Home > Nieuws > PSV ontvangt Ajax als koploper

PSV ontvangt Ajax als koploper

Winst met kleinst mogelijke marge in slaapverwekkend duel

16 jan 2022 - Door: Remco Faasen

Waar PSV de laatste jaren direct na de winterstop faalde in het behalen van een goed resultaat, werd tijdens speelronde 19 een eenvoudige winst behaald in de uitwedstrijd tegen FC Groningen. Na een vroege goal van Mario Götze werd er niet meer gescoord en gingen de drie punten in de tas mee terug naar Eindhoven. Over een week wacht daar achtervolger Ajax, donderdag is er eerst nog het tussendoortje tegen Telstar voor de KNVB Beker.

FC Groningen – PSV was het eerste duel voor de Eindhovense club zonder de gestopte Davy Pröpper. Zijn opvolger Joey Veerman zat op de bank en die zag Maxi Romero in de aanval starten: het was de eerste basisplaats voor de Argentijn ooit in het eerste van PSV. Armando Obispo verving de langdurig geblesseerde André Ramalho, Ritsu Doan was weer terug bij de club waar hij een transfer naar PSV verdiende.

Overrompelend

PSV start overrompelend: de eerste helft van de wedstrijd speelt zich vrijwel geheel af op de helft van FC Groningen al levert dat niet eens zoveel kansen op voor de bezoekers. Na enkele minuten probeert Cody Gakpo het met een halve omhaal, maar zijn inzet gaat ver over. Zes minuten later wordt de volledig vrijstaande aanvaller gevonden door Mauro Júnior. Gakpo geeft Mario Götze een niet te missen kans en de Duitse ex-wereldkampioen maakt zijn eerste Eredivisiegoal van het seizoen. Weer tien minuten later had het zomaar 0-2 kunnen worden maar Mauro Júnior besluit met een leeg veld voor zich de bal al voor te geven in plaats van op te stomen waardoor de Groninger verdediging kan ingrijpen. Later combineren Doan en Jordan Teze zich nog de zestien in, maar de Japanner schiet de bal ongevaarlijk naast. Tussendoor meldt oud-speler van Jong PSV Laros Duarte zich nog bij het doel van Joël Drommel maar gevaarlijk wordt het niet.

Mogelijkheden

De macht in de wedstrijd blijft in de handen van PSV maar het spel wordt er niet beter op. Echte mogelijkheden dienen zich niet meer aan: Mauro Júnior heeft nog een fraaie pass in de voeten maar de bal eindigt nèt iets te ver voor Gakpo en Marco van Ginkel stuurt Doan nog een keer weg: zijn lepe balletje wordt gepakt door Groningen-doelman Leeuwenburgh.

Telstar

De eerste kans na de rust is voor de thuisploeg: Duarte legt een vrije trap op de lat boven Drommel en dat is gelijk het laatste hoogtepunt in een wedstrijd die wegzakt naar een bedenkelijk niveau. De immer ijverige Mauro Júnior pikt de bal nog een keer op uit een hoekschop, maar zijn inzet wordt weggewerkt door een Gronings hoofd. En verdediger Mike te Wierik mag zijn handen dichtknijpen dat hij niet met rood van het veld gaat nadat hij zijn ellenboog in het gezicht van Mauro Júnior heeft plant. Er vinden nog vijf wissels plaats aan PSV-zijde en Veerman maakt zijn debuut, maar dat heeft geen enkel effect op de wedstrijd. Dat zal ook Andries Jonker hebben geconstateerd. De trainer van bekertegenstander Telstar maakt nauwkeurig aantekeningen maar zal ook weten dat de strijd donderdag een hele pittige zal worden. Eén troost heeft hij wellicht: de gedachten van PSV zullen al veel bij de wedstrijd van zondag zijn, als Ajax als nummer 2 naar het huis van de koploper komt.