Home > Nieuws > PSV zet Vitesse doodeenvoudig aan de kant

PSV zet Vitesse doodeenvoudig aan de kant

Eindstand na half uur bereikt met twee prachtige goals

20 nov 2021 - Door: Remco Faasen & Noel Van de Laar

Na de interlandonderbreking kon PSV, deze dagen ook wel bekend als de voetbalafdeling van het Annaziekenhuis, weer aan de bak. Het coronaspook heeft zich nog steeds niet laten temmen en dus was het Philips Stadion akelig leeg. De thuiskijkers zagen een gemakkelijke overwinning: 2-0. Gezien de lijst met blessures een uitslag waar iedereen vooraf zou tekenen.

Er zal vanaf Eindhoven kant toch met enige vrees vooruit zijn gekeken naar het duel met de nummer vijf van de Eredivisie: zonder steun van het publiek (met op de Oosttribune enkele spandoeken om de jonge slachtoffer van het verkeersongeval in Helmond te herdenken) moet er een goed resultaat worden gehaald terwijl de ziekenboeg uitpuilt. Deze week kwamen er met Eran Zahavi (drie maanden uitgeschakeld door een knieblessure) en Philip Max (corona) weer twee gevallen bij. De thuisploeg start daarom in de basis met Érick Gutiérrez, Mauro Júnior en Ritsu Doan. Mario Götze is ook weer terug. Yorbe Vertessen is volgens trainer Roger Schmidt niet fit genoeg voor de basis en begint op de bank. Daar zitten naast de gepasseerde Marco van Ginkel ook Davy Pröpper, Armando Obispo en Maxi Romero. Plus twee keepers. Vitesse heeft al vier wissels meer.

Ibrahim Sangaré

De eerste kans in de wedstrijd komt al na vier minuten, als André Ramalho er simpel wordt uitgelopen door Loïs Openda. PSV-keeper Joël Drommel redt vervolgens goed op het schot van een meter of twaalf. Omdat het in de rebound buitenspel is, blijft verder gevaar uit. Het duurt even voordat PSV antwoordt. Een kleine tien minuten later is er de eerste fraaie aanval van de Eindhovenaren, waarbij Doan Carlos Vinícius vindt, die vervolgens Götze met een fraai hakje bereikt. De inzet van de Duitser is echter te zwak. In de achttiende minuut treuzelt Vitesse te lang ter hoogte van de middenlijn waardoor de toch al ijverige Júnior er met de bal vandoor kan. Zijn inzet op het doel van Markus Schubert wordt wat paniekerig weggewerkt, waardoor Ibrahim Sangaré de bal oppikt, uithaalt en de doelman fraai passeert: 1-0.

Carlos Vinícius

Waar PSV aanvallend prima speelt, is het de verdediging die het zichzelf onnodig lastig maakt. In de zesentwintigste minuut snijdt Vitesse door de laatste linie, maar Drommel is alert en werkt buiten zijn zestien de bal weg. Een paar minuten later is Vinícius weer eens het middelpunt van een nieuwe aanval. De Braziliaan speelt prima in een Luuk de Jong-achtige rol, waarbij hij anderen steeds in staat stelt gevaarlijk te worden, al wordt hij dat zelf niet. Nog voor het half uur voorbij is, legt hij met zijn hoofd de bal terug op Bruma, die niet nadenkt, het speeltuig vol op de wreef neemt en heerlijk binnenschiet. De Arnhemse goalie krijgt er nog een hand bij, maar is voltrekt kansloos. Op een derde van de wedstrijd staat het 2-0 en zit PSV op rozen.

Vitesse, de schrik van Tottenham Hotspur, heeft niets in te brengen. PSV zit er bovenop en komt er vaak ook nog eens goed combinerend uit. Vlak voor rust probeert Vinícius het weer eens zelf, maar de Braziliaan wordt teveel gehinderd om iets met de bal te beginnen.

Loïs Openda

Na de thee daalt het niveau van de wedstrijd rap. PSV laat zich te ver terugzakken waardoor Vitesse zomaar het gevoel krijgt dat er nog iets te halen valt. Na ruim tien minuten moet Joël Drommel twee keer binnen korte tijd handelend optreden: Loïs Openda, de enige speler van Vitesse die nog boven de middelmaat uitkomt, stuurt zowel Olivier Boscagli als Júnior het bos in maar Drommel verwerkt zijn inzet tot een hoekschop. De keeper reageert ook alert op een uithaal van Matus Bero. De grootste kans komt evenwel aan de andere kant, als Götze de paal raakt na een verborgen schot.

Dalend niveau

De inzet van de Duitser breekt wel het laatste restje Arnhems verzet. In de vierenzestigste minuut had het 3-0 moeten worden, maar Sangaré weet de volledig vrijstaande Bruma niet goed aan te spelen, waardoor de Portugees de bal teveel achter zich krijgt. Vinícius is ondertussen flink in spelniveau gezakt. Waar hij in de eerste helft een uitstekend aanspeelpunt was, speelt hij nu ronduit matig. De ballen springen te pas en te onpas van zijn voet of hij verspeelt ze knullig. Met een minder goed PSV daalt bovendien het niveau van de wedstrijd. Vlak voordat Vinícius zes minuten voor tijd wordt gewisseld door Maxi Romero, krijgt hij nog een niet te missen kans: de huurling van Benfica wordt de diepte in gestuurd, omspeelt de doelman, maar speelt de bal te ver voor zich uit, waardoor zijn inzet in het zijnet belandt. Dat hij buitenspel was is nog enigszins een pleister op de wond.

Maxi Romero

Terwijl Drommel nog een keer laat zien dat hij goed staat op te letten door een inzet van de ingevallen Oussama Darfalou te pakken, is het laatste woord aan PSV. Twee minuten voor tijd rondt Romero fraai af, maar zijn doelpunt wordt afgekeurd omdat aangever Götze een centimeter buitenspel staat. Omdat Vitesse niet meer gevaarlijk wordt, boekt PSV een even welkome als verdiende overwinning en is het in ieder geval weer even lijstaanvoerder.

Laatst bijgewerkt : 20 nov 2021 - 20:49