Graafschap werd deze wedstrijd met 2-0 verloren. Daarna werd PSV de absolute verdiende landskampioen, met overmacht een straatlengte voorsprong op de achtervolgers. Feyenoord eindigde als 2e met slechts 66 punten en Ajax als 3e met maar 61 punten. Mateja Kezman zou voor PSV topscorer van de eredivisie worden met 24 goals. PSV werd dit seizoen voor de 16e keer in de clubgeschiedenis landskampioen.

PSV 2 KNVB Beker toernooi

Het KNVB Beker toernooi starte voor PSV in de achtste finale, in verband met deelname aan Europees voetbal. Wel zou PSV 2 bij aanvang van dit toernooi meedoen, zij begonnen in een groepfase. In groep 5 was PSV 2 ingedeeld bij SHO, RBC Roosendaal en Kloetinge. SHO-PSV 2 werd 1-3 door doelpunten van Robert Fuchs, Johan Pater en Ovidiu Stinga. PSV 2-RBC Roosendaal werd 1-0 door een doelpunt van Johan Pater.  De 3e wedstrijd was Kloetinge-PSV 2 uitslag 2-7. Kenneth Cecilia scoorde 3x, Leon Hese, Edson Rolando, Georgi Gakhokidze en Jürgen Colin scoorde allen 1x.  De twede ronde was er voor PSV 2 een uitwedstrijd bij Dordrecht '90. Deze wedstrijd werd door de Eindhovenaren met 1-4 gewonnen. Kasper Bøgelund, Tomek Iwan, Georgi Gakhokidze en Ovidiu Stinga zouden scoren.

De 3e ronde kreeg PSV 2 Excelsior op bezoek, door een doelpunt van Geert den Ouden in de 2e helft verloor PSV 2 met 0-1 en was uitgeschakeld in het KNVB Beker toernooi.

Verloren KNVB Beker finale

PSV 1 begon in de achtste finale met een thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch. Het werd een 4-1 overwinning voor PSV door 3 doelpunten van Mateja Kezman en 1 doelpunt van Arnold Bruggink. De kwartfinale werd een uitwedstrijd in Kerkrade tegen Roda JC. Via doelpunten van Dennis Rommedahl en Arnold Bruggink in de 2e helft won PSV met 0-2 en was de halve finale bereikt.

Dit was wederom een uitwedstrijd voor PSV, ditmaal bij SC Heerenveen. PSV had het moeilijk tegen SC Heerenveen, maar waar de Friese club de kansen miste had PSV de beschikking over Ruud van Nistelrooij die twee doelpunten maakte. Verder scoorde Adil Ramzi nog voor PSV en met 1-3 was de finale bereikt. In de finale zou PSV het opnemen tegen FC Twente, dat in de halve finale pas na strafschoppen had gewonnen van Vitesse. De finale werd gespeeld op Hemelvaartsdag 24 mei 2001 in Rotterdam. Het zou voor PSV een traumatische finale worden. In de reguliere speeltijd en de verlenging werd niet gescoord. Zo moesten uiteindelijk strafschoppen de beslissing brengen. PSV kwam hierin op een 3-1 voorsprong door benutte penalties van Kevin Hofland, Ruud van Nistelrooij en Mark van Bommel. Scott Booth scoorde zijn penalty, daar waar voor FC  Twente Jan Vennegoor of Hesselink en Jeroen Heubach miste. Daarna ging het fout voor PSV, want achtereenvolgens miste John de Jong, Ronald Waterreus en Joonas Kolkka. De Twentse doelverdediger Sander Boschker eiste de hoofdrol op. De laatste penalty’s van FC Twente werden door André Karnebeek, Sjaak Polak en Dennis Hulshoff allen benut en zo won FC Twente uiteindelijk de strafschoppen serie met 3-4 en daarmee de KNVB Beker.

Champions League toernooi

In het Champions League toernooi kwam PSV in groep terecht met RSC Anderlecht, Manchester United en Dynamo Kiev. PSV opende het toernooi met een thuiswedstrijd tegen Dynamo Kiev. Na een 0-1 vroege achterstand in de 6e minuut was het Theo Lucius die in de 39e minuut de gelijkmaker scoorde. In de tweede helft scoorde Arnold Bruggink in de 53e minuut de winnende voor PSV 2-1.

De tweede wedstrijd was in België uit bij RSC Anderlecht, teleurstellend verloor PSV met 1-0 door een doelpunt in de 80e minuut van Didier Dheedene. Hier na volgde een tweeluik tegen Manchester United. Thuis in Eindhoven kwam PSV achter door Paul Scholes in de derde minuut. Dankzij treffers van Wilfred Bouma en Mark van Bommel was de ruststand 2-1. Uiteindelijk zou PSV met 3-1 winnen door in de 64e minuut nog een goal van Mateja Kezman. De terugwedstrijd mocht PSV lang hopen op een goed resultaat, na een vroege goal in de 8e minuut van Teddy Sheringham in de eerste helft was het Mark van Bommel die in de 76e minuut de gelijkmaker scoorde. Uiteindelijk was er dan toch nog het verlies voor PSV door twee laten doelpunten voor Manchester United van Paul Scholes en Dwight Yorke in de 82e en 87e minuut. De vijfde wedstrijd was uit bij Dynamo Kiev. Door een goal van André Ooijer in de 45e minuut wist PSV knap te winnen in de Oekraïne. De laatste wedstrijd in de poulefase was de thuiswedstrijd tegen RSC Anderlecht, bij winst zou PSV zich plaatsen voor de volgende ronde. Deze wedstrijd kende uiteindelijk een zeer teleurstellend scoreverloop voor PSV. Via Bertrand Crasson 9e minuut en Jan Koller 37e minuut kwam Anderlecht in Eindhoven met 0-2 voor. Toch kwam PSV op gelijke hoogte via 2 doelpunten in de 45e en 47e minuut van Adil Ramzi. In de absolute slotfase in de 90e minuut scoorde Souleymane Youla de winnende 2-3 voor Anderlecht, die zo groepswinnaar werden. PSV werd derde in zijn poule waar er absoluut meer had ingezeten.

UEFA Cup toernooi

Na de onfortuinlijke wedstrijd tegen Anderlecht overwint PSV wel in het UEFA Cup toernooi. In de derde ronde van de UEFA Cup stroomde PSV in en begon met een thuiswedstrijd tegen het Griekse PAOK Saloniki. Via Arnold Bruggink in de 5e minuut en Mateja Kežman in de 15e en 45e minuut won PSV eenvoudig met 3-0. De return in Griekenland werd door een doelpunt in de 43e minuut van Arnold Bruggink met 0-1 door PSV gewonnen. De achtse finale van het UEFA Cup toernooi kreeg PSV te maken met het Italiaanse Parma AC. In Eindhoven was er een magere 2-1 overwinning voor PSV, na de 1-0 in de 24e minuut door André Ooijer in de 1e helft viel in de 66e minuut de gelijkmaker door Patrick M'Boma voor Parma AC. Het was uiteindelijk Dennis Rommedahl die in de 73e minuut de winnende maakte voor PSV.  De return tegen Parma AC begon voortvarend voor PSV; na 45 minuten was het 0-2 door doelpunten van Dennis Rommedahl 32e minuut en Mateja Kezman 44e minuut. Uiteindelijk verloor PSV met 3-2, doelpunten van 2x Savo Milošević 64e minuut penalty en 69e minuut en Johnnier Montaño 90e minuut, maar het offensief van Parma AC kwam te laat en PSV was door naar de kwartfinale.

Niet speelgerechtigd

Ruud van Nistelrooij en Eric Addo zouden in de kwartfinale de duels met 1.FC Kaiserslautern moeten missen. Beide spelers zouden niet speelgerechtigd zijn in het UEFA Cup toernooi. Het tweetal was teruggekeerd van blessureleed, maar omdat PSV beide te laat had ingeschreven en zo de deadline had overschreden waren ze niet speelgerechtigd. De UEFA kende geen clementie voor PSV inzake van Nistelrooij en Addo.

Tweeluik tegen 1.FC Kaiserslautern

Op 8 maart 2001 zou PSV eerst uit spelen tegen 1.FC Kaiserslautern in het Fritz-Walter-Stadion. Door een goal van Harry Koch in de 31e minuut zou PSV met een 1-0 nederlaag terug keren naar Eindhoven. De 2e wedstrijd in Eindhoven liep helemaal uit de hand. Een deel van de PSV-aanhang uitte zijn frustraties, toen aanvoerder Mark van Bommel door de Spaanse arbiter Lopez-Nieto na zijn 2e gele kaart in de 73e minuut van het veld werd gestuurd. 1.FC Kaiserslautern leidde op dat moment met 0-1 door een benutte strafschop in de 71e minuut van Mario Basler, nadat eerder Arnold Bruggink een strafschop voor PSV had gemist. Doelman Ronald Waterreus wist de eerste boze supporter die over het hek was geklommen nog tegen te houden. Vervolgens braken supporters door een kordon van stewards van PSV en renden ze door het geopende hek het veld op. Terwijl de Spaanse arbiter en de spelers van 1.FC Kaiserslautern onmiddellijk naar de catacomben vluchten, hielden PSV-trainer Eric Gerets en keeper Ronald Waterreus de meute in bedwang. Eric Gerets verklaarde dat voor zijn optreden moed nodig was. Hij kende de supporters en wist dat ze hem niks zouden aandoen. Hij vreesde dat de wedstrijd zou worden gestaakt als al die supporters het veld zouden opkomen, daarom greep hij in. Doelman Ronald Waterreus zei, "diep van binnen" begrip te hebben voor de frustraties van de supporters. Al keurde hij hun gedrag af. De supporters hadden het gevoel dat PSV door de UEFA bedrogen was, omdat Ruud van Nistelrooij en Eric Addo niet mochten meedoen tegen 1.FC Kaiserslautern.

Andreas Brehme

Vervolgens zagen ze een arbiter met een UEFA-badge op zijn shirt een strafschop geven aan de Duitse ploeg die volgens Ronald Waterreus zeer onterecht was. Daardoor sloegen de stoppen door bij PSV supporters. Na een onderbreking van een kwartier werd de wedstrijd hervat. Uiteindelijk zou PSV uitgeschakeld worden. 1.FC Kaiserslautern-trainer Andreas Brehme riep de UEFA op clementie te tonen voor PSV. Hij zei, 'ik heb groot respect voor de wijze, waarop zijn PSV-collega Eric Gerets de supporters tot orde heeft geroepen.'Hij was samen met Eric Gerets naar de arbiter gegaan met het verzoek de wedstrijd te hervatten. Andreas Brehme zei ook dat de PSV supporters geprovoceerd werden door aanvoerder Mario Basler, die zijn doelpunt te uitbundig had gevierd. Andreas Brehme had zijn aanvoerder aangesproken en gezegd dat zulk gedrag niet op een voetbalveld thuishoort. PSV is slachtoffer geworden van enkele supporters die zich niet meer konden beheersen. Andreas Brehme zei dat hij hoopte op een milde straf voor PSV van de UEFA, want deze rellen had PSV niet verdiend.

Milde straf

Uiteindelijk had de strafcommissie van de UEFA zich opmerkelijk mild getoond voor PSV. Het volgende seizoen moest PSV één Europese wedstrijd op 100 kilometer buiten Eindhoven spelen. PSV kreeg zelfs geen geldboete opgelegd voor de gebeurtenissen tijdens de wedstrijd PSV-1.FC Kaiserslautern. De UEFA liet weten dat er "dankzij kordaat optreden van trainer Eric Gerets en enkele spelers feitelijk niets was gebeurd." De PSV directie was opgelucht en ging geen beroep aantekenen. PSV-voorziter Harry van Raaij was ingenomen met de straf en prees de rol van trainer Eric Gerets. "De actie van Eric kwam uit zijn hart en uit zijn verantwoordelijkheid". Voor de UEFA telde zwaar mee dat maar een paar supporters op het veld waren gekomen en dat er geen spelers, trainers en arbiter en grensrechters gewond waren geraakt. De situatie was niet verder geëscaleerd en dat was in het voordeel van PSV door direct goed in te grijpen. Met het landskampioenschap en de Johan Cruijff Schaal waren er uiteindelijk twee prijzen voor PSV in het toch zeer rumoerige seizoen 2000-2001.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek '' Wat eens d'oude glorie zijn te vinden via https://www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.