Home > Nieuws > PSV speelt chagrijn van zich af: 5-2

PSV speelt chagrijn van zich af: 5-2

Eindhovenaren maken in de tweede helft gehakt van FC Twente

30 okt 2021 - Door: WJS & Noel Van de Laar

Door Willem-Jan Schampers

PSV heeft zaterdagmiddag tegen FC Twente een uitstekende overwinning behaald. Na een zeer matige eerste helft, waarin de Eindhovenaren op slag van rust nog de 2-2 om de oren kregen, gingen ze in de tweede 45 minuten helemaal los. Uitblinker Yorbe Vertessen én (eindelijk) Carlo Vinícius zorgden voor de 5-2 uitslag. En dit betekende veel lachende gezichten in het Philips Stadion.

PSV begint de wedstrijd in een gewijzigde opstelling ten opzichte van de zware nederlaag tegen Ajax. Phillipp Mwene en Bruma starten op de bank en worden vervangen door Jordan Teze en Armando Obispo. Yorbe Vertessen is de vervanger van de zieke Mario Götze. Bij de tegenstander ontbreekt doelman Lars Unnerstall door een blessure. Jeffrey de Lange is nu de man onder de lat bij FC Twente. Ook opvallend: het aantal lege stoeltjes. Klaarblijkelijk is de vroege aanvangstijd niet voor iedereen haalbaar.

In het begin van dit duel is de verdediging van PSV nog niet goed bij de les. Dit levert twee serieuze kansen op voor FC Twente, via Ricky van Wolfswinkel en Virgil Misidjan. Bij de eerste zit er een PSV-been tussen en bij de tweede komt Drommel goed uit zijn doel. Het spel van de Eindhovenaren oogt slordig en onsamenhangend. Gelukkig weet FC Twente hier (nog) niet van te profiteren.

Koelbloedig

Aan de andere kant reageert het thuispubliek enkele malen ontzet bij totaal verkeerde balaannames van Vinícius en Zahavi. In de 9de minuut moet PSV echter ‘gewoon’ op 1-0 komen. Vincicius kan op links vrij oprukken en geeft Vertessen de bal op maat. De jonge Belg is echter weer eens te gehaast en schiet in kansrijke positie de bal hoog over. Nauwelijks vier minuten ligt de bal aan de andere kant wél in het doel. Een simpel steekpassje is de PSV-defensie te machtig en vrij voor Joël Drommel blijft Michel Vlap koelbloedig.

Wat een wedstrijd! in de 14de minuut is het al weer 1-1. Van Ginkel gaat goed door en zijn sliding-pass bereikt op rechts Vertessen. Nu denkt de Belg niet na en knalt de bal schitterend voorbij Twente-doelman De Lange. De Tukkers lijken overigens niet echt onder de indruk en gaan meteen weer brutaal ten aanval. Ramalho geeft volkomen onnodig een hoekschop weg, waarbij opnieuw blijkt dat zelfs de rots in de branding momenteel kwetsbaar is.

Op z’n kop

Hoe kan een wedstrijd op z’n kop worden gezet?! Bij de eerste de beste geslaagde aanval scoort PSV meteen. Teze, diep gespeeld door Vertessen, zet strak voor en Zahavi is eindelijk weer eens de koele afmaker: 1-2. De wedstrijd komt hierna enigszins tot rust. FC Twente lijkt toch wat uitgeraasd en PSV koestert de voorsprong. De volgende kans voor PSV is in de 36ste minuut. Zahavi kan vrij inkoppen, maar de bal is recht in de handen van de doelman.

PSV wordt sterker en nu is het Twente dat achteruit moet. Slechts één keer komen de bezoekers er nog uit, maar dan is het ook onmiddellijk raak. Ramiz Zerrouki haalt van een meter of twintig verwoestend uit en laat Drommel kansloos: 2-2. Wat een dreun – letterlijk – voor PSV, dat met een voorsprong de rust in leek te gaan. Ook het publiek reageert teleurgesteld en er klinkt zelfs enig boegeroep. De supporters zijn duidelijk niet tevreden over het spel van hun favorieten!

Iritatie

De tweede helft begin met een klein offensief van PSV, maar opnieuw blijkt dat Zahavi vooral een goalgetter is en geen technicus. Tot irritatie van een deel van de PSV-aanhang, dat ziet hoe de Israëliër vaak ruzie heeft met de bal. Drommel is niet veel later de volgende die de hoon over zich heen krijgt, als zijn uitworp bij een Twente-speler komt en bijna een doelpunt kost.

In de 54ste is iedereen weer blij als Vertessen voor de 3-2 zorgt. Teze rukt op aan de rechterkant en zet Vincicius vrij voor Lange. Die kan nog redding brengen, waarna Vertessen de bal simpel van dichtbij simpel inschiet. Even is nog het wachten op de VAR, maar de treffer telt! Vier minuten later staat het stadion in vuur en vlam als Vinícius eindelijk scoort. Vertessen zet scherp voor, waar Zahavi niet zelfzuchtig is en de bal breed legt op de Braziliaan: 4-2.

Wéér Vinícius

Wordt het toch nog de avond van Vinicius! De veel bekritiseerde spits reageert attent op een slim steekpassje van Zahavi, passeert Lange en knalt de bal met links hard binnen: 5-2. Niet veel later brengt FC Twente maar liefst vier wissels tegelijk in het veld. Trainer Ron Jans lijkt zich gewonnen te geven. Ook PSV wisselt. Davy Pröpper komt in het veld voor Marco van Ginkel. Een logische wissel, want bij deze stand kan de aanvoerder wel worden gewisseld.

De twee smaakmakers van vandaag, Vertessen en Vinícius, gaan in de 75ste minuut naar de kant en worden vervangen door Bruma en Mauro jr. Dit gebeurt onder luid applaus, want de Belg en de Braziliaan hebben het publiek getrakteerd op doelpunten en spektakel. In de slotfase is er nog een opvallende wissel bij PSV. Maxi Romero maakt zijn rentree in het Philips Stadion, na lang blessureleed. Bijna luistert hij zijn korte speeltijd nog op met een doelpunt, maar zijn inzet belandt op de paal. Jammer, maar hartstikke mooi om hem weer binnen de lijnen te zien!