PSV veel te sterk voor zwak Heracles

Eindhovenaren missen nog steeds te veel kansen

6 mrt 2022 - Door: WJS & Noel Van de Laar

Door Willem-Jan Schampers

PSV heeft zondagmiddag een simpele 3-1 overwinning behaald op een zeer pover Heracles. De Eindhovenaren speelden een prima wedstrijd, maar verzuimden zichzelf te belonen met een monsterzege. En dit had gekund, want er waren heel veel kansen. De doelman van Heracles en toch ook wel gebrek aan scherpte zorgden ervoor dat de marge slechts twee was.

Bij PSV geen verrassingen in de basiself. Hetzelfde team dat woensdag Go Ahead Eagles versloeg, staat vandaag weer aan de aftrap. Groot verschil is wel dat Cody Gakpo en Armando Obispo weer bij de selectie zitten en eventueel inzetbaar zijn. Ook richting het Conference League-duel tegen FC Kopenhagen een geruststellende gedachte. Net als de spiksplinternieuwe grasmat, die er prachtig bijligt.

PSV opent rustig, in de wetenschap dat met een zege op Heracles de druk op koploper Ajax – dat later thuis tegen RKC speelt – onverminderd groot blijft. In de 3e minuut is er een eerste kans. Philipp Max is echter net te laat om af te kunnen drukken. Nauwelijks een minuut later verschijnt Noni Madueke vrij voor doelman Koen Bucker, maar deze redt knap.

Weer Veerman

Het is eenrichtingsverkeer, maar PSV kan het enorme overwicht nog niet omzetten in doelpunten. Na pakweg een kwartier wordt Heracles wat brutaler, maar echt dichtbij bij het doel van Joël Drommel komen de bezoekers nog niet. In de 20e minuut eindelijk 1-0. Madueke geeft een bekeken passje op Joey Veerman, die de bal beheerst voorbij Bucker krult. Opvallend is het gemak waarmee PSV de bal kan rondspelen. Heracles maakt wel een hele zwakke indruk tot nu toe.

In de 32e minuut klinkt er gejuich. Cody Gakpo gaat warmlopen. Samen met Ritsu Doan en Armindo Bruma. Met name Eran Zahavi lijkt rijp voor een wissel. Alle ballen springen van zijn voet en de Israëliër lukt niks. Dit geldt trouwens – in mindere mate – ook voor Madueke, die in de 35e weer alleen voor Bucker komt, maar veel te lang wacht, waardoor de doelman redding kan brengen. In de 40e minuut twee uitstekende reddingen van Bucker. Eerst op een schot van Veerman, die profiteert van het uitglijden van Zahavi (!) en daarna op een kogel van Madueke.

Bevrijdend

Met een magere 1-0 voorsprong bereikt PSV de rust. Het is veel en veel beter dan de tegenstander, maar grossiert opnieuw in het missen van grote kansen. Dit moet écht beter! In de tweede helft start PSV met dezelfde elf. Roger Schmidt wil het blijkbaar nog even aankijken. Madueke is twee maal gevaarlijk, maar de jonge Engelsman vindt opnieuw Bucker op zijn weg. Wie maakt de bevrijdende 2-0? Het is Zahavi! In de 54e  minuut zet Mario Götze een aanval op. De bal belandt bij Madueke, die in de kluts Zahavi bedient. De spits is nu wel trefzeker: 2-0.

Dan alsnog de wissels bij PSV. Zahavi en Madueke verlaten het veld voor Cody Gakpo en Vincent Vinicius. De eerste laat zich onmiddellijk gelden. Hij gaat op links goed door en geeft Veerman een schietkans. De opnieuw zeer uitstekend spelende Volendammer raakt de bal echter volledig verkeerd. PSV blijft aandringen en Heracles houdt slechts met kunst- en vliegwerk de Eindhovenaren van scoren. Gakpo en Götze zijn dicht bij de 3-0. In de 64e minuut het eerste echte balbezit voor Drommel, wat ook meteen alles zegt over Heracles…

Domper

Ongelooflijk! Uit het niets wordt het in de 69e minuut 2-1. Heracles kan op links vrij oprukken en de voorzet komt bij invaller Samuel Armenteros. Hij kopt de bal tegen het hoofd van Ibrahim Sangaré, waardoor Drommel kansloos is. Wat een domper! PSV stelt echter meteen orde op zaken. Via een supersnelle counter komt Götze in balbezit. De Duitser bewaart het overzicht en geeft Gakpo een niet te missen kans: 3-1. De wedstrijd lijkt nu toch wel gespeeld. Wellicht kan PSV nog aan het doelsaldo werken.

Nog twee wissels bij PSV. Ritsu Doan en Armando Obispo komen voor Götze en Mauro. En in de slotfase is er een terechte publiekswissel voor Joey Veerman. Voor hem komt Johan Bakayoko. Aan het spelbeeld verandert er weinig meer. Heracles kan niet beter en PSV lijkt het ook wel te geloven. Jammer voor de toeschouwers, maar wel enigszins begrijpelijk met het oog op donderdag. Hopelijk creëert PSV dan net zoveel kansen en worden deze ook benut!