Home > Nieuws > Oude glorie: de treble

Oude glorie: de treble

28 jul 2021 - Door: MD

Na 2 seizoenen bij PSV en daarin 2 landstitels en 46 Eredivisie doelpunten is er het vertrek van sterspeler Ruud Gullit van PSV voor 17 miljoen gulden naar het Italiaanse AC Milan. Zo ging PSV toen verder bouwen om weer een succesvol elftal te krijgen. Mede doordat ook Jurrie Koolhof, Michel Valke, Randy Samuel, Alfons Arts en René van der Gijp waren vertrokken. Aan het begin van het seizoen 1987-1988 kwamen naar PSV als versterkingen Anton Janssen van Fortuna Sittard, Hans Gillhaus van FC Den Bosch, Wim Kieft van het Italiaanse Torino FC, Sören Lerby van AS Monaco en Henk Vos van RBC Roosendaal. Verder werd Berry van Aerle teruggehaald van een verhuur periode aan het Belgische Royal Antwerp FC. Lange tijd was PSV via manager Kees Ploegsma bezig geweest om de Duitser Uwe Rahn te contracteren, maar die transfer kwam niet rond. Het was aan trainer Guus Hiddink om met de vernieuwde selectie weer een sterk elftal te formeren. In de Europese campagne kwam PSV uit in het Europacup 1 toernooi en werd in de 1e ronde gekoppeld aan het Turkse Galatasaray SK.

Galatasaray SK

In de eerste wedstrijd in Eindhoven werd pas in de 2e helft gescoord via Hans Gillhaus, die de 1-0 maakte. Daarna gevolgd door de 2-0 van Ronald Koeman. De ingevallen Adick Koot, die er voor Willy van de Kerkhof in kwam, maakte vlak voor tijd de 3-0 zodat PSV een goede thuisscore had voor de uitwedstrijd in Turkije. In de return was het na 45 minuten in de eerste helft al 2-0 voor Galatasaray en ternauwernood trok PSV deze stand over de streep in de 2e helft en was zo door naar de volgende ronde. De 3-0 de goal van Adick Koot in Eindhoven bleek cruciaal te zijn geweest over 2 wedstrijden.

PSV-Galatasaray SK 3-0

1-0 Hans Gillhaus (56e minuut)

2-0 Ronald Koeman (75e minuut)

3-0 Adick Koot (89e minuut)

Galatasaray SK-PSV 2-0

1-0 Tanju Çolak (5e minuut)

2-0 Ivan Nielsen (42e minuut/eigen goal)

Rapid Wien

Het Oostenrijkse Rapid Wien was in de achtste finale de volgende tegenstander en PSV begon met een uitwedstrijd. Via van Berry Aerle Kwam PSV al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Wanneer Rapid Wien na rust de gelijkmaker scoort is het Hans Gillhaus die in het laatste kwartier de 1-2 maakt. Met deze goal wint PSV op Oostenrijkse bodem en zet zo een prima uitslag neer voor de thuiswedstrijd. In Eindhoven wint PSV met 2-0 van Rapid Wien door een doelpunt voor de rust van Sören Lerby en na de hervatting een doelpunt van Hans Gillhaus. PSV kon na de winterstop zo verder in het toernooi naar de kwartfinale.

Rapid Wien-PSV

0-1 Berry van Aerle (7e minuut)

1-1 Zlatko Kranjčar (47e minuut/penalty)

1-2 Hans Gillhaus (77e minuut)

PSV-Rapid Wien 2-0

1-0 Sören Lerby (15e minuut)

2-0 Hans Gillhaus (84e minuut)

FC Girondins de Bordeaux

In de kwartfinale treft PSV dan het Franse FC Girondins de Bordeaux. Na een achterstand van 1-0 was Wim Kieft die net voor rust de gelijkmaker scoorde en hier mee de eindstand bepaalde. Dit bleek later een gouden doelpunt want omdat het in Eindhoven 0-0 bleef, ging PSV door op basis van het gescoorde uitdoelpunt. In de heenwedstrijd is het sterspeler Jean Tigana die in de 74e minuut geblesseerd het veld moest verlaten na een charge van Hans Gillhaus. Deze overtreding zou later nog een staartje krijgen.

FC Girondins de Bordeaux-PSV 1-1

1-0 José Touré (21e minuut)

1-1 Wim Kieft (40e minuut)

PSV-FC Girondins de Bordeaux 0-0

Real Madrid

De halve finale is er dan een thriller want PSV ontmoet het Spaanse Real Madrid, de club van dan de Nederlandse trainer Leo Beenhakker. Real Madrid is zwaar favoriet en heeft dit seizoen in het Europacup 1 toernooi al het Italiaanse SSC Napoli, het Portugese FC Porto en het Duitse Bayern München uitgeschakeld. Vooraf zei Beenhakker als Real Madrid 10x tegen PSV zou voetballen dan zouden de Spanjaarden 8x winnen. Deze uitspraak werd cruciaal voor de tweekamp tussen beide clubs. Wederom begon PSV deze ontmoeting met een uitwedstrijd en na een vroege achterstand door een penalty van de Mexicaanse vedette Hugo Sanchez weet PSV op wonderbaarlijke wijze op 1-1 te komen. Het is Edward Linskens die uit een diep gespeelde steekbal van Frank Arnesen de 1-1 maakt. Met een mislukt schot met de hak verschalkt hij Francisco Buyo, de keeper van Real Madrid. Wederom speelt PSV gelijk en heeft het een belangrijk uit doelpunt gemaakt.

De thuiswedstrijd van PSV tegen Real Madrid gaat vooraf aan een incident met Ronald Koeman. In het maandblad Sport International geeft Koeman een interview. Hij prijst Hans Gillhaus dat die in de Europacup 1 wedstrijd tegen het Franse FC Girondins de Bordeaux Jean Tigana bewust uit het veld heeft geschopt. Ronald Koeman benoemde de overtreding een 'doodschop van wereldklasse.' Deze uitspraak in het sportblad komt Koeman duur te staan want de Europese voetbalunie de UEFA schorst Koeman voor de thuiswedstrijd tegen Real Madrid in Eindhoven. Met Willy van de Kerkhof in de basis als vervanger van Koeman moet PSV het thuis opnemen tegen de Spanjaarden. PSV weet de topspitsen van Real Hugo Sanchez en Emilio Butragueno van scoren af te houden. Via een spannende 0-0 wedstrijd en met een formidabele redding van Hans van Breukelen op een inzet van Hugo Sánchez bereikt PSV de eindstrijd. PSV is finalist en gaat naar Stuttgart waar het Portugese SL Benfica ontmoet.

Real Madrid-PSV 1-1

1-0 Hugo Sánchez (5e minuut/penalty)

1-1 Edward Linskens (19e minuut)

PSV-Real Madrid 0-0

SL Benfica

Wanneer PSV in de finale moet aantreden tegen SL Benfica is dat zonder de Deen Frank Arnesen die er vanwege een blessure niet bij kon zijn. In een vrij saaie wedstrijd met enkele kansen voor PSV van o.a. Gerald Vanenburg in de 2e helft eindigt de wedstrijd in 0-0 en moeten strafschoppen de beslissing brengen. Dit zou een spannend slot brengen. Beide ploegen scoorde de eerste vijf strafschoppen. Voor PSV nemen achtereenvolgens Ronald Koeman, Wim Kieft, Ivan Nielsen, Gerald Vanenburg en Sören Lerby. Wanneer Sören Lerby zijn penalty benut heeft foetert hij richting doelman Hans van Breukelen dat hij er onderhand eens een penalty uit moest houden. Na de serie van vijf voor beide was de stand nog steeds gelijk en scoorde Anton Janssen de zesde penalty voor PSV. Keeper Hans van Breukelen was al een paar keer dicht bij een redding geweest. Uiteindelijk toen António Veloso van SL Benfica aanlegde voor de gelijkmakende beurt wist uiteindelijk van Breukelen de bal tegen te houden en PSV was winnaar met 6-5 via penalty’s. Het is doelman Hans van Breukelen die door zijn knieën zakt en een kruisje slaat. Vervolgens duikt de gehele selectie boven op de keeper. Hans van Breukelen was de matchwinnaar.  Aanvoerder Erik Gerets kreeg de Cup met de grote oren de Europa Cup 1 uitgereikt. PSV stond internationaal nu op de kaart na eerder in 1978 de UEFA Cup winst was er dan nu óók de Europa Cup 1. Na Feyenoord en Ajax was er ook in Nederland voor PSV de Europa Cup 1 in de prijzenkast.

PSV-SL Benfica 0-0/6-5 na penalties

KNVB Beker

Naast het succes in de Europa Cup 1 campagne wist PSV ook het nationale bekertoernooi op zijn naam te schrijven. Dit deed het door de onderstaande tegenstanders te verslaan.

• 1e ronde: De Treffers-PSV 0-6
  • 2e ronde: MVV-PSV 1-3
  • 3e ronde: FC-Den Bosch '67-PSV 0-1 (na verlenging)
  • Kwartfinale: PSV-RBC 2-0
  • Halve finale: RKC-PSV 2-3
  • Finale: PSV-Roda JC 3-2 (na verlenging)

Eredivisie seizoen 1987-1988

PSV werd het seizoen 1987-1988 voor de 3e keer op rij landskampioen. Voor PSV waren er 27 overwinningen, 5 gelijke spelen en 2 verliespartijen. Doelsaldo 117 voor 28 tegen, saldo plus 89. Op de topscorerslijst van de Eredivisie dit seizoen werd Wim Kieft de nummer 1 met 29 doelpunten, voor PSV scoorde verder Ronald Koeman 21 doelpunten, Hans Gillhaus 15 doelpunten, Gerald Vanenburg 11 doelpunten en Sören Lerby 9 doelpunten. PSV werd met overmacht landskampioen. De eerste achttien wedstrijden werden allemaal gewonnen pas in speelronde 19 was er het eerste puntverlies met een 2-2 gelijkgespeelde thuiswedstrijd tegen FC Twente. Grote uitslagen waren er:

Treble

Trainer Guus Hiddink van PSV had het voor elkaar gekregen drie hoofdprijzen in het seizoen 1987-1988 te winnen. Een topseizoen in de geschiedenis van PSV dat tot heden het meest succesvolle seizoen in de geschiedenis was voor de Eindhovense club.

Het Nederlands elftal zou in 1988 Europees Kampioen worden en het al zo succesvolle seizoen van de PSV spelers werd bekroond met de Europese titel voor landenteams. Bij de selectie van het Nederlands elftal zaten de PSV spelers, Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Berry van Aerle, Gerald Vanenburg en Wim Kieft.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.