Home > Nieuws > Oude glorie: het seizoen 1988 - 1989

Oude glorie: het seizoen 1988 - 1989

13 apr 2022 - Door: MD

Na het fantastische seizoen 1987-1988 waarin PSV de Treble had gewonnen stond PSV voor het seizoen 1988-1989 voor een grote uitdaging. Naast het verdedigen van zowel de landstitel als de KNVB Beker en de Europacup 1 zou PSV ook nog voetballen om de Europese Supercup en de Wereldbeker.

De selectie van dan PSV trainer Guus Hiddink kent bij aanvang van het seizoen 1988-1989 de vertrekkende spelers Roberto Lanckohr, Hallvar Thoresen, Eric van Kessel, Eric Viscaal en Henk Vos. Nieuwe spelers die PSV heeft aangetrokken zijn dan Stan Valckx, Juul Ellerman, Frank Berghuis en Romario de Souza Faria. Carlo L' Ami en Bert Verhagen komen respectievelijk in januari en februari 1989 bij PSV. Na een half seizoen bij PSV vertrekken dan alweer Frank Berghuis naar PEC Zwolle '82 en Hendrie Krüzen naar FC Den Bosch '67.

Eredivisie seizoen 1988-1989

In de eredivisie is er voor PSV direct bij aanvang van het seizoen een topwedstrijd uit tegen Feyenoord. Na 21 minuten is het dan al 2-0 voor Feyenoord door twee doelpunten van de Australiër David Mitchell. In de tweede helft vecht PSV zich sterk terug in de wedstrijd wat resulteerde in de aansluitingstreffer van Hans Gillhaus in de 52e minuut. Het is dan uiteindelijk in de 89e minuut Gerald Vanenburg die de gelijkmaker scoort en zo PSV van een nederlaag bespaard in de seizoensopening.

Voor PSV zijn er uiteindelijk 24 overwinningen, 5 gelijke spelen en 5 nederlagen, doelsaldo 78 voor 31 tegen plus 47. De Braziliaanse aanwinst Romario maakt zijn debuut voor PSV in de thuiswedstrijd tegen FC Twente speelronde 11. Deze wedstrijd werd door PSV met 3-0 werd gewonnen. Op zondag 6 november 1988 wint PSV in Kerkrade in speelronde 12 uit bij Roda JC met 0-1 door het eerste doelpunt van Romario in dienst van PSV. Uiteindelijk werd Romario met 19 doelpunten club- en eredivisie topscorer dit seizoen. De grootste overwinning voor PSV was de wedstrijd in speelronde 23 PSV-Willem II wat maar liefst 7-0 werd. Gelijke spelen waren er tegen Feyenoord (2-2), FC Volendam (1-1), BVV Den Bosch (2-2), FC Twente (1-1) en RKC (0-0). De nederlagen kwamen op het conto van Ajax (2-0), Fortuna (1-0), Haarlem (2-0), Ajax (1-4) en Sparta (0-1). Met een totaal aantal punten van 53 kroont PSV zich wederom kampioen van Nederland.

• Finale: PSV-FC Groningen 4-1

Doelpunten namens PSV in de finale kwamen op naam van Romario, Juul Ellerman (2x) en Wim Kieft.

Europa Cup 1 toernooi

PSV is als winnaar van het Europa Cup 1 toernooi de eerste ronde vrijgesteld. Zo begint het Europese seizoen in de achtste finale thuis tegen het Portugese FC Porto. Door met 5-0 in Eindhoven te winnen, met onder andere twee doelpunten van Ronald Koeman, was de return in Portugal een formaliteit. Hier werd met uiteindelijk 2-0 voor de Portugezen, maar dat was voldoende voor PSV om door te stoten naar de kwartfinale. In de kwartfinale is er een weerzien met Real Madrid. In Eindhoven eindigt de wedstrijd in 1-1. Uiteindelijk valt het doek in Madrid voor PSV waar het na verlenging met 2-1 onderuitgaat.

Wereldbeker

Op zondag 11 december speelt PSV in het National Stadium in Tokyo Japan tegen Club Nacional uit Uruguay. PSV komt in de 7e minuut op achterstand maar dankzij een doelpunt van Romario wordt verlenging afgedwongen. Hierin scoort Ronald Koeman via een penalty de 2-1. Helaas scoort Ostolaza in de 119e minuut de gelijkmaker voor Nacional. Met de wereldbeker bijna in handen gaat het in de laatste minuut van de verlenging mis door de gelijkmaker te incasseren. Strafschoppen moeten de beslissing gaan brengen. Liefst 10 strafschoppen moeten beide teams nemen, uiteindelijk wint Club Nacional met 7-6 van PSV. De Wereldbeker had bijna in de Eindhovense prijzenkast gestaan maar deze eeuwige roem ging pijnlijk mis.

Europese Supercup

Op 1 en 8 februari 1989 speelt PSV als Europa Cup 1 winnaar tegen KV Mechelen Europacup 2 winnaar om de Europese Supercup. Bij KV Mechelen is dan de Nederlander Aad de Mos trainer. Bij KV Mechelen voetballen de Nederlanders Graeme Rutjes, Wim Hofkens, Erwin Koeman, John Bosman en Piet den Boer. In Mechelen wordt het 3-0 voor de Belgische club. Een stunt in Eindhoven is nodig om de Supercup te winnen. Helaas blijft PSV op 1-0 steken waardoor ook deze prijs aan de neus van PSV voorbij gaat.

Zo was er uiteindelijk na het seizoen van de Treble in het seizoen 1988-1989 de winst van de dubbel (de landstitel en de KNVB Beker). Europees viel deze keer tegen Real Madrid net het geluk aan Spaanse zijde. In de strijd om de Wereldbeker was PSV in de verlenging zeer dicht bij de winst. Het uiteindelijke verlies na strafschoppen heeft wel lang een litteken achtergelaten bij PSV.

Eerder uitgebrachte verhalen in de rubriek 'Wat eens d'oude glorie' zijn te vinden via www.supver-psv.nl/nl/nieuws/dossiers/oude-glorie.html.