Home > Nieuws > PSV wint doodeenvoudig in Waalwijk

PSV wint doodeenvoudig in Waalwijk

Schitterende goals van Yorbe Vertessen en Phillipp Mwene

19 dec 2021 - Door: Noel Van de Laar

PSV heeft met nog een wedstrijd in kalenderjaar 2021 de koppositie weten te behouden. Nadat concurrent Ajax eerder vandaag gewonnen had in Rotterdam van Feyenoord deed PSV dat ook in de wedstrijd tegen RKC Waalwijk. Na negentig minuten stond er een overduidelijke 1-4 op het scorebord. Twee goals kwamen op naam van invaller Yorbe Vertessen, de andere goals werden gemaakt door Phillipp Mwene en Cody Gakpo. Tien minuten voor tijd scoorde RKC nog een goal in de persoon van Jens Odgaard voor de statistieken.

Door: Noël van de Laar

De wedstrijd begon uiterst moeizaam. Beide ploegen gaven nauwelijks ruimte weg en dus was er veel balverlies aan beide kanten. Na een klein half uur was de eerste serieuze doelpoging voor Ritsu Doan. De Japanner raakte naast de bal ook het hoofd van zijn tegenstander en daarmee knock out om de wedstrijd te vervolmaken. Nog geen minuut later ging ook Bruma naar de grond met hamstringklachten. Beide spelers werden vervangen door respectievelijk Yorbe Vertessen en Carlos Vinicius.

Vanaf die dubbele spelerwissel leek het wat meer te gaan lopen bij de Eindhovenaren. Het duurde dan ook slechts enkele minuten tot de koud in het veld gekomen Yorbe Vertessen een voorzet van Cody Gakpo ineens op zijn slof nam en in de kruising volleyde. Acht minuten na de openingstreffer leek Mario Götze de tweede goal te maken, maar na een minutenlange onderbreking besloot de VAR dat de aangever Vinicius buitenspel stond toen hij de bal aangespeeld kreeg.

Door het afgekeurde doelpunt gingen beide ploegen met een 0-1 stand richting de kleedkamer. Na rust begon PSV voortvarend richting het doel van RKC te voetballen. Dat leverde binnen de eerste minuut nog een behoorlijke kans op voor Vinicius, die zijn vizier nog niet scherp had. Enkele minuten later was het diezelfde Vinicius die met een fabuleuze steekball ineens Mwene alleen voor de keeper leek te zetten. Precies op het moment dat de Oostenrijkse back wilde uithalen, trok Melle Meulensteen namens de thuisploeg aan de noodrem. Door een forse tackle op de man kon scheidsrechter Manschot niet anders dan de bal op de stip leggen. Cody Gakpo mocht vervolgens aanleggen en schoot koeltjes en beheerst de 0-2 op het scorebord.

Na een uur spelen was er het absolute hoogtepunt van de wedstrijd. Yorbe Vertessen gaf de bal opnieuw aan Phillipp Mwene die de bal redelijk kansloos richting de achterlijn leek te spelen. De back bedacht zich echter geen moment en verraste alles en iedereen in het Mandemakers Stadion door net als Mateja Kezman twintig jaar geleden tegen Manchester United de bal uit een onwaarschijnlijke hoek tegen de touwen te knallen en zo de 0-3 te maken.

Een kleine tien minuten later was er nog een opmerkelijk moment voor het Waalwijkse doel. Na een snelle uitbraak konden Yorbe Vertessen en Carlos Vinicius helemaal alleen op doelman Vaessen af. De Belg hoefde enkel een zacht tikje naar links te geven om Vinicius een schot voor open doel te geven. Dat gebeurde echter niet, de ingevallen linksbuiten ging voor eigen succes en zijn schot werd goed gepakt en tot een corner verwerkt door doelman Vaessen. Roger Schmidt barstte vervolgens in woede uit naar Vertessen dat hij zo een bal gewoon af moet leggen. De Duitse trainer leek sowieso geïrriteerd dat PSV niet eenvoudig was uitgelopen naar een monsterscore. De corner die volgde na de gemiste kans werd door dezelfde Vertessen op prachtige wijze met veel gevoel over alles en iedereen in het doel gestift, waardoor het talent enigszins zijn gelijk haalde.

PSV leek lange tijd op een cleansheet af te stevenen. Toch was het Jens Odgaard die voorkwam dat PSV voor het eerst in een maand tijd de nul hield in een Eredivisiewedstrijd. Na een voorzet vanaf de linkerflank van Alexander Büttner was het wederom twijfelachtig ingrijpen van Joël Drommel op een inzet in de korte hoek van Odgaard die de spreekwoordelijke nul voorkwam.

PSV trachtte na de tegentreffer met man en macht nog iets te doen om het doelsaldo verder op te krikken maar door slordigheden in de aanval slaagden de Eindhovenaren daar niet meer in. Met uitzondering van het doelsaldo, waar PSV dit weekend één goal is ingelopen op Ajax, werd het  een probleemloze avond voor PSV waarin de voorsprong op de Amsterdamse concurrentie gelijk is gebleven. Donderdag wacht in eigen huis de laatste wedstrijd van dit kalenderjaar tegen het gepromoveerde Go Ahead Eagles, waarvan Roger Schmidt eerder dit seizoen aangaf dat ze het beste voetbal tot dusver op de mat hadden gelegd tegen PSV. Vervolgens zal de competitie halverwege januari worden hervat met een uitwedstrijd op bezoek in het hoge noorden tegen FC Groningen.

84e minuut: Olivier Boscagli <--> Armando Obispo

*Doordat de wissel van Ritsu Doan werd veroorzaakt door hoofdletsel gold er de regel dat deze wissel dan niet telt als wissel. Daardoor heeft PSV deze wedstrijd zes wissels toe mogen passen.